A kiskőrösi önkormányzat legutóbbi testületi ülése alkalmával a helyi strand és termálvíz helyzetéről is szó volt. A fürdőnél a tavalyi év legnagyobb beruházása az új termálkút fúrása volt, ami 100 millió forintos tételt képezett.
Az elhangzottakból kiderült, hogy a több, mint 30 éve üzemelő régi termálkút állaga jelentősen megromlott és a végső fázisában már csak néhány köbméter vizet adott óránként. Szakemberek megvizsgálták a kút felújításának lehetőségét, de az jelentős költséggel történhetett volna meg és bizonytalan volt a hosszú távú stabil működtetés lehetősége. Ilyen előzmények után döntött úgy a város vezetése, hogy a régi kút helyétől mintegy 15-20 méter távolságra egy teljesen új termál kutat fúratnak, melynek költségeit az önkormányzat önerőből fedezte. A régi kutat lefojtották és a helyén füvesített parkrész kerül majd kialakításra. Az új termálkút paraméterei már sokkal jobban megfelelnek a strandfürdő igényeinek. A korábbi 300 liter/perccel szemben mostanra 550 liter/perc vízhozammal működik a kút. A termálvíz is melegebb lett, azaz 50-53 Celsius fokról 55-58 Celsius fokra emelkedett. A termálvíz egyébként ugyanabból a rétegből jön elő, mint a régi kútnál – 1.050 méter mélyről. Tudni kell, hogy az új kútnál a legalsó rétegekben – a mintegy 30 cm átmérőjű csőben – 300 méter hosszúságban található meg az a több rétegű szűrő, amely tisztább víz kinyerését teszi lehetővé. Mivel a kiskőrösi termálvíz úgynevezett „mínuszos” és a földkéreg nyomásától csak a talajszinttől úgy 50 méterre törne fel, ezért egy közel 140 méter mélységben elhelyezett szivattyú hozza fel a felszínre. A szakemberek szerint az új kút berendezései és a csőrendszer már a legmodernebb technológiával készült, ellenáll a termálvíz korrodáló hatásának és nagy valószínűséggel több tíz évig biztosít stabil vízhozamot a strand medencéinek.

-Hirdetés-

Télen is vízzel telítettek a kültéri medencék
Mint látható a téli időszakban is vízzel vannak feltöltve a kültéri hideg vizes medencék a strand területén. Ez a víz esetenként be is fagyhat, de a szakemberek szerint az állagmegóvás miatt indokolt mindez. A testületi ülésen elhangzottak szerint a vízben ún. fagytestek vannak, amelyek átveszik a hőtágulást és ezáltal a medencékben a csempék és egyéb burkolati elemek nem törnek, repednek meg.
Néhány évvel ezelőtt, amikor burkolási munkálatokat végeztek a medencékben, a téli időszakra nem hagytak vizet. Sajnos akkor tavasszal azzal kellett szembesülniük az üzemeltetőknek, hogy a medencék alját mintegy 50%-ban károsította meg a téli fagy, és a megrongálódott részeket újra kellett burkolniuk. Amióta a kültéri hideg vizes medencék téliesítése úgy történik meg, hogy a vizet nem eresztik le, azóta minimálisra csökkent a burkolati elemek károsodása.
Felmerült, hogy a termál medencék vizének leeresztése már jóval a zárási idő előtt megkezdődik, amit nehezményeztek a vendégek, mert a jegy árában a teljes időt kifizetik a teljes szolgáltatásért. Elhangzott, hogy az új termálkút csak néhány hónapja üzemel teljes intenzitással és az utóbbi hetekben tesztelték a kutat a vízhozam tekintetében. Azt vizsgálták, hogy mennyi az a maximális vízhozam, amit a kútból kitermelhetnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kút a nagyobb mennyiségi igényeknek is megfelel és februártól már megoldható, hogy 20.00 órától kezdjék el a termálmedencék vízleeresztését. Azért kellett hamarabb elkezdeni a medencék leeresztését, mert a régi kút vízhozama nem tette azt lehetővé, hogy másnap reggelre vízzel teli medencék várják a látogatókat. Az új kútra beadták a gyógyvíz minősítési kérelmet, amely folyamatban van. A fejlesztési tervek között szerepel, hogy a termál medencék tetőtéri vázszerkezetét újra kellene festeni, amit a tavasz folyamán szeretnének végrehajtani. A gépészeti felújításokon túlmenően az öltözők páramentesítését is tervezik légkondicionáló berendezések kiépítésével. Ezen kívül felújításra várnak az öltöző szekrények és a beléptető rendszer, valamint pályázati lehetőség bevonásával szeretnének egy olyan közösségi helyiséget építeni, ahol 30-40 személy tudna asztalhoz ülni.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS