A KEVI  Petőfi Sándor Általános Iskola 2018. november 30-án 17 órától hálával teli volt! Az amerikai hagyományok szerint ők is megtartották Hálaadás napjukat, amerikai szokások mintájára. Az ötletgazdát, Patka Edit tanárnőt kérdeztem, hogy mióta és hogyan tartják ezt a napot iskolájukban:

-Hirdetés-

Már régóta tartunk ilyen napot, de ezen formában, amióta egyházi lett az iskolánk, és én vagyok a Diákönkormányzat pedagógusa… azóta kapta a hálaadás party elnevezést ez a zenés-táncos rendezvény. Igyekszünk stílszerűen november utolsó péntekén tartani.

Patka Edit tanárnő mutatja be az ügyességi feladatot egy lelkes diákkal

A Hálaadás nap eredete a 17. századra nyúlik vissza. 1620. szeptember 16-án indult az angliai Plymouth kikötőjéből az Újvilágba a Mayflower nevű hajó, fedélzetén az első angol puritán kivándorlókkal. A Mayflower december 21-én kötött ki a mai Massachusetts állam területén, a “zarándok atyáknak” nevezett első telepesek kolóniájukat kiinduló állomásuk után Plymouth-nak nevezték el. A telepesek igen nehéz körülmények között kezdték el új életüket: rendkívül hideg tél sanyargatta őket, kevés volt az élelmük, legyengültek és sokan meghaltak, a tavaszt csak a 102 telepesnek mintegy a fele érte meg. A következő évben az indiánok megtanították őket a növénytermesztés és a vadászat helyi fortélyaira, így ősszel már bőséges termést takaríthattak be. Örömük és hálájuk kifejezésére a telepesek ünnepséget rendeztek, a hagyomány ezt az eseményt tekinti a hálaadási ünnep megszületésének. Elmaradhatatlanul szerepelnek az ünnepi asztalon olyan fogások, mint a pulykához felszolgált töltelék, az áfonyaszósz, a krumplipüré, a zöldbab és a sütőtöktorta….
Volt olyan év, amikor nekünk is sikerült élő pulykát hozni a gyerekeknek.” – lelkesen emlékezett vissza Patka Edit. „Amerikai szokás még a karamellás nyalókakészítés – a gyerekek ehhez ragaszkodnak a legjobban.” Ennek idén is nagy sikere volt!

Egy kedvenc feladat: wc-papír múmia készítés, de gyorsan!

A diákok a tanítási héten filmet néztek az ünneppel kapcsolatban, a party napján a filmre irányuló kérdésekkel teli vetélkedőkben mérhették fel tudásukat. Ügyességi versenyek is voltak, amiben szintén az 5. és 6. osztály illetve a 7. és 8. osztály mérkőzött meg egymással. A versenyek végén nyereményekkel lettek gazdagabbak a gyerekek. Itt említeném meg a Maraton Sport, az Elektro Favorit és a soltvadkerti Mozi felajánlásait, melyek a tombola során gazdára is találtak.

Tanár-diák kooperáció: vagyis én keverem, te mártod és szórod, aztán ő meg megeszi

Igazán fergetegesre-táncosra sikerült a hálaadás party, köszönhetően a szervezőknek, a segítő tanároknak, a 8. osztályos szülőknek – akik egy halom süteménnyel, itallal látták el a jelenlevőket – és a mindezt szemlátomást élvező diákoknak! THANKSGIVING!

Kincses Szilvi

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (54 db kép)
MEGOSZTÁS