Császártöltésen február 8-án a Pincelakat Borház&Szálloda adott otthont egy színvonalas borvacsorának, melynek ezúttal a szekszárdi Sebestyén Borászat borai voltak a főszereplői.

Sebestyén Borászat borvacsora kínálata
-Hirdetés-

Sebestyén Csaba borász, a feltálalt különleges fogásokhoz tökéletesen illő borokat kínált és rövid tájékoztatást adott az egyes borok sajátosságairól, így fokozva az egész estés gasztronómiai élményt. A borvacsora résztvevői meghallgathatták a borászat történetét, a kezdeti szárnybontogatás izgalmas részleteit.

Sebestyén Csaba, borász

„A Szekszárdi borvidék közel 2.300 hektáron terül el a Pannon borrégióban, Dél-Magyarországon. Jelenleg 12,5 hektáron dolgozunk, fő fajtánk a Kékfrankos, mely bikavéreink alapanyaga is. Függetlenül az évjárati viszonyoktól, minden évben a legmagasabb minőségű szőlő betakarítsa a cél. Ennek érdekében a lehető legnagyobb gondossággal dolgozunk az ültetvényekben. Hajtásválogatással kezdjük a termés mennyiségének szabályozását. A hatékony zöldmunka mellett a preventív és megfelelő időben elvégzett növényvédelemre törekszünk.

Az évjárat adottságait figyelembe véve határozzuk meg a termés végleges mennyiségét, amit fürtválogatással szabályozunk. A szüreti időpontot elsősorban kóstolással döntjük el, ahol az elsődleges szempont a tanninok érettsége, de természetesen figyelembe vesszük a laborból kapott analitikákat is.

Mindenhol kézi szüretet végzünk, így már akkor lehetőségünk van a legegészségesebb fürtök kiválogatására. Hogy biztosak legyünk a munkánkban, a feldolgozáskor ezt a kézi válogatást megismételjük. Fehér és roséborainkat koracél tartályokban erjesztjük a friss gyümölcsös ízek megtartása érdekében, majd rövid idő elteltével palackozzuk. Vörösborainkat fajélesztős beoltással nyitott kádakban erjesztjük, közben kézi csömöszölést végzünk, majd a borok rövid héjonáztatás után tölgyfahordókba kerülnek. Az almasavbontás spontán történik. A borokat 12-től akár 30 hónapig érleljük.”

Üdvözlő italként 2018-as évjáratú Cserszegit kortyolhattak a vendégek. A menüsor ezúttal is különleges bor és ételpárosításokból állt:

  • Csirke-libamáj créme brulée, vörösboros fügelekvárral – Kadarka, 2017
  • Füstölt paprika krémleves, sajt chipsszórással – Kékfrankos „Nánai”, 2016
  • Nyársalt szarvas „fasírt” zöldborsó velouté-vel – Görögszói Merlot, 2016
  • Vadas marhapofa knédlivel – Bikavér „Iván-völgyi”, 2016
  • Házi krémes málnás csokoládéval – Grádus Cuveé, 2015

    Házi krémes málnás csokoládéval

Az est hangulatáról Eckert György zenész gondoskodott.

A vacsora befejeztével a résztvevőket, Sebestyén Csaba a szekszárdi dűlőkre invitálta, ahol az odalátogatók közelebbről megismerkedhetnek a területre jellemző szőlőgazdálkodással és a borkészítés fortélyaival.

A.S.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (74 db kép)
MEGOSZTÁS