A LavioLa régizenei együttes első bemutatkozó koncertjén, 2018. december 16-án, Adventi Hangversenyt adott az izsáki katolikus templomban, ahol olyan 17.-18- századi kompozíciók hangzottak el, amelyek valamilyen módon kötődtek a karácsonyhoz. Bajkó Zoltán plébános, a művészet ráhangolódást segítő erejét hangsúlyozva ajánlotta a hallgatóság figyelmébe az együttes zenéjét.

Illichné Kondacs Szilvia, Tarnai Katalin, Heibl Anna, Sipos Gábor Gergő
-Hirdetés-

Nagy-Kanász Szabolcs zenetanár, a hangverseny műsorvezetője mutatta be az együttes tagjait: Tarnai Katalin – ének; Illichné Kondacs Szilvia – hegedű; Sipos Gábor Gergő – cselló; Heibl Anna – csembaló. Amellett, hogy mindnyájan zenetanárok, rendszeresen koncerteznek különböző zenekarokkal, zenei együttesekkel itthon és külföldön egyaránt. A műsorban Claudio Monteverdi, Heinrich Schütz, J.S.Bach, Giuseppe Tartini, Antonio Vivaldi William Byrd, Georg Friedrich Händel, Dietrich Buxtehude műveit szólaltatták meg, amelyhez a műsorvezető magyarázó szöveget fűzött és a dalok magyar fordítását ismertette.

Heibl Anna

A csembalót megszólaltató Heibl Anna az izsáki zeneiskola tanára. Hangszeréről tudni kell, hogy a reneszánsz és a barokk kor billentyűs hangszere volt, és szinte minden zenei apparátusban jelen volt. Az akkori csembalókotta viszont abban különbözött a maitól, hogy csak a bal kéz szólama volt lejegyezve, a jobb kéz szólamát a csembalistának improvizálnia kellett. A bal kéz szólamát valamilyen basszus hangszer, jelen esetben a cselló erősítette.

Az együttes zenészei előadásukban törekednek a korhű megszólaltatásra, sokat improvizálnak, gazdag díszítőművészet jellemezte játékukat. A fennkölt, magasztos darabok mellett könnyed, táncos dallamok is felcsendültek, megteremtve a korabeli zenés színhelyek hangulatát, amelyek teljesen magával ragadták a közönséget. Izsákon az első alkalommal megrendezett régizene koncert, köszönhetően az előadók profizmusának, hűen bemutatta a régi korok zenéinek harmóniáját, amely bár első hallásra szokatlannak tűnik, ugyanúgy elvarázsolja hallgatóját is.

A régizene egy zenetörténeti fogalom, amely egyrészt a középkor, a reneszánsz és a barokk kor zenéjének mai összefoglaló neve, másrészt amely ezen korok zenéjének modern, de korhű előadására, reprodukálására utal. A régizenei együttesek ezen időszak zenéjét próbálják visszaadni, korabeli hangszereken és hangolási rendszerrel, illetve korabeli technikával játszva. A régizene kedvelői számos fesztiválon találkozhatnak a régi korok zenéjét megszólaltató együttesekkel.

-fg-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (27 db kép)