Az idei advent sokaknak okozott örömöt, meglepetést Soltvadkerten és ehhez az időjárás kegye is hozzájárult, hisz december 15-re leesett az első hó. Így a természet adta díszlet mennyei ajándék volt az ünnepre készülők számára.

-Hirdetés-

December 15-16-án az Evangélikus óvoda nevelőtestülete és Szülői Munkaközössége, a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szülői Munkaközössége, a Gyöngyház Kulturális Központ, az Önkormányzati Óvodák és Bölcsőde – Arany ovi, Bocskai ovi -, Soltvadkert Város Önkormányzata, a Soltvadkerti Polgármesteri Hivatal, és a Vadkert Komszolg Kft. összefogtak annak érdekében, hogy az ünnepvárásba bevonják a város lakóit. Csatlakozott hozzájuk az Asztalitenisz Szakosztály, a Birkózó Szakosztály, Haskó László méhész, a Máltai Szeretetszolgálat Soltvadkerti csoportja, a Vadkerti Hunok, a Terepjáró Szakosztály és a Tündérkéz Jótékonysági Egyesület.

A gyönyörűen feldíszített főtéren a csoportok önkéntesei, munkatársai által ünneplőbe öltöztetett faházak, sátrak vendégfogadói nagy ital és ételválasztékkal, kedves invitálással fogadták a vendégeket. Már délután 3 órától puncs, forraltbor, forró tea, kávé melegítette fel a fázókat. Töltött káposzta, sváb káposztás kolbász, mics, sólet, hot-dog, meleg szendvics, lángos volt az esti menü. Nasinak pedig palacsinta és sok-sok házilag készült finom sütemény csalogatta a térre érkezőket, egészen este 8-ig.
Minden közösség kínált saját készítésű kézműves termékeket is, melyek közül sok-sok szemrevaló ajándék és dísztárgy is gazdára talált. A vendégváró csoportok megosztották egymással és a térre érkezőkkel adománygyűjtési céljaikat. Voltak olyan vendégvárók is, aki csak egyszerűen saját felajánlásukként kínálták étellel, itallal a rendezvényre érkezőket. A civil szervezetek és az intézmények, a szülői munkaközösségek kivétel nélkül kitettek magukért. A téren körbe sétálva és megszemlélve a faházak, sátrak kínálatát, nyilvánvalóvá vált a gondos készülődés, a sok befektetett munka. Jó volt látni a csoportokon belüli összefogást, egymás segítését, szíveslátását is.

Készül a mics

„Köszönet illeti mindazokat a fent megemlített szervezeteket, intézményeket, és a háttérben tevékenykedő segítőket is, akik sok-sok munkával járultak hozzá a kezdeményezés megvalósulásához. Köszönet azért, hogy az összefogás részesei lettek, késztetést érezve és példát mutatva tettek az itt élőkért, szűkebb hazánk lakosiért.
Elismerés illeti az adventi tér létrehozóit. Ők építették fel a térre a faházakat és sátrakat, s a rendezvény végeztével, a fagyos hideg ellenére kemény munkával, nagyon gyorsan le is bontották azokat. A fent nevezetteken kívül támogatta a rendezvényt a Materiál Plasztik Kft. Köszönet Soltvadkert Város Önkormányzatának a rendezvény felkarolásáért, az infrastrukturális és szakmai háttér biztosításáért.

Továbbá hogy mi indította a kezdeményezőket, a szervezőket arra, hogy szervezeteket, intézményeket, szülői munkaközösségeket vonjon be, nyerjen meg annak érdekében, hogy legyen városi advent? Nem más, mint a felelősségérzet, a tenni akarás és az a vágy, hogy a városban élők ne csupán egymás mellett élő városlakók legyenek, hanem egy közösséghez tartozónak is érezzék és vallják magukat. Legyenek, alakuljanak, formálódjanak olyan közös ünnepek, amik összekovácsolják az embereket, közel hozzák a szíveket. Ezért jött létre a négy hétből és hét alkalomból álló adventi sorozat. A város lakóinak, a város lakóiért. Azért, hogy amikor a mostani gyermekek felnőnek, számukra a lakóhelyük közösségi ünnepei már – érzelmi és helyi társadalmi – belső szükség szinten, természetes módon megszervezett, helyi közösségi ünnepek legyenek, ahonnan semmi pénzért nem maradnának távol.” – mondta Pájer Ildikó a Gyöngyház Kulturális Központ igazgatója.

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”
(Tamási Áron: Ábel a rengetegben)

A 2018. évi adventi sorozat Soltvadkerten december 19-én, szerdán 17 órakor a Hősök terén, az adventi koszorúnál ér véget. A Búzavirág Asszonykórus ünnepi műsora után a negyedik gyertyát Soltvadkert Város Önkormányzatának képviselő-testülete lobbantja lángra.

 

-K.Gy.-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (44 db kép)
MEGOSZTÁS