A téli közúti közlekedés jellemző veszélyei a csúszós, jeges utak, a változó időjárási körülmények, a csökkent látótávolság, valamint a kényszermegállások. Kérjük, hogy fokozott óvatossággal, a megváltozott útviszonyoknak megfelelően vezessenek!

-Hirdetés-

Minden közlekedőnek felhívjuk a figyelmét a fokozott elővigyázatosságra! Mielőtt elindulnak, tájékozódjanak az aktuális és várható időjárásról, az utak állapotáról, valamint kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Az úton lévők rendkívül körültekintően közlekedjenek, ha kell, arra alkalmas helyen álljanak meg.

Csak a téli időjárásnak műszakilag megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak, legyen az autóban meleg takaró, lámpa, étel, meleg ital, tartalék üzemanyag és feltöltött mobiltelefon.

  • Használjunk téli gumit!
  • Állítsuk be járművünk világítását!
  • Töltsük fel fagyálló szélvédőmosó folyadékkal a tartályt, és ellenőrizzük, megfelelő-e az ablaktörlő lapát törlő élének minősége!
  • Ellenőrizzük akkumulátorunk állapotát!
  • Ha hegyvidékre készülünk, szerezzünk be hóláncot!
  • Ha hosszabb útra vagy hegyi kirándulásra készülünk, tele üzemanyagtartállyal induljunk el!
  • Legyen nálunk meleg ruhanemű, takaró is – öltözékünket ne az autó klímájához igazítsuk! Jól jöhet egy kis tea vagy keksz, ha várakozni kényszerülünk.

Hogyan vezessünk….

ónos esőben?
Saját és gépjárművünk épsége érdekében, ha tehetjük, ne induljunk útnak, vagy a legközelebbi biztonságos helyen álljunk meg!

havazás esetén?
A letaposott, havas burkolaton az elindulás téli gumival nem okozhat gondot, de fékezéskor a megcsúszásra számítani kell.

Havazásban lecsökken a látótávolság, ezért mindig használjuk a tompított fényszórót vagy a ködlámpát!

Ha hosszabb útra indulunk, legyen a kocsiban elegendő élelmiszer, takaró, tartalék üzemanyag, meleg ital! A téli időszakban mindenképpen tartsunk lapátot az autóban!

hófúvás esetén?
Vegyük komolyan a tömegtájékoztatásokat, és ha arra kérnek bennünket, ne induljunk útnak, maradjunk tartózkodási helyünkön!

Ha elakadunk, hívjuk a tűzoltóságot a 112-es segélyhívó számon! Mindenképpen maradjunk a járműben, így megvédhetjük magunkat! Szabadítsuk ki a kipufogót a hóból, fűtsük be az autót és takarózzunk be!

jegesedés esetén?
Jég képződhet a burkolatra lehullott csapadékból, lecsöpögő nedvességből, páralecsapódásból. Ha levegő hőmérséklete 2 °C alá csökken, a megszokottnál is óvatosabban vezessünk, hiszen bárhol előfordulhatnak jeges útszakaszok! Leggyakrabban a légmozgásnak kitett hidakon, felüljárókon, erdőfoltokon és mélyebben fekvő útszakaszokon áthaladva tapasztalhatjuk ezt.

Vezessünk lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot!

Ha síkos útszakaszra érkezünk, lassítsunk, és kerüljük a hirtelen fékezést és kormánymozdulatokat!

Az időjárási előrejelzéseket nyomon követheti az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a http://met.hu/ címen. A közlekedők az útviszonyokról, az aktuális forgalmi helyzetekről, balesetek miatti korlátozásokról az Útinform szolgálatánál (06-1-336-2400) is érdeklődhetnek 0-24 órában, minden elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu oldalon.

Ebben az időszakban különösen figyeljünk egymásra.
Hogyha ön vagy embertársa bajba kerül, kérjük hívja a 112-es segélyhívó számot.

 

Forrás: bacs.katasztrofavedelem.hu

MEGOSZTÁS