Egy uniós projektnek köszönhetően várhatóan 2020-ban új épületbe költözhet a Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság. A „Tűzoltólaktanyák kialakítása – Kiskőrös tűzoltóság” elnevezésű KEHOP-1.6.0-15-2016-00015 azonosítószámú projekt 919 millió 847 ezer 409 forintot biztosít arra, hogy a katasztrófavédelem hatékonyságát javító zöldmezős beruházás megvalósuljon. A projekt keretében egy a kor szakmai elvárásainak megfelelő, korszerű és gazdaságosan fenntartható ingatlan épül Kiskőrösön, ami amellett, hogy hatékonyabbá teszi a térség mentő tűzvédelmét, a városképbe is illeszkedik.

-Hirdetés-

A statisztikák szerint az elmúlt évtizedben emelkedett a lakosságot, az anyagi javakat és a környezetet veszélyeztető természeti, ökológiai katasztrófák száma, és egyre több civilizációs veszélyforrással is számolni kell. A társadalom jogos elvárása, hogy az erre hivatott szervezetek, köztük a katasztrófavédelem felkészülten és gyorsan kezelje ezeket az eseményeket. A katasztrófavédelmi szempontú kockázatokról szóló elemzések szerint az ország egyes területeinek mentő tűzvédelmét új laktanyák építése javíthatja számottevően. A szakmai javaslatokat figyelembe véve hat városban újul meg a régi laktanya, vagy épül teljesen új létesítmény. Fehérgyarmaton, Gyöngyösön, Pécsett, Kecskeméten, Piliscsabán és Kiskőrösön kezdődtek meg az uniós projektekhez kapcsolódó beruházások. A Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 13 település csaknem 51 ezer lakójának biztonságát javítja majd.

A Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságnak helyet adó laktanya zöldmezős beruházás keretében valósul meg. A Dózsa György úti ingatlant a helyi önkormányzat ajánlotta fel, állami tulajdonba vétele után a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lesz a terület vagyonkezelője.

A létesítmény egy új, több mint ezer négyzetméteres tűzoltólaktanyát, egy raktárépületet és egy sportpályát foglal majd magában. A parancsnoki épületszárnyban irodák, egy 24 órás szolgálatot ellátó hírközpont és szolgálati helyiségek, valamint raktározást, tárolást szolgáló helyiségek kapnak helyet. A laktanyában összesen 39 tűzoltó lát el készenlétet, az ő minden igényt kielégítő elhelyezésük mellett három szerállást és egy járműmosórészleget alakítanak ki. Mindemellett a szertárban minden, a tűzoltók speciális felszereléseinek kezeléséhez, tárolásához, karbantartásához szükséges helyiség elkészül. A létesítmény előtt akadálymentesített parkoló épül, és az ügyfelek fogadására szolgáló helyiségeit ugyancsak akadálymentesítik.

A beruházás célja egy olyan épület kialakítása, ami méltó körülményeket biztosít a hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak. Az épület helyének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az itt szolgáló állomány a lehető legrövidebb idő alatt érje el a veszélyeztetett területeket, ami javítja a tűzoltói beavatkozások hatékonyságát. Az új laktanyából a mostaninál sokkal rövidebb idő alatt érkeznek a tűzoltók például Akasztóra, Csengődre és Soltszentimrére.

A beruházás befejezésének tervezett határideje 2020.10.31.

További információ kérhető:
Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, szóvivő 06-20/669-3613

Sajtóközlemény, 2019.01.04.

MEGOSZTÁS