Legalábbis ezt nyilatkozzák azok a böllérek, akiknek valaha is volt szerencséjük olyan sertés levágásánál és feldolgozásánál közreműködni, melyet nem csak csávával és táppal etettek, hanem pl. döglött kacsával.

-Hirdetés-

És ezzel nem a tázláriakat akarom kipellengérezni, ahol a múlt hónapban a NÉBIH hivatalnokai olyan sertéstelepet fedeztek fel, ahol kacsa tetemekkel és egyéb állati hulladékkal etették a disznókat. Sajnos az eset sok más helyen is kiderülhetett volna…

Gyakorló böllérek mesélik, hogy már a daraboláskor világossá válik számukra: ez bizony „olyan” disznó. Büdös a hús, és a feldolgozó személyzetnek ragad a keze, mivel a toll és a csont az asztalosenyvnek is alapanyaga. Ha pedig felnyitják a gyomrot — mert kell a disznósajthoz — akkor az tele van baromficsonttal és tollal. A zsírszalonna sütésekor pedig elviselhetetlen lesz a bűz az udvaron… Tehát ki is mondhatjuk: aki így tart disznót, az nem magának tartja, hanem … leadásra a közös parizerbe! Na, arra a tanyára böllér többet nem megy. Viszont adott esetben megoldja a gazda saját erőből a vágást és azt mondja: jó lesz a románoknak…

Ne is gondoljunk bele! Vagy mégis?

Dr. Pais Károly bócsai állatorvost kérdezem ezen táplálási mód egészségügyi vonatkozásairól:
“Ezelőtt 30 évvel olyan disznóvágásra hívtak ki, ahol halszag volt a helyiségben. Nem tudták mire vélni. Kiderült, hogy a Kígyós-csatorna mellől vették a jószágot, ahol a tulajdonos orvul kifogott halakkal táplálta a disznóit, majd eladta. Ügy lett belőle, nem hagyhattam jelzés nélkül…”

Dr. Pais Károly bócsai állatorvos

-Miért adnak egyes tenyésztők dögöt a disznónak?
-Mindenképpen olcsóbb, mintha takarmányoznák! Az elhullott állatok pedig fehérjeforrást jelentenek — legalábbis biológiailag! Tudjuk, hogy a sertés — mint a vaddisznó is — mindenevő, de az egyszer sem biztos, hogy a hús fogyasztójának (akik mi vagyunk!) ez egészséges. A disznó gyomra sok mindent kibír: a vaddisznó is megeszik mindenféle elhullott pockot. De az élelem arányaiban mégis túlnyomó részt növényi eredetű!

Viszont ahol sok az elhullott állat, ott előfordulhat, hogy nem szakszerű ezen hulladék kezelése és inkább feletetik a disznókkal, hogy ne kelljen fizetni az elszállításért. Ezenkívül nincs kiadás a takarmányra azon a napon / héten.

Azonban mondjuk ki: SZIGORÚAN TILOS az állati hulla feletetése a jószággal. Bizonyos egyedszám — pl. állattartó telep — esetén kötelező megállapodást kötni az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt-vel, mely egyedül jogosult a tetemek elszállítására és hőkezelés után feldolgozására. Ez nem ingyenes szolgáltatás, ezért sokan ki akarják játszani.

-Miért egészségtelen nekünk embereknek ilyen sertés terméket fogyasztani?
-Az állatok megdöglésének, elhullásának oka van: ez ugyebár főleg betegség. A tetemben veszélyes vírusok, baktériumok szaporodhatnak el. Emellett ha gyógyszeres kezelést kapott elhullás előtt, annak nem telt le a lebomlási ideje, mely élő szervezetre vonatkozik.

Vajon mi zajlik le majd bennünk, ha megettünk egy ilyen sertésszeletet?

A megoldás: ellenőrzött termék!

Az egészségben nincs betyárbecsület!

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS