Ahol ásnak, könnyen vágnak! Régi mondás ez útépítő körökben. Vadkerten pedig az utóbbi időkben gyakran előfordul ilyesmi. De miért is? Erről kérdeztük Temerini Ferencet, a kisváros alpolgármesterét.

-Hirdetés-

-Először is köszönjük a lakosság türelmét, hogy ezt elviseli. Valójában régi hiányosságot igyekszünk pótolni akkor, amikor rendbe tesszük a város csapadék- és belvízelvezető rendszerét. Az elmúlt évtizedekben ugyanis rengeteg gondot okozott egyes utcákban a sokáig megmaradó, nagy mélységű víz, mely nem tudott elfolyni. Most ezt a problémát oldjuk meg.

Azt nem vitatja senki, hogy a munkálatokra szükség van. Miért vártak eddig vele és mik a gondok?
-Félmunkát nem akartunk végezni. Ha egyszer belekezdünk, legyen az rendben! Végül a megyei Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyertünk pályázatot, mégpedig belvízelvezetésre. Ennek van felszíni és földalatti hálózata. Ez utóbbinál mélyebbre kell ásnia a markolónak és szinte elkerülhetetlen, hogy megsértsen néhány vezetéket.

Fel lehet tenni a kérdést, hogy amikor ezek a vezetékek kiépültek, miért nem lett rendesen berajzolva a térképre? — de nem teszem. Rég volt. Mely utcák azok, melyek kritikusak ilyen szempontból?
-A Mátyás király, Szentháromság és Ifjúság utcán mindenképpen nagy a mozgás. A szűk keresztmetszet a Kodály utca: az egy átjáró a két nagyforgalmú út között, de hosszú ideig le kellett zárnunk. Az Ifjúság utcaiak esetében sok autóbejárót, illetve üzletet és intézményt érintett a korlátozás. A lakosság nagy része türelmes és megértő volt.

-Nem lehet előre jelezni, hogy mikor merre tartanak a munkálatok? Ilyenkor gondoskodna az ember a parkolásról másutt…
-Nem mindig tudjuk előre, hogyan haladnak a munkával. Elég egy csőtörés és máris leáll minden: jönnie kell a szakembernek és rendbe kell tennie a közműellátást. Viszont legalább rögtön be is rajzoljuk a vezetéket a modern, digitális térképre. Ettől kezdve ez is megvan! A másik gond a beköszönő tartós esőzés. Ha tele megy a munkaárok vízzel, ki kell szívattyúzni! Rögtön ott a többnapos csúszás. Amit látunk: december végére elér a gerincvezeték az Ifjúság utca végéig.
A lefektetendő csövek átmérője 600 mm! Ilyen vastagnak kell lenniük ahhoz, hogy nagy eső esetén elvigyék a vizet a Nádas utca mögötti Nagyvízbe, ahol látványos földmunkával záportározót alakítunk ki. Ehhez pedig sok földet kell megmozgatni.

Mint az alpolgármester elmondta, a város másik felére is jutott pénz a 400.000 milliós beruházásból. Így az ugyancsak mélyen fekvő Madách utcán és környékén is megtörtént a csövek kicserélése, illetve a csapadékvíz elvezetés modernizálása. Innen nem a Nagyvízbe, hanem a Büdöstóba vezetik majd a vizet.

Hangsúlyozandó azonban, hogy ez az átalakítás nem érinti a szennyvizet: az továbbra is a megszokott, zárt rendszerben megy a szennyvíztelepre.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS