Kiskőrös történelmét, nemzetiségi hagyományait, valamint jelenét tekintve számos olyan értékkel rendelkezik, mely települési értéktár és települési értéktár bizottság létrehozását indokolta, még 2014-ben. A bizottság elnöke egészen idáig Aczél István építészmérnök volt, aki 2019. január 3-án lemondott a tagságról, így a Kiskőrösi Települési Értéktár Bizottság szervezeti és működési szabályzatának értelmében új tagot, illetve új elnököt kellett választani. A kiskőrösi közélet egyik aktív szereplőjére, Turán István történészre esett a városvezetés döntése, akit a bizottság tagjai ezután az elnöki pozícióra is megválasztottak. Ő ugyanis amellett, hogy megfelelő szakértelemmel rendelkezik, a Kiskőrös története című könyv kiadásában szerzőként és szerkesztőként is részt vett.

-Hirdetés-

A Kiskőrösi Települési Értéktár Bizottság tagjai immáron Turán István – elnök, történész, Kispálné dr. Lucza Ilona – Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója, Turán Istvánné – Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója, Szabó Márta – középiskolai tanár és Farkas Judit – Kiskőrösi Polgármesteri Hivatal intézményüzemeltetési referense. A Kiskőrösi Települési Értéktárban jelenleg 30 érték található, amelyek folyamatosan feltöltésre kerülnek Kiskőrös Város honlapjára fotókkal, valamint rövid, informatív leírásokkal.

Kiskőrös Város közigazgatási területén fellelhető, illetve az ott létrehozott nemzeti érték felvételét a Települési Értéktárba, Kiskőrös polgármesteréhez címzett javaslatában bárki írásban kezdeményezheti. A javaslatot a javaslattételi lap kitöltésével kell elkészíteni és elektronikus úton vagy postai út esetén elektronikus adathordozón mellékelve kell benyújtani. A javaslattétel ingyenes, a nyomtatvány INNEN tölthető le.

De mi is egy helytörténész feladata? Turán Istvánnal beszélgettem jövőbeli terveiről új pozíciója kapcsán.

A SZTE Bölcsészettudományi Karán végeztem okleveles történészként 2012-ben, amikor is visszaköltöztem Kiskőrösre, hiszen már akkor is az volt az életcélom, hogy a kiskőrösi történetírásban és kutatásban új utakat keressek, felhasználva azt a képesítést, amire szert tettem egyetemi éveim során. A 2018-as emlékév egy pozitív fordulatot hozott, hiszen ilyenkor egy kicsivel több figyelmet kapnak a történészek. Úgy gondolom, hogy a közel tíz évnyi kutatómunka végül meghozta a gyümölcsét, mivel sikerült egy olyan képes történelemkönyvet kiadnunk, mely nem csak régi fényképeket tartalmaz, hanem tulajdonképpen több évszázad történelmét is bemutatja, igaz áttekintő jelleggel – meséli Turán István.

Turán István

Tudományos kutatómunkájának és számos előadásának köszönhetően, 2018 év végén egy helytörténészi pozíciót kapott a városvezetéstől. Tavaly óta egy összetettebb, sokrétűbb munkát végez: rendezi, feldolgozza, bővíti a város gyűjteményét. A tudományos kutatás mellett azonban egy izgalmas kezdeményezés is kibontakozott.

Egy olyan online folyóiraton dolgozunk most Bella Tibor szerzőtársammal, melyet egyelőre Kiskőrös múltjából munkacímen emlegetek. Elsősorban olyan információkat és történeteket szeretnénk megjelentetni, melyeknek kiskőrösi kötődésük van. Reméljük, hogy a közeljövőben lesznek még olyan érdeklődők, akiknek van még a tarsolyában olyan történet, amit esetleg szívesen megosztanának a nyilvánossággal. Lehet ez akár olvasói levél, akár családi legendárium, hiszen biztosan vannak még eldugva olyan históriák, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot. Terveink szerint csak digitális, online formában jelenne meg kéthavonta a folyóirat, ellenben minden online dokumentum végére odateszünk majd egy pdf letöltési linket is, szóval, aki szeretné, ingyenesen letöltheti, esetleg ki is nyomtathatja – meséli büszkén.

A kíváncsi érdeklődőknek annyit azért még elárult Turán István, hogy az első számban egy öt oldalas cikket írt Jászai Mari kiskőrösi útjáról 1925-ből, amelyben kitér arra, hogy hogyan is valósult meg, hogy a Nemzeti Színház egyik nagyasszonya annak idején ellátogatott Kiskőrösre: mik voltak ennek az előzményei, milyen legendák övezik, hogyan is nézett ki ez a Petőfi ünnepség akkoriban szilveszterkor? Bella Tibor tollából pedig az ő igazi szakterületével, különleges és izgalmas családtörténetekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Többek között ennek a kutatómunkának is köszönhetem, hogy megválasztottak most engem a Kiskőrösi Települési Értéktár elnökének. Munkám során például mindenképpen szeretném, ha felvételt nyerne a Kossuth utcai Rónaszéki ház az értéktárba, hiszen sokan nem is tudják, hogy az 1870-es évektől, amikor megépült ez az épület, egészen 1944-ig ez volt a mindenkori főszolgabíró lakhelye, aki tulajdonképpen a korabeli járási vezető volt. És, hogy ez miért érdekes? Mert előtte a főbíró Soltvadkerten lakott, mivel a kiskőrösiek nem építettek neki lakást. Ennek függvényében az a veszély fenyegette a települést, hogy elveszíti járásbeli dominanciáját, s az is benne volt, hogy mindebből akár Vadkert húzhat hasznot. Többek között ennek hatására csak rávette magát a kiskőrösi képviselőtestület, hogy 1869-ben döntést hozzon a szolgálati lakás felépítéséről – jegyzi meg.

A Kossuth utcai Rónaszéki ház napjainkban

Turán István helytörténész, az értéktár elnöke arra kér mindenkit, hogy bármely régi fénykép, esetleg dokumentum, amiről azt gondolják, hogy értéktelen, ne dobják ki, inkább hozzák be a kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Helytörténeti Gyűjteményébe -akár csak digitalizálásra-, hiszen ami otthon esetleg már csak szemét vagy kacat, az a közösség számára még igazán értékes lehet.

Kutyifa Icu
Fotók: Kincses Szilvi 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (21 db kép)
MEGOSZTÁS