A Bócsatorok óta él úgy bennem Szegné Marika néni, mint a malacos torták mestere.
„Az evangélikus imaház utcájában lakik, nem fogod eltéveszteni!” — hangzik az útba igazítás. Meg is találom a kis házat, ahol kedvesen fogad a bócsai torták mestere. Igen, mindig előkerül a neve, ha Bócsán tortáról, finom házi süteményekről esik szó. Az ő réteseit, házi süteményeit és tortáit csaknem mindenhol ismerik. Én azért mentem el hozzá, hogy meséljen a régi és az újabb divatokról.

-Hirdetés-

“Gyerekkoromból a kelt kalácsra emlékszem, amit a kisbócsai tanyavilágban rendszeresen sütöttek” — kezdi a történetet Marika néni, miközben kisebb kiállítást kapok házi süteményeiből. Mindent a szemnek, és persze a szájnak is!… — No meg amit krumpliból ki lehetett hozni: krumplis bukta és pogácsa. A kemencét a nagyszülők fűtötték fel. A gyerekeknek ilyenkor kiscipó is járt, ez a sütés vége felé került ki a kemencéből, a maradék tésztából.

-Milyen sütemény divat járta disznóvágáskor?
-Disznóvágások előtt a vendégeket pogácsával várták, arra jól csúszott az indító pálinka. A délután folyamán aztán fánkot vagy kelt kalácsot sütöttek. Nagyon nem is lehetett mást- hűtőszekrény még nem létezett, úgyhogy a süteményt frissiben fogyasztották el.

-Tetszik még tudni kemencében sütni?
-Nem, én már a gázos sütőben tanultam meg sütni. A modern technika barátja vagyok: a konyhában itt a legmodernebb technika. Ebben gyakran készítek finomságokat a családnak és a barátoknak. Rendezvényekre is teszek felajánlásokat: a Bócsatorra például malacfejes tortát kapott ajándékba minden csapat.

-Ezt mind egymaga sütötte? A tizenöt tortát?
-Bizony, több napon keresztül! A szombati rendezvényre már szerdán elkezdtem a sütést. Ezt a napot a piskótatészta elkészítésére szántam, majd következett a közé való csokoládékrém főzése. Négy réteg piskóta, négy réteg krém. Az összerakás után következett a díszítés: ekkor kerültek fel a mézeskalács-malacfejek is. Bizony, még szombat délelőtt is volt munka velük.

-Végül kérek egy receptet!

Unokám kedvenc süteménye a borotai mézes, amit a családban azonban csak Bence-szeletként emlegetnek.

Hozzávalók a tésztához:
3 kávéskanál méz
3 kanál kakaó
3 tojás
35 dkg kristálycukor
7,5 dkg margarin
1 púpos kávéskanál szódabikarbóna
60 dkg liszt

Elkészítés:
Összekeverjük a hozzávalókat, majd gőz fölött 6-8 percig főzzük, amikor is minden felolvad. Azután levesszük és adunk hozzá 30 dkg lisztet. Ezt elkeverjük. Aztán megint 30 dkg lisztet, és így egy gyúrható résztát kapunk. Összegyúrjuk és 4 lapot készítünk, amit megsütünk.

Hozzávalók a krémhez:
4 egész tojás
8 ek. liszt
2 ek. étkezési keményítő
15 dkg kristálycukor
2 vaníliás cukor
1 L tej

Elkészítés:
Ebből sűrű krémet főzünk, amit hagyunk lehűlni. Majd külön habosra keverünk 1 margarint 15 dkg porcukorral. Ezt a főzött krémmel összekeverjük simára, majd a lapok közé töltjük. A tetejére csokimáz kerül.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS