A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán Bács-Kiskun megyéből harmincnyolc önkéntes tűzoltó egyesület és hét önkéntes mentőcsoport pályázott sikeresen. Az egyesületek több mint 30 millió, a mentőcsoportok pedig több mint 1 millió forint összegű támogatásban részesülnek. A tűzoltóeszközöket és felszereléseket az egyesületek és mentőcsoportok december negyedikén vették át a Kecskeméti, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi, a Kalocsai és Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságokon. Ugyancsak ekkor kapták meg pályázati forrásból beszerzett eszközeiket a Bács-Kiskun megyei önkormányzati tűzoltóságok is, hiszen ebben az évben – először – az önkormányzati tűzoltóságok számára is megnyílt a pályázat lehetősége.

-Hirdetés-

2018-ban hétszázmillió forint összértékű támogatást oszt szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek között. Ez az összeg százmillióval magasabb a tavalyinál. Hatszázmillióra a tűzoltó egyesületek, százra pedig a mentőszervezetek pályázhattak. A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő megyei egyesületek működési költségekre, eszközbeszerzésre, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági vizsgálatokra, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre pályáztak.

Nagy János és Paksi Dénes

Az egyesületek támogatása és fejlesztése nagyon fontos. A tűzoltóságok és a megyei igazgatóság személyi állománya rendszeres szakképzéssel segíti az egyesületi tagok szakmai felkészítését. A pályázaton nyert mentő tűzvédelmi felszerelések az önkéntes tűzoltóságoknál közvetlenül szolgálják a megye lakosainak védelmét. Az eszközök és a képzés nagymértékben segíti az egyesületi tűzoltók elsődleges beavatkozásának hatékonyságát, biztonságosságát és szakszerűségét. A tűzoltó egyesületi tevékenység több mint 100 éves múltra tekint vissza az országban. Bács-Kiskun megyében is számos régi, nagy hagyománnyal rendelkező tűzoltó egyesület létezik, melyek tűzvédelmi szerepe az adott településen meghatározó. A tűzoltó egyesületek olyan különleges társadalmi szervezetek, melyekben lelkes és elhivatott önkéntesek szabadidejükben tüzet oltanak, műszaki mentést hajtanak végre röviden fogalmazva, segítenek bajbajutott embertársaikon. A tapasztalatok szerint a helyszínhez való közelségük okán gyors kiérkezéssel és beavatkozással számos tüzet tudtak már megfékezni mielőtt az kiterjedhetett volna környezetére, ezzel jelentős értéket sikerült megmenteniük. A tűzoltó egyesületek az állampolgárok segítésén túl fontos közösségszervező, értékteremtő szerepet töltenek be, jó példát mutatva és mintát adva a fiataloknak. A szülők jó helyen tudhatják gyermekeiket a tűzoltó egyesületeknél. Érdekes, hasznos és gyakorlatias dolgokat tanulnak meg, amely ismeret nagymértékben elősegíti az önmagukról és másokról való gondoskodás, valamint a másokért való önzetlen tenni akarás képességét, a felelős gondolkodást.

Paksi Dénes átadja az eszközöket Podobni Istvánnak

A katasztrófavédelem rendszerében évről évre egyre fontosabb szerepet kapnak az önkéntes szervezetek, a tűzoltó egyesületek és a mentőszervezetek egyaránt. A mentőszervezetek megalakítása hat évvel ezelőtt kezdődött meg. Bács-Kiskun megyében már megyei, járási és települési szinten is minősített csapatok támogatják a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját. A valós veszélyekre reagálni képes, speciális képességekkel bíró mentőszervezetek szükséges védőfelszereléssel, eszközökkel való ellátása, továbbá a felkészített szervezetek műveletekben történő alkalmazása és képességeik továbbfejlesztése az elmúlt évek alatt kiemelt fontosságú feladattá vált. A pályázat az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez szükséges technikai eszközök beszerzésére, a működési költségek finanszírozására, a védőruházattal való ellátásra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből.

 

Forrás: http://bacs.katasztrofavedelem.hu

MEGOSZTÁS