Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2018. december 4-én 16 órai kezdettel, a Polgármesteri Hivatal tanácskozó termében tartott közmeghallgatást, amelyen a képviselő-testület tagjain kívül négy fő izsáki lakos vett részt. A helyi közakarat formálása fórumának kezdetén Mondok József polgármester köszöntötte a jelenlévőket és az Izsáki Televízió nézőit.

-Hirdetés-

Elsőként Mondok József polgármester számolt be a testület által 2018-ban elvégzett főbb feladatokról és a gazdálkodás eredményeiről. Kiemelte, hogy a pályázati lehetőségek kihasználása terén sikeres évet zárhattunk: bölcsődei férőhely bővítése; városháza energetikai korszerűsítése; külterületi útépítés és belterületi útjavítás; az elektronikus ügyintézés lehetőségének kialakítása; Kossuth tér megújításának és új piactér kialakításának elindítása; a régi iskola egészségházzá történő átalakításának támogatása; fiatal pályakezdők részére négy szolgálati lakás kialakítása; led közvilágítás kialakítása; labdarúgó pálya lelátó és öntözőrendszer építésének megkezdése; szennyvíztisztító korszerűsítése; helyi identitás és kohézió erősítése projekt megkezdése. Vázolta a kiemelt fejlesztési célokat: 35 fős új bölcsőde építése; térségi szabadidős sportcentrum létrehozása, tanuszodával és fedett lovasoktatásra alkalmas csarnokkal; munkahely-teremtő ipari park létrehozása; a belterületi útjavítás folytatása. Az egyik legfontosabb eredményként értékelte, hogy a népesség rendszerváltozás óta tartó fogyása megállt és kismértékű növekedés tapasztalható, így jelenleg Izsák lakossága 6090 fő.

A lakosság részéről az egyik jelenlévő a népesség növekedésnek etnikai összetételéről érdeklődött, amelyre „ilyen megkülönböztetés alapján nem tudunk számadatokat adni” volt a válasz. A továbbiakban a kormányzat bizonyos tevékenységét hibáztatta és a nyomor növekedését érzékeli. Kevesli a lakosságnak nyújtott támogatást, ugyanakkor pozitívan értékelte, hogy az önkormányzat nem vetett ki külön adókat. Egy másik jelenlévő egy fakivágásról szóló elutasító határozat ellen panaszkodott, miszerint a közterületen lévő fáról továbbra is a kertjébe hullik a rengeteg falevél. A jegyző válaszában ígérte, hogy meg fogják találni a megfelelő megoldást. Továbbá azt is észrevételezte, hogy a tollfelvásárló feltűnően gyakran járja a várost. Válaszként, mivel az üzlethelyiségen kívüli árusító tevékenység bejelentés köteles, a jegyző a lakosság segítségét kéri, hogy az ilyen esteket jelentsék a rendőrség felé. A harmadik hozzászóló elismerte, hogy az ezen összetételű önkormányzat alatt jól működött a közigazgatás es az általuk szervezett szolgáltatások, mert az országban azért nem mindenütt van így. A tervek is nagyszerűek, ugyanakkor mégis hiányérzete van: az uszoda kérdése az izsákiak első számú prioritás, mégsem ennek megfelelően kezelik; fejlesztésben nincs szó a művelődési házról; már évek óta nem látogatható a Pálinka és Helytörténeti Múzeum! További kérdése: az önkormányzat tervez-e megoldást az izsákiak világhírét jelentő sárfehér szőlőtermelés technológiája megőrzésére? Ismeretes, hogy a hagyományos tőkeművelésű szőlőművelés ma már nem gazdaságos, ugyanakkor a hagyományok megőrzése szempontjából elengedhetetlen. További hiányérzete, hogy az önkormányzat és az emberek között nincs kapcsolat, pedig az országosan érezhető gyűlöletkampány közepette a helyi önkormányzat és a lakosság közötti bizalom erősítése lenne, ami javíthat a közérzeten. Az embereknek igenis van igénye a tartalmas közéletre, de ha nincs kellő bizalom mit sem ér az egész. A közmeghallgatáson és más fórumokon való részvétel is azt jelzi, valami nem működik jól. A társadalmi szervezetek támogatása ugyan megvalósul, de azok munkájának összehangolása már hiányt szenved. A város honlapja sem segíti sem a tájékoztatást, sem az együttműködést. Válaszként a polgármester elismerte a felvetések jogosságát és jelezte, hogy jó néhány kérdésben már történtek előkészületek, és a jelenleg elindult ’helyi identitás és kohézió erősítése’ projekt során lehetőség lesz a felvetett kérdésekre megoldást találni, amihez kéri a lakosság aktív segítségét.

-fg-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS