Különleges alkalom volt 2019. január 19-én a „SZÓ-LA-M” Alapfokú Művészeti Iskolában. A zeneiskola idén 50 éves, ennek apropóján olyan volt növendékek léptek fel, akiknek kenyérkereső hivatása nem kapcsolódik a zenéhez, de életük elválaszthatatlan része a muzsika. Mind kiskőrösi származású, de közülük sokan vidékről érkeztek, ezért tartották 16 órától a jubileumi hangversenyt.

Balázs-Nagy Gabriella
, egykori növendék – aki egyetemi évei alatt is óraadó volt, jelenleg pedig intézményvezető-helyettes, zongoratanár – szeptember óta izgatottan szervezte az eseményt, melyre minden fellépő saját maga választhatta ki az előadásra szánt művet.

A köszöntés után Soltiné Samu Zsuzsanna sorra konferálta fel a volt növendékeket
-Hirdetés-

Soltiné Samu Zsuzsanna köszöntötte a díszvendégeket – egykori tanárokat, igazgatókat, a város vezetőit – a szülőket, akik sok éven át izgulták végig gyermekeik hangversenyét és most néhány év elteltével újra féltő szeretettel ülnek az iskola termében, felnőtt gyermekük előadásában gyönyörködve.
A köszöntés után Soltiné Samu Zsuzsa sorra konferálta fel a volt növendékeket, melyből megtudhattuk, hogy kivel mi történt az elmúlt évek során.

Pelsőci Klára édesanyjával, Pelsőciné Barna Máriával – aki zongorán kísérte- és barátjával, Szekeres Istvánnal közös klarinét produkciót adtak elő

Pelsőci Klára: 2006-tól kezdve Soltiné Samu Zsuzsánál furulyázott két évet, majd Albert Jóska bácsitól tanult klarinétozni 9 éven át. Azt, hogy a zene átszövi egész életét és, hogy ennyire szeret zenélni, mindenképp nekik is köszönheti. Jóska bácsi annyi stílusú művön keresztül szerettette meg vele a közös klarinétozást, amit egyetem mellett is tud folytatni zenei szolgálatban a vasárnap esti miséken. (Így heti rendszerességgel kiűzheti a pókokat a hangszeréből-Jóska bácsit idézve)
Édesanyjával, Pelsőciné Barna Máriával – aki zongorán kísérte- és barátjával, Szekeres Istvánnal közös klarinét produkciót adtak elő: J. Brahms: VI. magyar tánc

Breznyán Attila Vikorné Hajas Matild orgonakíséretében J.S Bach 147. kantátáját, majd J.B Arban Briliáns Fantázia című művét szólaltatta meg trombitán

Breznyán Attila: 1980-ban kezdte meg tanulmányait trombita szakon. Boldoczki Sándor tanár úr olyan első növendékei közé tartozik, aki mai napig szívesen jár vissza Sanyi bácsihoz egy-egy órára. 2001-ben Kecskeméti Pál lelkész hívására megalapították a kiskőrösi Evangélikus Fúvószenekart, ami azóta is folyamatosan bővül tagokkal. Bármilyen zenei rendezvényen szívesen vesz részt, a városban működő zenekarok állandó kisegítője.
Vikorné Hajas Matild orgonakíséretében J.S Bach 147. kantátáját, majd J.B Arban Briliáns Fantázia című művét szólaltatta meg trombitán.

Lass-Bárány Erika jelenleg a szegedi Arany János Általános Iskola tanítója és énektanára

Lass-Bárány Erika: 1990-1996 között volt az iskola növendéke. Két évig furulyázott Hajnal Csabánál, majd Soltiné Samu Zsuzsannával fuvolázott 4 évig. Zenei tanulmányait a Szegedi Zeneművészeti Szakközépiskola fuvola szakán folytatta, majd a tanítói pályát választotta. Jelenleg a szegedi Arany János Általános Iskola tanítója és énektanára.
Egy felejthetetlen emléke a zeneiskoláról: „3. osztályos koromban megszeppenve léptem be az igazgatói szobába, ahol fafúvós vizsgát tartottak. Kérték, hogy mutatkozzak be… Bárány Erika vagyok! Erre megszólalt egy hang: „Szia Báránykám, én vagyok a Farkas.” Farkas Zoltán akkor bemutatkozott és később Farkas és Bárány egymás melletti teremben tanítottak.”
Torgyik Angélával közösen J.Quantz: Andante művét szólaltatták meg fuvolán. Zongorán közreműködött Balázs-Nagy Gabriella

Torgyik Angéla jelenleg Budapesten él családjával, közgazdász diplomájával pedig közel 20 éve a Budapesti Értéktőzsdén dolgozik kommunikációs szakértőként

Torgyik Angéla jelenleg Budapesten él családjával, közgazdász diplomájával pedig közel 20 éve a Budapesti Értéktőzsdén dolgozik kommunikációs szakértőként Torgyik Angéla: 1985-ben kezdte meg zenei tanulmányait Gallina Zsoltnál furulya szakon. Már az első osztályosan tudta, hogy a fuvola szerelmese, így ezen a hangszeren tanult tovább Albert József tanár úrnál 7 éven keresztül. Tagja volt a fúvós zenekarnak és az Orff együttesnek. A zenekarral bejárta az országot, és több külföldi országban is vendégszerepeltek. Jelenleg Budapesten él családjával, közgazdász diplomájával pedig közel 20 éve a Budapesti Értéktőzsdén dolgozik kommunikációs szakértőként. A muzsikálás hobbiként az élete része maradt, zene iránti vonzalmát gyermekei is örökölték, így családja mindennapi programjaiban így vagy úgy, de mindig ott van a zene.

„A szív szavak nélkül, csupán két hanggal is ki tudja fejezni legnagyobb mélységét”- vallja Fanni

Judák Fanni: 9 évesen kezdett el a zeneiskolába járni és fúvós hangszereken kezdett el játszani, majd áttért 12 évesen a zongorára. Ez a hangszer nagyon közel áll hozzá, úgy érzi benne megtalálta önmagát és azt, hogyan tudja kifejezni érzelemvilágát. Tanárnője Pusztai Virág volt, aki a kezdetektől fogva szigorúan, de annál nagyobb szeretettel tanította. Jelenleg gyógyszerészként dolgozik a kiskőrösi Hargita gyógyszertárban, de úgy érzi, hogy a zene szeretete és művelése mindig fontos része lesz életének. „A szív szavak nélkül, csupán két hanggal is ki tudja fejezni legnagyobb mélységét”- vallja Fanni.
W.A. Mozart Fantázia című művét adta elő zongorán.

Ambrosius Énekegyüttes tagjai: Németh Mihály, Bata Lászlóné Sike Orsolya, Farkasné Gombár Ildikó, Farkas Sándor

Ambrosius Énekegyüttes: 2015-ben alakult a KEVI gimnáziumban. Tagjai: Bata Lászlóné Sike Orsolya, Farkasné Gombár Ildikó, Farkas Sándor, Németh Mihály
A műveket közösen tanulják be, s bár nem képzett énekesek, igyekeznek igényesen felkészülni egy-egy megszólalásukra. Darabjaikat főként egyházzenei alkotásokból választják a gregoriántól kezdve egészen a kortárs művekig. Farkasné Gombár Ildikó 10 éven keresztül zongora, orgona, magánének szakokon, Farkas Sándor 7 éven keresztül zongora szakon volt az iskola növendéke.
J.S Bach: Ki dolgát mind az Úrra hagyja, Orlando Di Lasso: Carmina Chromatico majd T. Luis de Victoria: O magnum mysterium és Bárdos Lajos: Szellő zúg távol című darabokat adták elő.

A jubileumi koncert azért is fontos Torgyik Adrienn számára, mert Angélával (testvérével) ez volt az első közös fellépésük

Torgyik Adrienn: 1978-ban kezdte zeneiskolai tanulmányait Gálné Feró Judit tanárnőnél. 6 évig volt az iskola növendéke, az utolsó évet Fagyas Gabriella tanárnőnél fejezte be. A hegedű innentől kezdve az élete része lett, több amatőr zenekarban is megfordult, jelenleg a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar tagja már több mint 20 éve. Az elmúlt évtizedek során bejárta Európa szinte minden országát, de a zenének köszönhetően eljutott Amerikába és Tunéziába is. A jubileumi koncert azért is fontos számára, mert Angélával (testvérével) ez lesz az első közös fellépésük.
J.Pachelbel: Kánon művét szólaltatták meg hegedűn Torgyik Adrienn és Lupták György, fuvolán Torgyik Angéla és Lass-Bárány Erika, zongorán Lupták Dóra.

Lendvai Kevin, jelenleg a Szegedi Tudományegyetemen angol-történelem szakon harmadéves hallgató

Lendvai Kevin: 2007-ben 9 évesen kezdte meg zeneiskolás tanulmányait, Pelsőciné Barna Mária növendékeként. Később Magyarné Szenáky Tünde tanítványaként folytatta. Tanulmányai miatt abba kellett hagynia a zeneiskolát, de amikor csak teheti, játszik. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetemen angol-történelem szakon harmadéves. Soltiné Samu Zsuzsa úgy emlékezett rá, hogy ő volt az a diák, aki mindig a saját elképzelése szerint játszott, ebben rejlik az ő zsenialitása.
Pete Sanchez: I exalte thee (Felvidítlak téged) című művét hallhattuk tőle zongorán.

Opauszki Sarolt, Alan Menken: Colors of the Wind című darabját szólaltatta meg fuvolán. Zongorán közreműködött Pusztai Virág.

Opauszki Sarolt: 11 éven át volt az iskola növendéke. 8 éves korában kezdett furulyázni, majd fuvolán tanult. Tanárai Farkas Zoltán, Markóné Csányi Gabriella és Soltiné Samu Zsuzsanna voltak. Jelenleg a „Favorit” rendezvényzenekar tagja, emellett szóló fellépéseket is vállal. Civilben gyógytornász-fizioterapeutaként dolgozik. A gyógyító, segítő tevékenység jelentős része életének, azonban úgy gondolja, hogy a zene nélkül nem lenne teljes az élete.
Alan Menken: Colors of the Wind című darabját szólaltatta meg fuvolán. Zongorán közreműködött Pusztai Virág.

dr. Biácsi Alexandra életének továbbra is szerves része a zene, ugyanis Nyíregyházán a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar első klarinétosa

dr. Biácsi Alexandra: 1997-ben kezdett zeneiskolába járni. Kezdő fafúvósként egy évig furulyázott, majd igazgatói engedéllyel kezdett klarinétozni. Tanára Fehér László volt. Növendékként több klarinétversenyen vett részt, melyek közül egy alkalommal különdíjban részesült. A Kiskőrösi Ifjúsági Fúvószenekar tagjaként számos fellépésen vett részt, ez a társaság egy életre megalapozta a zenéhez való kötődését, hiszen a zenekari élet magával ragadja az embert.
Szandi gyermekkorától állatorvos szeretett volna lenni, felvételt is nyert Budapestre, az Állatorvosi Egyetemre. Ott a BME Szimfonikus Zenekarban játszott klarinétosként és basszusklarinétosként Köteles Géza vezénylete alatt. Jelenleg a Nyíregyházi Állatpark állatkerti állatorvosa. Életének továbbra is szerves része a zene, ugyanis Nyíregyházán a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar első klarinétosa.
Vittorio Monti: Csárdás klarinét darabot adta elő nagy sikerrel, Balázs-Nagy Gabriella zongorakíséretében.

Markó Ákos saját szerzeményét énekelte el gitár kíséretében

Markó Ákos: zeneiskola tanulmányait kisiskolás korában kezdte trombita szakon. Boldoczki Sándortól tanult 3 évig, pár évvel később beiratkozott magánénekre Farkasné Szabolcsi Ildikóhoz. Szolfézs tanára Gál Gyuláné volt. A Műszaki Egyetemen végzett energetikai mérnökként, jelenleg közgazdasági pályára készül. Egy budapesti (részben kiskőrösi vonatkozású) zenekarban énekel-gitározik, időnként esküvőkön vállal „egyszálgitáros” akusztikus fellépéseket.
A jubileumi hangversenyen saját szerzeményét énekelte el gitár kíséretében.

Lupták Dóra jelenleg az Országos Meteorológiai Szolgálatnál dolgozik, mint időjárás-előrejelző

Lupták Dóra: 1998-ban 6 évesen a furulyázás fortélyait kezdte elsajátítani Farkas Zoltán mellett. Pár évvel később Pusztai Virág, majd Balázs-Nagy Gabriella útmutatásával a zongorázásba is belefogott.
Az évek alatt legfőbb hobbijává zenélés vált, érettségi után az útja más irányba tartott. Budapesten meteorológus diplomát szerzett és jelenleg az Országos Meteorológiai Szolgálatnál dolgozik, mint időjárás-előrejelző. A zene máig fontos életének, énekkarokban, vagy azok kísérőjeként kamatoztatja tudását.
C. Saint-Saens: Danse Macabre című művét játszotta el zongorán testvére, ifj. Lupták György kíséretében.

ifj. Lupták György jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem harmadéves mérnökinformatika szakos hallgatója

ifj. Lupták György: 2004-ben, 7 évesen kezdte el a hegedűvel való ismerkedést Szásziné Nagy Judit növendékeként. Egy évvel később szülei játékos döntés elé állították: vagy abbahagyja az otthoni zongora „csapkodását”, vagy rendesen megtanul zongorázni. Ennek eredményeként 2005-től Pusztai Virág tanárnő mellett kezdte meg lelkesen zongoratanulmányait, melyet Balázs-Nagy Gabriella tanárnőnél folytatott. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem harmadéves mérnökinformatika szakos hallgatója.

Richard Phillips feldolgozásában a Three Spirituals című darabot hallhattuk az esemény zárásaként a rézfúvós együttestől

Rézfúvós együttes: Az alkalmi kamaracsapat tagjai korábban, vagy még ma is a Kiskőrösi Baptista Zenekarban zenélnek. Többnyire mindannyian Boldoczki tanár úr keze alatt szerezték rézfúvós és zenekari tapasztalataikat. Fontosnak tartják kifejezni hálájukat azért, hogy a zeneiskolában tanulhattak, és olyan zenei, közösségi élményekkel gazdagodhattak itt, melyek miatt a mai napig szívesen veszik kezükbe hangszereiket. Művészeti vezetőjük Hajas Gedeon.
Richard Phillips feldolgozásában a Three Spirituals című darabot hallhattuk az esemény zárásaként a rézfúvós együttestől.

A jubileumi hangverseny támogatói a kiskőrösi Elektro Favorit Műszaki Szaküzlet és Breznyán Attila.

Kincses Szilvi

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (66 db kép)
MEGOSZTÁS