Kiskőrös Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2018. december 19-én tartotta éves utolsó ülését a Városháza Dísztermében, ahol 18 napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők.

-Hirdetés-

Több tájékoztató is érkezett, többek között a Kunság-Média Nonprofit Kft. tevékenységéről, az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény dolgozói létszámának bővítéséről és a képviselő-testület állandó bizottságai 2018.évi munkájáról. Ezt követően szó esett még Kiskőrös város településképe védelmének helyi szabályairól és annak megalkotásáról, a 2019.évi belső ellenőrzési tervről, valamint a képviselő testület 2019.évi munkatervéről, valamint a jövő évi városi ünnepségekről és rendezvényekről.

Pohankovics András alpolgármester, Domonyi László polgármester és dr. Turán Csaba jegyző

Az ülés kezdetén Domonyi László polgármester úr köszöntötte a képviselőket, a tévénézőket, valamint a sajtó képviselőit, majd a beszámolók következtek.

Az első napirendi pontban elfogadásra került a 2018.évi költségvetés módosítása, majd egy beszámoló következett.

A harmadik napirendi pontban Sutus Etelka, a művelődési központ igazgatója mutatta be a Petőfi Sándor Művelődési Központ tárgyi, fizikai adottságait, jelenlegi állapotát, valamint részletesen a helyi közművelődés helyzetét, a megvalósult programokat és az elvégzett tevékenységeket.

A Petőfi Sándor Művelődési Központ igazgatójának, Sutus Etelkának beszámolóját hallgatják a képviselők

A Petőfi Sándor Művelődési Központ munkájának nagy részét az évente visszatérő rendezvények, események előkészítése, lebonyolítása teszi ki, de minden évben adódnak új feladatok is. Az idei év kiemelkedő „vezérfonala” Kiskőrös város újratelepítésének 300. évfordulója, mely rendezvénysorozat mellett kiemelten törekednek arra, hogy minél nagyobb teret biztosítsanak a helyi értékek megjelenésének, a helyi művészeti és civil csoportokon keresztül. A 2018-as évben is nagy hangsúlyt fektettek a közösségfejlesztésre, különböző képzésnek, tréningeknek szolgáltak helyszínéül, az egyének felzárkóztatása céljából. A művelődési központ fő feladatának tekinti minden egyes korosztályt kiszolgáló programok, foglalkozások megvalósítását. Az intézményben rendszeresen tartanak különböző foglalkozásokat, mint a Csiribiri babatorna, Jóga, Kertbarát kör, Meridián torna vagy Tartásjavító torna, …stb. Gyakorlatilag egész évben, hétről hétre számtalan program közül választhatnak az itt élők. Az elmúlt évben sokan fordultak hozzájuk azzal a kérdéssel, hogy a háztartásukban feleslegessé vált könyveket, kinek és hogyan is adhatnák le, ezért a művelődési központ aulájában elhelyezésre került egy doboz, melybe azóta is gyűjtik a különböző könyveket, melyek közül bárki ingyenes választhat egyet. Technikai és műszaki lehetőségeikhez képest igyekeznek maximálisan kiszolgálni az intézményükben tartott rendezvényeket. A 2018-as év folyamán a földszint 5. terme önkormányzati beruházás révén új külsőt kapott. Kiskőrös Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a helyi kulturális életre, támogat minden olyan kezdeményezést, amely az itt élők hangulatához, életérzéséhez pozitív módon hozzájárulhat – tudtuk meg a művelődési központ igazgatójától.

Ezt követően elfogadásra került a Petőfi Sándor Művelődési Központ 2019. évi programterve, melyből kiderült, hogy jövőre is közel 100 rendezvény, program közül választhatunk.

Szedmák Tamás, képviselő

Az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény dolgozói létszámának bővítéséről is szavaztak a képviselők, melyet az indokolt, hogy a gyermekjóléti központ, a gyermekjóléti szolgálat általános szolgáltatási feladatain túl óvodai és iskolai szociális segítő tevékenységet is biztosít. A feladatot 2018. szeptember 1. napjától kötelező ellátni. Ezen feladat ellátásához 7 fő óvodai és iskolai szociális segítő munkatárs kinevezése megtörtént. A képviselő-testület 101/2018 sz. képviselő testület határozatával 8 fő létszámot engedélyezett. A plusz 1 fő azonban szükségessé vált, mint szociális diagnózis felvételét végző esetmenedzser. A 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi egyik törvénye alapján a család- és gyermekjóléti központok esetén 1 fő szociális diagnózis felvételét végző esetmenedzser kerül be a finanszírozott létszámba Kiskőrösön, a képviselő-testület jóváhagyásával. A fenti változások és módosítások következtében 2019. január 1. napjától 66,25 főre emelkedik az intézmény létszámkerete.

A képviselők jóváhagyták a 2019. évi belső ellenőrzési tervet is, mely tartalmazza az ellenőrzési tervet megalapozó elemzések és a kockázatelemzés eredményének összefoglaló bemutatását, a tervezett ellenőrzések tárgyát, az ellenőrzések célját, az ellenőrizendő időszakot, a rendelkezésre álló és a szükséges ellenőrzési kapacitás meghatározását, az ellenőrzések típusát, az ellenőrzések tervezett ütemezését, az ellenőrzött szerv, illetve szervezeti egységek megnevezését. A hagyományoknak megfelelően, a 2019. évben is vizsgálni fogják a gazdálkodással összefüggő beszámoló jelentések, a költségvetések és az ezekhez kapcsolódó pénzügyi-számviteli bizonylatok szabályszerűségét, a stratégiai tervben foglalt, követelményként.

Elfogadták a 2019. évi képviselő-testületi munkatervet is, mely egész évre meghatározza az előre látható napirendek tárgyát, azok előterjesztőit, illetve a napirendekhez kapcsolódó fontosabb információkat is.

Kiskőrös Város Képviselő-testülete minden évben meghatározza mindazokat az állami és nemzeti ünnepeket, amelyek méltó megemlékezéseire az önkormányzat megkülönböztetett hangsúlyt kíván helyezni. A városi nagyrendezvények megszokott színvonalú lebonyolítása érdekében kijelöli azok időpontját, a rendezvények előkészítéséért, megszervezéséért és lebonyolításáért felelős intézményeket és személyeket. A rendezvényterv tartalmazza azokat a kiemelkedő intézményi, egyházi és egyéb szervezésű eseményeket,amelyek városi jelentőséggel bírnak, és önkormányzati közreműködést igényelnek. A városi rendezvények egyre nagyobb számú érdeklődésre tartanak számot, amely azt a követelményt támasztja az önkormányzat elé, hogy azok egyre színesedjenek, nívósabbá váljanak, a város járásközponti szerepéből is adódóan meghatározó színfoltjává váljanak a térség kulturális életének. Ezért a városvezetés arra törekszik, hogy újabb és újabb programokat kínáljanak. Kiemelt feladatunk, hogy a rendezvények megvalósítása során széleskörű városi szintű összefogásra alapozzák a munkát, mert ez az összefogás az, ami megteremti a rendezvények különleges hangulatát.

Balogh István beszámolója a közfoglalkoztatási programmal kapcsolatban

A következő napirendi pontban a Belügyminisztérium által meghirdetett 2019. évre vonatkoztató közfoglalkoztatási program benyújtásáról döntöttek, mely a 2019. évre tervezett járási startmunka programok indításáról szól.

Sürgősségi napirendi pont volt a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tornacsarnokának beruházása, mely a Kiskőrös 2560 hrsz-ú Wattay Szakgimnázium és Szakiskola területén kerül megvalósításra az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával.  

Kiskőrös Város Képviselő-testülete

Ezt követően szavaztak a tulajdonosi hatáskörök gyakorlásáról a Kőrösszolg. Kft.-nél, majd lakás és ingatlan bérbeadásokról, lakásbérleti szerződések meghosszabbításáról döntött a képviselő-testület, majd az „egyebek” következtek, ahol szerveződő események, rendezvények kerültek átbeszélésre a polgármester és a képviselők által.

Kutyifa Icu

MEGOSZTÁS