Császártöltésen január második hétvégéjén a Pincelakat Borház & Szálloda adott otthont egy újabb színvonalas Borestnek, ezúttal a Konyári Pincészetet lehetett közelebbről megismerni. Csizmadia Dávid képviselte a balatonlellei borászatot.

Konyári Pincészet borai
-Hirdetés-

A Konyári Pincészet alapítója nyerte el 2018-ban a Borászok Borásza címet. Konyári János 2017 májusában hunyt el, így borásztársai posztumusz díjjal ismerték el a balatonboglári bortermelő életművét.

A Konyári Pincészet két generációs családi vállalkozásként működik, két pillére a két kiváló borász, Konyári János és fia Konyári Dániel. A családi borászatot jelenleg immár jórészt fia, a 2009-ben az Év Fiatal Borászának választott Dániel viszi.

Konyári Pincészet a Dél-Balaton talán legismertebb borászata. Jelenleg 38 hektáros területen gazdálkodunk, és évente körülbelül 230 ezer palackot forgalmazunk. a Balatonlellétől délre található dombok (név szerint: Kishegy, Öreghegy- vagy Szárhegy, Bánomhegy, Jánoshegy, Sinai-hegy) láncolatának legszebb fekvésű dűlőit forgatjuk újra művelés alá. Ezek a területek mind kivételes adottságú termőhelyek, magas mésztartalmú, helyenként kővel és agyaggal kevert löszös talajú, napsütötte, meleg domboldalak 150-250m tengerszint feletti magasságon.

A fajtaösszetételben a kékszőlő dominál, ahol a hungarikumok és a világfajták mellett az elmúlt századok híres borait adó fajtaszelekcióit is szeretnénk létrehozni.

Csizmadia Dávid ismerteti az ételsorhoz illő borokat

A feltálalt ételkülönlegességek előtt Csizmadia Dávid ismertette a fogásokhoz illő Konyári Pincészet borait.

Chardonnay 2018                          Üdvözlőbor
Szárhegy fehér házasítás 2017       Sütőtökös Quiche Lorraine
Cabernet-Syrah 2015                    Füstölt kacsamell carpaccio birsalma chutney-                                                                   sütőtökmagpesto-s salátával
Sigillum loliense                            Konfitált sertéstarja zöldfűszeres gratinírozott 
Vörös házasítás 2016                    édesburgonyával
Piritye Kékfrankos 2015                Bivaly bélszínnyárs párolt pagoda karfiollal
Páva vörös házasítás 2012            Somlói XXI. század

A kellemes élőzene könnyed esti hangulatot teremtett a Boresthez. A megjelent vendégeket a Korányi Pincészetbe invitálták Balatonlellére egy borkóstolóra és egy pincelátogatásra.

 

A.S.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (84 db kép)
MEGOSZTÁS