Császártöltésen december 1-jén a Pincelakat Borház&Szálloda adott otthont egy színvonalas borvacsorának, melynek ezúttal a Szende Pincészet villányi borai voltak a főszereplői.

A villányi Szende Pincészet borai
-Hirdetés-

“Tudjátok-e, hogy a villányi Szende Gábor mindegyik vörösborában egy csepp vér a nő szívéből van, amely elbűvöli az élőket, csókot ad a férfi ajkára, lebilincseli lelkét, hogy örökké csak őt imádjátok.” – Varga László írta a Szende Pincészet honlapján.

A természet adta lehetőségek, az ott élők hozzáértése és szorgalma tette méltán híressé Villányt, mely a rendszerváltozást követően Magyarország egyik legismertebb borvidékévé nőtte ki magát. A Szende (1945 előtt Schwarcz) család hét generációra visszamenőleg foglalkozott bortermeléssel, melyet korabeli oklevelek tanúsítanak.

Szende Gábor és felesége Gabriella 1985 óta foglalkoznak önállóan szőlő- és bortermeléssel, amikor is, Gábor szüleitől, egy “ezernégyszögöles” újtelepítésű szőlőt, hozzátartozó pincét, felszereléssel, kaptak nászajándékba. A területek növekedésével a szőlő és a bor szeretete élethivatásukká vált. A villányi borturizmusban jelentős szerepet vállalnak, a Villány-Siklósi Borút meghatározó pontjává fejlődött a Szende Pince. Ezzel a hivatással “fertőződnek” az 1990-ben született gyermekek is. Karina időnként a vendéglátásban édesanyjának segédkezik, míg a “Junior” Gábor édesapjával borászkodik. A nyolcadik generációt képviselő “Junior” a család első borász végzettségű borásza és sommelier-je.

Szende Gábor tulajdonos a feltálalt különleges fogásokhoz tökéletesen illő borokat kínált és rövid tájékoztatást adott az egyes borok sajátosságairól, így fokozva az egész estés gasztronómiai élményt.

Szende Gábor

Üdvözlő italként Irsai Olivért kortyolhattak a vendégek a kedvcsináló Rosé Cuvée 2017 után. A menüsort ezúttal a villányi borokhoz méltó ételekből állították össze:

Almás quinoa saláta borókás málnás céklával, kecskesajt habbal – Rosé Cuvée 2017
-Kacsamáj krémleves grenache parfümmel, erdei gombákkal – Kis Szende 2015
-Sertés szűz lecsókrémes rizottóval, vörösboros jus-vel kolbász morzsával – Gábor 2016 Prémium Portugieser Selection
-Burgundi szarvasragu spenótos túrós speclivel – Kopár Villányi Franc 2014
-Csokoládés-kávés tarte, pattogós csokoládé cukorral – St. Urbanus Cuvée 2013

Szende Gábor a vacsora befejeztével a résztvevőket Villányba, saját birtokára a Szende Pincészetbe invitálta, ahol igazán romantikus kikapcsolódást kínálva hangulatos, vidéki környezetben pihenhetnek.

A.S.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (62 db kép)
MEGOSZTÁS