Azok akik az utóbbi hetekben kilátogattak a Vadkerti-tóra bizonyára észrevették, hogy több évtizedes negatív csúcsot mutat a tó vízszintje. Az „öregek” szerint mintegy 30 évvel ezelőtt volt ilyen kevés víz a tóban.
Az alacsony vízszint kérdése nagy kihatással van az üdülni vágyókra és a horgászokra is. A vízszint megnyugtató rendezésére már készültek tervek, és ennek egyik eleme a Halasi út mentén épülő víztározók elkészülte. Az elképzelések szerint az itt összegyűlt víz a csatornarendszeren keresztül táplálja majd a tavat természetes csapadákkal. A rendszer azonban még nem működik és a csapadékmentes időjárás miatt óriási mértékben leapadt a tó vízszintje a tél folyamán.

A kialakult helyzetről a Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi Horgász Egyesület alelnöke Ungvári Ferenc elmondta, hogy nagyon átgondolt módon lehet végrehajtani a tó vízutánpótlását.

-Hirdetés-

Rendelkeznek egy nagyteljesítményű kúttal és vízszivattyúval, ami percenként 1-1,2 m3 vizet tud a tóba táplálni. Az alacsony vízszintre tekintettel a kút beüzemelése megtörtént, és a kempingen túli csatornánál folyamatosan csordogál a vízutánpótlás a tóba. A vízügyi megállapodásban foglaltak szerint éves viszonylatban a kútból legfeljebb 400.000 m3 vizet nyerhetnek ki. Megjegyezte, hogy ennek jelentős költségvonzata is van, ezért nagyon át kell gondolni, hogy mikor és milyen mértékben pótolják a vizet a kútból. A kinyert víz 80 %-át – 320.000 m3 – kell kifizetniük 4 Ft/m3 díjjal, valamint a vízszivattyú üzemeltetésének áram díja is 18 Ft/m3 kiadást képez. Amennyiben az engedélyezett teljes keretet kihasználnák, akkor az közel 10 millió forintos költséget képezne, melyet a horgász egyesület és a helyi önkormányzat közösen fizet.

A kútból a 400.000 m3 vízmennyiséggel a tó teljes felületének vízszintjét 66 cm-el lehetne növelni.

Kiemelte, hogy a tóba ivóvizet nem lehet szivattyúzni, és a kútból kinyert víz mintegy 100 méter mélységből „kezeletlen vízként” nem befolyásolja a tó vízminőségét. A természetes vízutánpótlást egyébként a tó, a Tázlár felőli részen található ún. „hosszúvízből” kapja az év folyamán.
Mivel a tél folyamán most nem volt hosszabb ideig fagyos időszak és a vízfelület nem jegesedett be a kívánt mértékben, ezért a tó teljes területén a nádvágást nem tudták végrehajtani. Az elöregedett nádszálakat – a tűzoltóknak történő bejelentést követően – égetéssel kezelték az idei évben. Néhány esetben kisebb részeken tudták elégetni a nádat, nagyobb felületen pedig a versenypályán és a szánkózódomb előtt sikerült ezt végrehajtani. A tavalyi évben kivágott fák tuskóit is eltávolították, amely sok horgász autójában tett kárt korábban. Az ősszel elültetett kőrisfasor is jó állapotban van a versenypálya szakaszán, és minden remény megvan arra, hogy tavasszal már zöldellő fák fogadják az ide érkező horgászokat.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (45 db kép)
MEGOSZTÁS