Órákkal ezelőtt tette közzé a család, hogy hosszan tartó betegség után 2018. december 23-án elhunyt Szervánszky László, az ország talán leghíresebb cukrásza, az országos hírű Szent Korona Cukrászda létrehozója, tulajdonosa.

-Hirdetés-

Erdélyi iparos családból származott, nagyapja főépítész volt Nagyváradon, aki sok utat, hidat és középületet épített.  A család végül a Pest megyei Tinnyére költözött át és innen szóródott szét szerte az országban. Szervánszky László szülei  Soltvadkertre költöztek, ahol édesapja megbecsült kötélgyártó mester volt.

A fiatal Szervánszky Lászlónak a szakmaválasztás előtt három mesterség tetszett leginkább: az erdész, a cukrász és az autószerelő. Végül is a kíváncsisága, hogy mi is történik egy cukrász műhelyben, eldöntötte, hogy ezt a szép szakmát választja.

Soltvadkerten az ÁFÉSZ berkeiben tanulta meg a szakma alapjait, innen Budatéténybe került, ahol kiváló szakemberektől tanulta meg a mesterség legfontosabb tudnivalóit, ahol cukrászokat, felszolgálókat és szakácsokat képeztek.  Miután felszabadult, visszament az ÁFÉSZ-hoz, majd a sorkatonai szolgálat leteltét követően szerezte meg a mestervizsgáját. Ezt követően kiváltotta az ipart, amely abban az időben nem volt egyszerű és nem is volt megszokott. Három évig úgynevezett gebinben dolgozott, majd végül engedélyezték, hogy önállóan dolgozzon.

Soltvadkerten az egykori szülői ház kapujában leválasztottak egy kis részt a konyhából és itt nyitották meg a cukrászdát. Kezdetben, ami kapható volt, dió, mogyoró, kávé, kakaó, citrom, csokoládé, ezekből variálva készítették el különböző termékeiket, emellett 20-25 féle tortát is megsütöttek.

A vállalkozás mellett, amikor csak tehette, külföldre látogatott, hogy új megoldásokat, ötleteket is hazahozhasson. Olyan eszközöket látott külföldön, mint például a pasztőröző gép és fagylaltgép, vagy a tejszín stabilizáló por, ami ma már természetesen beszerezhető, de akkoriban itthon lehetetlen volt megvásárolni, pláne egy kisiparosnak.

A kétezres évek közepére teremtették meg az alapját egy új, nagyméretű, korszerű cukrászda felépítésének. Az elkészült rendkívül színvonalas cukrászda országos hírűvé tette a vállalkozást és tette Soltvadkertet a szőlő mellett a „fagylalt városává” is, amely a legfontosabb turisztikai célpont lett a térségben évszakoktól függetlenül.

A kultúra iránti elkötelezettsége és hazaszeretete mindenki előtt ismert.

A kiváló cukrász és remek, ember sokunknak fog hiányozni, azonban öröksége minden bizonnyal emlékeztet majd bennünket munkásságára.

Isten nyugosztalja és adjon övéinek vigasztalást!

MEGOSZTÁS