Luca napon Szent Lúciára emlékezünk, aki keresztény hitre tért és szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd hitéért mártírhalált halt. Úgy tartották, hogy ezen a napon tilos mosni, fonni és sütni, valamint kölcsönadni sem volt ajánlatos, mivel az odaadott dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. Igazán a boszorkányok rontása ellen kellett védekezni. Több hagyomány, népszokás is kapcsolódik ehhez a naphoz.

-Hirdetés-

Szokás volt Luca naptárt készíteni, mely a következő évi időjárást jósolta meg, lucaszéket, melyre december 25-én, az éjféli misén felállva megláthatták a boszorkányt. A következő év termését a lucabúza keltetés segítségével próbálták megjósolni. Lucázni jártak a gyerekek, mely során jószágszaporulatot és bőséges termést ígértek apróbb ajándékokért, vagy éppen átkokat, ha nem kaptak ajándékot. Luca-tököt készítettek, mely hasonlóan a halloween tökhöz, ki volt faragva és sötétedéskor gyertyát tettek bele.

Immáron hagyománnyá vált a kiskőrösi EGYMI-ben is ezen szokások felelevenítése. Az alsó tagozatos pedagógusok színes programokkal készültek a gyerekeknek. Minden osztályban más tevékenységet próbálhattak ki. Készítettek termény papírra ragasztásával lucaszéket, hurkapálcából és krepp papírból boszorkányseprűt, ültettek lucabúzát, rejtvényt fejtettek, Luca szépét választottak és végezetül székfoglalót játszottak. A diákok nagyon élvezték a termekben való munkálkodást, de leginkább a székfoglaló játék nyerte el tetszésüket. A programnak az volt a célja, hogy a tanulók élvezetes tevékenységek során ismerkedjenek meg hagyományainkkal, mely a kreatív feladatoknak köszönhetően meg is valósult – mesélte magazinunknak Krafcsik-Pataki Kata, alsós pedagógus. 

Kutyifa Icu

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (5 db kép)
MEGOSZTÁS