2019. január 30-án a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskola falai között rendezték meg a 7-8. osztályosok számára az úgynevezett Veszély-vágta programot.

-Hirdetés-

A rendezvény egyik állomásán a Kiskőrösi Rendőrkapitányságtól Kuti Erika c.r.őrnagy tartott interaktív előadást a diákoknak, ahol az alapfogalmakkal ismerkedhettek meg az iskolások. Olyan témákat feszegettek, mint az alaptörvény, jogok és kötelességek, a büntetőeljárás menete vagy maga a törvényhozás, normakövető magatartás, gyermekkor, fiatalkor, felnőttkor, életkori határok a büntethetőség tekintetében.

A diákok nagyon aktívan vettek részt az állomás azon feladatában, hogy mely tett milyen törvényi tényállást merít ki. Igen színes példákkal álltak elő. Szembesültek azzal, hogy tetteiknek milyen jogi következménye lehet. Az egész nap mottója a felelősségteljes gondolkodás lehetne. Érezhetően érdekelte őket a téma és nem először találkoztak vele.

A Veszély-vágta hosszú évek óta működő program a város általános és középiskoláiban. A helyi szakemberek vezetik az egyes állomásokat. Célja, hogy személyesen ismerkedjenek meg a diákok az oktatási intézmény védőnőivel, a Család- és Gyermekjóléti Központ esetmenedzsereivel, az iskolai szociális segítőkkel és a pártfogó felügyelővel.

Minden szakember bemutatta egy kicsit a maga területét, játékos formában közöltek új ismereteket, bízva abban, ha a fiatalnak gondja van, akkor mer közvetlenül hozzájuk fordulni. Nem utolsó sorban, levetítették a résztvevő osztályoknak a Hiszem, ha látom című diszkóbaleset szimulációt bemutató filmet. Tartalma megrázó, viszont nyomatékosan felhívta a fiatalok figyelmét, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében soha ne üljenek be ittas sofőr mellé. Nem ciki az, ha a szórakozóhely előtt a baráti társaság valamely tagjának szülője várja őket, és szállítja haza biztonságban a csapatot.

DéKá

MEGOSZTÁS