A tanyasi múlt (és jelen) látványos megjelenése az, amikor különböző rendezvényeken kemencében sütnek kisebb csoportok. Ezek az emberek a közösség kedvért elevenítik fel a múltat és igyekeznek továbbadni azt a tudományt, amely egyre inkább újra divatba jön. A járás területén számos falunapon, illetve családi rendezvényen válik attrakcióvá a kemencében sült ételek kóstoltatása, adott esetben versenyeztetése.

-Hirdetés-

Bócsán legutóbb a falukemence körül volt nagy sürgés-forgás. A hideg idő miatt még dagasztó sátrat is állítottak, melyet leleményes technológiával fűtöttek fel. Így már biztosan megkel a tészta!

Bementünk a külföldi vendégekkel: két hölgy tevékenykedett a jótékony melegben. Haskó Ferencné Csipak Mária és nővére, Völgyesváriné Csipak Erzsébet készítette elő a tésztát. A töltelékek elkészítésénél a harmadik testvér Péter-Szabóné Csipak Ildikó és Benkó Sándorné Piroska ügyeskedtek. Lesz itt sokfajta finomság — mutatták. Ez kelt kalács lesz meggyes, almás, fahéjas, kakaós és káposztás töltelékkel. Aztán ott látod a lepény alapanyagait: almás, meggyes és túrós kivitelben gondoljuk. Ha még bírjuk, berakunk egy krumplis pogácsát is, hogy legyen mire inni az esti buliban!

Odakint a kisbócsai származású Haskó Ferenc reggel óta fűtötte a kemencét. De meddig kell, hogy jó legyen?

A kemence felfűtése minimum két órát vesz igénybe — meséli Feri bácsi. Saját beszerzésű venyige kötegekkel végzem ezt el. Ennek az az oka, hogy amit én hozok, arról tudom, hogy milyenre van préselve, mennyit kell belőle tenni, mennyire száraz. 2 óra elteltével — tehát nemsokára — feleségem berakja az első tepsiket. Egy adag (azaz amennyi tepsi belefér) megsütése fél óra. Utána ismét berakok valamennyi venyigét, az leég gyorsan és mehet a következő adag. Tehát innentől kezdve csak szinten tartás zajlik ebben a vályogkemencében.

Hajdan a tanyavilágban hetente egyszer volt sütés. Ennek megvolt a tudománya. Talán egyszer újra divatba jön…

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS