November 22-én ünnepélyes sportcsarnokátadásra és az őszi kerékpárverseny eredményhirdetésére került sor a soltvadkerti Gyöngyház Kulturális Központ Sportcsarnokában.

-Hirdetés-

Lehoczki Ferenc polgármester köszöntötte a megjelent díszpolgárokat, igazgató urat és igazgatónőt, a képviselőket, a pedagógusokat és a gyerekeket. Beszédét úgy kezdte, hogy a Nagy Könyvből idézett: „Mindennek rendelt ideje van”.

„Megvan az ideje a munkának és megvan az ideje az ünneplésnek. Most a jól végzett munka után beérett a gyümölcs… az ünneplés ideje van Soltvadkerten. Az első úgynevezett TOP-os támogatásból megvalósított beruházást adhatjuk át. A kivitelező cég, amelyik a közbeszerzést megnyerte, határidőn és keretösszegen belül tudta megvalósítani ezt a beruházást. Ünnep van azért is, mert egy nagy lépést tettünk a Zöld város – azaz az energiatudatos intézményüzemeltetés – felé, mivel ez a sportcsarnok mára már teljes energetikai korszerűsítésen esett át”- mondta a polgármester.

Lehoczki Ferenc polgármester: “Mindennek rendelt ideje van”

A soltvadkerti sportcsarnokot 1986. augusztus 20-án adták át nagy lakossági összefogás eredményeként. Az akkori beruházási költsége 13millió volt… most 82 milliót ölelt fel ez a korszerűsítés, ebből jelentős tétel a külső hőszigetelés (10 milliós nagyságrendű), de a fűtéskorszerűsítést és az akadálymentesítést is sikerült megvalósítani.

„2006-ban szintén tettünk egy lépést”- pályázati forrásból a nyílászárók egy része lett cserélve. 2013-14-ben a trapézlemezes fal szigetelése közmunkaprogram keretében valósulhatott meg. Majd nagy örömükre napelemek kerültek fel a tetőre, és most elérkeztek oda, hogy a teljes energetikai felújítás befejeződött és ünnepelhetnek. Így éves szinten 51 tonna szén-dioxid tehertől mentesülhet Soltvadkert városa, és költséghatékonyan üzemeltethetik a sportcsarnokot.

Hogyan lesz tovább? Egy másik pályázattal szeretnék a sportcsarnok belső terét, a padozatot felújítani. De ez még várat magára. A folyosó és a jobb oldali vizesblokk felújítása következik soron, illetve az előcsarnok és a folyosó új burkolást fog kapni.

Kicsiny László, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. vezetője

Kicsiny László a fejlesztések „kulisszatitkairól” mesélt: „Ebben az időszakban a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és Szervezetei vezetésével megyeszerte mintegy 63 milliárd forint fejlesztési forrás felosztásnak koordinációja történt meg, és hát Soltvadkert a források felhasználásában élen járt, de most már a megvalósult projektek átadásában, megvalósításában is. A megyei önkormányzat és a szakmai csapat igyekezett úgy előkészíteni ezeket a fejlesztéseket, hogy a települések illetve a lakosság igényeit kiszolgálja, de – a lakosság számot és a területi kiegyenlítődést is figyelembe véve – mindenhova arányosan jusson. Energetikai fejlesztésről beszélve megyeszerte jut közel 11 milliárd forint… ebből 250 épület, közintézmény korszerűsítése valósul meg.”

Kicsiny László beszéde után a bejáratnál ünnepélyesen szalagot vágtak, ezzel jelképezve a energetikai korszerűsítési projekt végét és a csarnok életének új kezdetét

„Gyöngyház kulturális központ szervezésében kerékpáros ügyességi versenyen 240 gyerek, 95 óvodás és 145 általános iskolás vett részt még kora ősszel” – mondta Pájer Ildikó a központ igazgatónője.  

Az eredményhirdetésre most kerülhetett sor. Mindenki kapott ajándékot a TOP pályázat jóvoltából, ami a „Belterületi kerékpárút fejlesztése Soltvadkerten” projekt révén valósulhatott meg.  A nyeremények átvételekor egy megható pillanatnak lehettünk szem- és fültanúi… Kriszt Ármin nagyon szerettet volna biciklit nyerni… kért Istentől és kapott is…kért Istentől, de nem magának…hanem egy általa nagyra értékelt és becsült iskolatársának, Szepsi Rolandnak. Ármin a nyereményét Rolandnak adományozta…kedves szavai és a két fiú látványa egymás mellett mélyen meghatották a jelenlevőket. Ez a momentum felejthetetlenné tette az átadó ünnepséget.
Kedves Ármin! Ezúton üzenjük neked, hogy „aki bőven vet, bőven is arat”. (Ármint egyébként meglepték egy görkorcsolyával ezért a jócselekedetért cserébe.)    

Roland megköszönte Ármin nagylelkűségét

Pájer Ildikó köszönetét fejezte ki az Iskola igazgatójának, az óvodák vezetőinek, pedagógusoknak, az Országos Mentőszolgálat Kiskőrösi Kirendeltségének, Soltvadkert Város Tűzoltó Parancsnokságának és a Kiskőrösi Rendőrkapitányságnak, hogy partnereik voltak bemutatóval, előadással.

Az ünneplés közös falatozással, beszélgetéssel és a nyeremények használatba vételével zárult.

K.Sz

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (21 db kép)
MEGOSZTÁS