Hagyományőrző falusi disznóvágást tartott Császártöltés Község Önkormányzata február első hétvégéjén. Takácsné Stalter Judit polgármester asszony sok szeretettel várta a – Teleház udvarán felállított sátorban készülő – disznótoros finomságokkal a töltésieket.

-Hirdetés-

A szombat reggel áldomás pálinkával indult és az enyhe napsütésben kezdetét vette a nagy munka. Régi sváb hagyományokat követte a disznóölés és feldolgozás folyamata. Bográcsban gőzölgött a forralt bor naranccsal és citrommal ízesítve, amit a hidegben szívesen fogyasztottak a résztvevők.

Áldomás pálinkával kezdődött a nagy munka

Az asszonyok és lányok a Teleház konyháján hagyományos hájas kelt kalácsot sütöttek, perecet, kígyórétest és édes süteményeket.

A gyerekekre is gondoltak, mivel kísérő programként kézműves foglalkozáson vehettek részt. A gyúró deszkához is odaengedték az ügyes kezű apróságokat, hogy a hagyományokat ellessék.

Ügyes kezű első osztályosok

A délelőtt folyamán a böllérek irányításával a sok segítő kéz ügyesen töltötte a csípős- és csemege kolbászt, hurkát és sütötte a pecsenyét. Az orjaleves két nagy bográcsban gőzölgött sok zöldséggel és titkos hozzávalókkal együtt.

Fang Szepi bácsi a legidősebb böllér a faluban a polgármester asszonnyal

Délelőtt a hartai kolbásztöltő verseny sikerén felbuzdulva, – amelynek idén Császártöltés volt a díszvendége – helyben is szerveztek egy kisebb hasonló csapatversenyt. A vállalkozó kedvű töltésiek kíváncsi tekintetek között gyűrték a húsdarálást és töltést. A verseny végén izgatottan várták az eredményhirdetést.

Kolbásztöltő verseny egyik csapata

Kora délutánra a szorgos segítők és vendégek a Teleház Sportcsarnokában megterített asztalnál jóízűen elfogyasztották az ebédet. Disznótoros menü: orjaleves, főtt hús tormával, sült hurka és kolbász, pecsenye és savanyúság volt, míg a desszert a délelőtt sütött kelt kalácsok és a vendégek által hozott sütemények és borok. A Fuchs zenekar hozzájárult a jó hangulatban lévő segítségnek a kellemes időtöltéshez.

A tradicionális sváb falusi disznótor elmaradhatatlan része a maszkázás. Vicces kedvű lányok, asszonyok, férfiak vidám, ötletes jelmezbe bújtak és kis kosárral a karjukon körbe járták az asztalokat. Régi hagyomány szerint a disznótoros vacsoránál meglepték a háziakat és csak akkor távoztak, ha kaptak finom kóstolót. Ezt elevenítették fel a Teleházban, melyet mindenki örömmel és tapssal fogadott.

A.S.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (101 db kép)
MEGOSZTÁS