Pár hete egy kártyanaptár akadt a kezembe: téli vadmadarainkra hívta fel a figyelmet. Aztán felmentem internetes honlapjukra is: korosmadar.hu. Ki hinné, hogy errefelé milyen csodamadarak rejtőznek a kertek mélyén? Nosza, felvettem velük a kapcsolatot és pár napra rá egy kecskepörkölt vacsora kellős közepén találtam magam!

-Hirdetés-

Baráti körként indult, majd 2003-tól egyesületként folytatták a tevékenységet. A közös hobby (vagy inkább életforma) hozta őket össze, így tanulnak egymástól és szervezik közös programjaikat: ez a Kiskőrösi Díszmadártenyésztők és Természetvédők Egyesülete. Évnyitó közgyűlésüket január közepén tartották, ennek kapcsán ültem le beszélgetni az elnökkel és néhány taggal.

Csanda Gyula elnök beszámolójában szólt a 15 fős tagságról, akik közül van olyan, akinek vannak madarai, mások pedig csupán szimpatizálnak a célokkal és a természetvédelemmel. 

Mennyire szoros egyáltalán az egyesületi kötelék?
A mintegy két évtizedes ismeretség után már tudjuk egymásról, hogy kinek mi a lényeges, ki miért szeret ide tartozni — meséli az elnök. Kiskőrös, Csengőd, Tabdi, Soltvadkert, Bócsa — itt élnek tagjaink. Az biztos, hogy a szakmai kirándulásokat szeretik: november végén Szabadkán voltunk egy kiállításon, de a Vajdaság amúgy is kedvelt úticélunk. A többi kirándulásunk is az állatokkal, illetve a természetvédelemmel kapcsolatos.

Pohankovics Pál és fia, Ádám: Több fajta papagájunk van, úgy mint törpe papagáj, hullámos papagáj és a nimfák. Ádámnak emellett 12 db akváriuma is van a szobában, ami mintegy 4-500 liter vizet jelent. De a halak csendben vannak!…

2017-ben Nyíregyházán jártunk, ahol az állatkert volt a fő program. Az ottani állatorvos, dr. Biácsi Alexandra, kiskőrösi származású és sokat segített a szervezésben. 2019-ben Veszprém lesz az úti cél. Erre természetesen nem csak a tagokat, hanem a házastársakat és a családtagokat is várjuk.

Aki tavaly kint járt a kiskőrösi adventi vásáron, megtapasztalhatta az egyesületi vendégszeretetet.
Igen: standunknál finom húsételek, palacsinta és sütemény várta az érdeklődőket. Aki szomjas volt, két különleges madárfajjal ismerkedhetett: a „kancsóka” és a „hörpinty” a forralt bor kedvelők barátja! De nem csak itt adtunk: a Vöröskereszttel egyeztetve szeretetcsomagot juttattunk el egy rászoruló embertársunknak.

Ez a mozgássérült férfi Páhi szélén, egyedül lakik egy nagyon kis házban: tartós élelmiszert, szalámit és almát adtunk neki.

Mit tesznek a természetvédelem népszerűsítéséért?
Az óvodákban előadásokat tartunk a téli madáretetésről, tenyésztő látogatásokat szervezünk és évente egyszer ki is települünk saját kiállítással.

 

És ha ránézünk a fent említett honlapra, láthatjuk, hogy a legkülönbözőbb madarakat (sőt: óriás nyulakat) rejtenek a ketrecek és az ólak a tagságnál. Érdemes felvenni a kapcsolatot velük, hiszen egyedülálló élmény egy ilyen kis „magán állatkert”. Reméljük, idén is találkozunk majd rendezvényeken és kiállításokon a kiskőrösi díszmadarasokkal!

Az egyesület ezúton is kéri, hogy az adó 1 százalékának felajánlásakor szíveskedjenek javukra dönteni. Bővebb info a honlapon.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS