Azt szokták mondani, hogy mit ér a szó, ha nincs mellette tett! Nagy igazság rejtőzik e népi bölcseletben, hiszen nem sokat ér a szó, ha tettekben nem mutatkozik meg. Van, aki szépen beszél a békesség szükségességéről, de környezetében semmit sem tesz annak megszületéséért. Van, aki szavaiban Isten „báránya”, de tetteiben bőszült fenevad. A szó tehát nem sokat ér, ha nem mutatkozik meg példaadó tettekben. „Ne szóval szeressünk, hanem cselekedettel!”

-Hirdetés-

Három évvel ezelőtt találkoztam először Tóth Laurával a Tündér Szolgálat elnökével, akinek egy az utcánkban talált kutyus kapcsán kértem a segítségét. Kisfia megszületésével, kisebb szünet után ugyan, de annál nagyobb lelkesedéssel, társával Zsuzsival most újra belevágtak az állatok mentésébe. Azonban a közelmúltban egy hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő házaspár fordult hozzájuk segítségért, akiknek utolsó mentsvárként igyekeztek gyors és hatékony megoldást nyújtani. Tulajdonképpen ennek hatására fogalmazódott meg bennük egy olyan civil szerveződés, csoport iránti igény, mely a térségünkben élőket hivatott segíteni. Időközben többen is csatlakoztunk hozzájuk: Iván Betti, Mihály Hajnalka, Sztojka Betti és jómagam.

Ne vásárolj, fogadj örökbe! Három évvel ezelőtt én is ezt tettem, és azóta is minden nap hálás vagyok 

Csapatunkat olyan civilek alkotják, akik motiváltak, lelkesek, bátrak, nem sajnálják sem idejüket sem energiájukat arra, hogy másokért tevékenykedjenek, hiszen mi már felismertük azt, hogy „Jót tenni mindig jó”! Az önkénteskedés mindenki számára más jelentéstartalommal bír, de az önként elvégzett munkánál szinte garantált, hogy aki ad, többet kap vissza. Arra törekszünk, hogy a hatalmon lévők és az egész társadalom figyelmét felhívjuk a társadalmi igazságtalanságokra és ott segítsünk, ahol csak tudunk. Célunk, hogy felvegyük a harcot a közönnyel, mely országunkra oly jellemző, hiszen sokan csak a maguk hasznát keresik és alapvetően bizalmatlanok a másikkal szemben.

„Ott kezdődik a nagyemberség, hogy az ember észreveszi, hogy mások is élnek a Földön őkívüle, és amit tesz, úgy teszi, hogy nemcsak magára gondol, hanem másokra is.”
(Szabó Magda)
Tóth Laurával a „Jót tenni mindig jó” önkéntes szerveződés ötletgazdájával beszélgettem

Társadalmunkban az emberek nagyon különböző élethelyzetekben élnek, ezért a szociális ellátás tárházának igen széles köre ismert. Hogy ezekből egy állam mely ellátásokat helyezi előtérbe, az az értékválasztásán és közgazdasági racionalitásán múlik. A szolidaritás mértékétől függően alakulnak egy társadalom preferenciái, a felelősség megosztása, illetve a közvélekedés aszerinti nézetei, hogy egy nehéz élethelyzetbe került egyénen a család, a civil társadalom, önkéntes szervezetek, az állam, vagy maga az egyén kell-e, hogy segítsen.

A célunk az lenne, hogy a helyi civileket mozgassuk meg, illetve kovácsoljuk össze. Nem pénzt kérünk, hanem segítséget, sok kicsi sokra megy alapon. Hiszen mindenkinek van otthon pár használaton kívüli ruhája, miegymás… – meséli Laura.

A rendszer általában az egyes csoportok pl.: árvák, mozgássérültek, gyengén látók, stb. problémáit próbálják enyhíteni, ráadásul azt is csoportoktól függően különböző jogosultsági szabályokkal, mértékekben és juttatási formákkal. Emiatt viszont a rendszer nehezen nyomon követhető, sokba kerül az adminisztráció és nehezen áttekinthető a szabályozás is. A juttatások nyújthatók univerzálisan, vagy rászorultsági alapon egyaránt. Az univerzális juttatásra példa a magyar családi pótlék, mely nagy valószínűséggel minden jogosulthoz eljut, ugyanakkor nagyobb az esélye annak is, hogy olyanok is részesülnek a támogatásban, akiknek nincs igazán szüksége rá. A rászorultság alapján nyújtott juttatásra példa lehet a rendszeres szociális segély, ami sokkal jobban célzott, ugyanakkor költségesebb is. Ez a fajta támogatás viszont nem biztos, hogy minden rászorulóhoz eljut, melynek több oka is van.

Fontosnak tarjuk, hogy senki se nélkülözzön. Mivel egy önkéntesekből álló csapat vagyunk, mi is csak úgy és akkor tudunk segíteni, ha adományokat kapunk, amiket aztán igyekszünk szisztematikusan úgy szétosztani, hogy biztosan olyan magánszemélyekhez kerüljenek, akik a leginkább rászorulnak. Jártunk olyan mélyszegénységben élő embereknél, ahol megrettentünk lakhatási körülményeik, környezetük láttán – mondja Laura.

Korábban álmodni sem mertük volna, hogy ilyen sokan fogtok csatlakozni #nemluxustáska akciónkhoz. Aránylag rövid időn belül, rengeteg táska érkezett be gyűjtőpontjainkra, melyeket igyekeztünk úgy szétosztani, hogy olyan személyek kaphassák meg, akik leginkább rászorulnak. Ehhez a helyi szervezetek, intézmények segítségét kértük, akikkel közösen úgy ítéltük meg, hogy a bajba jutott házaspárnak, akit már említettem, valamint egy sztómazsákkal élő hölgynek van talán a legnagyobb szüksége, aki mindössze havi 27 ezer forintból él. Mellettük az EGYMI diáklányai és egy a Sorsok Háza Alapítvány gondozásában élő rokkantnyugdíjas házaspár is kapott az összegyűlt táskákból. Hamarosan a kiskunhalasi Családok Átmeneti Otthonának lakói számára viszünk még a felajánlásokból.

Mindenkinek köszönjük ezt a rengeteg adományt, melyek segítségével, ha csak egy kis időre is, de örömet varázsolhattunk életükbe – teszi hozzá Laura.

A jövőben tervezünk még ehhez hasonló akciókat. Hamarosan a TESZEDD! – ÖNKÉNTESEN A TISZTA MAGYARORSZÁGÉRT országos szemétszedési akcióhoz csatlakozva és mintájára szemét szedési akciókat is tervezünk, de folyamatban van már különböző rugdalózók, párnák beszerzése is, melyeket a környékbeli kórházak újszülötteinek és családjaik  támogatására gyűjtünk. Mindemellett szeretnénk az emberek figyelmét felhívni az állatvédelemre is, hiszen újra rengeteg környékbeli (Kiskőrös-Soltvadkert-Kecel-Bócsa-…) kutyust mentünk – meséli lelkesen.

HA a “rászorulók támogatása és a jó cselekedetek” terén TE SEM ELÉGSZEL MEG csak a karácsony környékén zajló adományozással…
HA NEKED IS FONTOS a környezettudatos háztartás, a hulladékcsökkentés, a használati tárgyak hosszú távú felhasználása aztán újrahasznosítása…
HA tele vagy ötletekkel, hogy mihez kezdenél a lakásodban felszabaduló tárolóhellyel…
Akkor most itt a LEHETŐSÉG megszabadulni a szekrény tetején vagy eldobozolva lapuló “majd egyszer még jó lesz valamire” daraboktól! Várjuk adományaitokat (játék, ruha, tartós élelmiszerek), hogy rászoruló családokon tudjunk segíteni felajánlásaitokkal!

Kérjük vegyétek fel velünk a kapcsolatot IDE KATTINTVA, ha van a környezetetekben vagy ismeretségi körötökben olyan család vagy személy, akinek segítségre lenne szüksége! Forduljatok hozzánk bizalommal és ne feledjétek, Jót tenni mindig jó!

 

Fotók: Kincses Szilvi
Kutyifa Icu

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (6 db kép)
MEGOSZTÁS