A soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskolánál és Alapfokú Művészeti Iskolánál az utóbbi hónapokban komoly beruházások történtek. A munkálatok befejeztével került sor a „D” épület emeletén az új tantermek és a könyvtár átadó ünnepségére.
Az eseményen az intézmény igazgatója, Udvarhelyi Attila köszöntötte a megjelenteket az új könyvtár helységében és beszámolt a fejlesztésről. Elmondta, hogy a beruházás által egy 8 éves tervük valósult meg. Amikor 2010-ben a „D” épületrész átadásra került, a pályázat nem adott arra lehetőséget, hogy a felső szinten bármilyen helységeket kialakítsanak. Azóta is folyamatosan keresték a pénzügyi lehetőségeket, hogy itt az iskola számára minél hasznosabb termeket építsenek.
Korábban volt arról is szó, hogy itt asztalitenisz termet építenek, de ez nem valósult meg – hozzátette, hogy „szerencsére”. A most elvégzett munkálatok által egy igazán impozáns könyvtártermet alakítottak ki, ami modern és a mai kor követelményeinek mindenben megfelel. A felső szint másik oldalán pedig két új tanterem készült el: kialakításra került egy „okostanterem”, valamint egy csoportfoglalkozásokra használható helység.
Megemlítette, hogy az elmúlt évek folyamatait tekintve sajnos a gyermeklétszám csökkent, azonban a többcsoportos és differenciált oktatáshoz több tanteremre van szükség. A könyvtár és a két új tanterem kialakítása 64,5 millió forintba került, melyből az építészet 39 millió forintot, a bútorzat 10,5 millió forintot, a lift 12 millió forintot és a tervezés költségei 3 millió forintot képeztek. Az új könyvtár kialakításával az iskola díszterme – ami könyvtárként is üzemelt – a továbbiakban csak díszterem lesz. A dísztermet is felújították, mely 5 millió forintba került, amelyből az építészet 2,5 millió forintot, a hangosítás, kivetítő rendszer, a világítás és egyéb eszközök beszerzése pedig szintén 2,5 millió forintba került. A két beruházás közel 70 millió forintból valósult meg, melyből 15 millió forintot biztosított pályázati forrásból az evangélikus egyház, a fennmaradó összeget pedig az intézmény fedezte saját költségvetési megtakarításából. A kivitelezéssel kapcsolatban mondott köszönetet Fiedler Bélának, aki a generál kivitelezésért felelt, Farkas Tamásnak, akinek vezetésével megálmodták a belső teret és a bútorzatot, valamint Nagy Jánosnak és feleségének a belső elrendezés levezényléséért.
Az igazgatótanács elnöke Homoki Pál beszédében méltatta az iskolában elvégzett munkát és reményét fejezte ki, hogy még sok hasonló valósulhat itt meg a továbbiakban. Az új épületet Endrefi Máté hitoktató áldotta meg. Az ünnepélyes átadó alkalmával zenei műsorral és verssel működtek közre az iskola diákjai: Oláh Andrea és Albert József (tanár) – fuvola, Tóth Anna – gitár, Ficsor Karina és Farsang Georgina – vers, Péter-Szabó Hédi – gitár, Kiss-Tóth Andrea, Sztojka Julianna – fuvola (felkészítő tanárok: Horváth József, Medveczki János és Albert József). Az eseményt a zenei tanszak hangversenye zárta a díszteremben.

-Hirdetés-

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (30 db kép)
MEGOSZTÁS