A soltvadkerti Material-Plastik Kft. évek óta folyamatosan fejlődik és komoly beruházásokat hajt végre annak érdekében, hogy a növekvő piaci igényeknek meg tudjanak felelni. Ennek egyik fázisa volt a március 8-án átadott üzemcsarnok, ami által új munkahelyek is létesülnek.
A fejlődésnek már csak a villamosenergia igény jelenhet akadályt
A cég idén ünnepli 30 éves fennállását, melynek méltó eleme a második üzemcsarnok átadása. A térség országgyűlési képviselője, Font Sándor ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a város életének egyik legnagyobb beruházása valósult most meg. A mintegy 3 milliárd forintos költséggel felépített üzemcsarnokhoz 1,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást adott a magyar állam.

A támogatás fejében a kormány a cégtől a munkaerőlétszám és az átlagbér növekedését az exportképesség fokozását várja el.

-Hirdetés-

A fejlődést jól mutatja, hogy már 5 éve a Materiál-Plastik Kft. a legtöbb adót fizető cég a településen és a megye 100 legnagyobb vállalkozása közé tartozik. A megyei iparkamara által jegyzett TOP 100 Bács-Kiskun Megye Gazdasága című kiadványban a 90. helyre sorolták árbevétele alapján a Kft-t. A fejlődésnek már csak a villamosenergia igény biztosítása szabhat határt, amely mostanra már gondot jelent Soltvadkerten. Reményét fejezte ki, hogy a családi vállalkozás még sok évig fog ilyen lendületesen fejlődni, melyhez sok sikert kívánt.
Ezt követően Káposzta Lajos nyugalmazott evangélikus püspökhelyettes mondott beszédet. Kiemelte a család és az összefogás erejét, aminek köszönhetően ilyen sikeres és fejlődőképes tudott lenni a vállalkozás.
A cég a Coca Cola beszállítói közé tartozik
A Materiál-Plastik Kft. tulajdonosa Garami Zoltán beszédében elmondta, hogy a második üzemcsarnok átadása a cég életében a legjelentősebb beruházás. 1989-ben az első fóliakészítő gépjüket 6,5 millió forintért vásárolták 36 %-os banki kamatra. Akkor még nem gondolták, hogy középvállalattá fejlődnek és a 2018-as évre a cég árbevétele nettó 6,5 milliárd forintot tesz ki.

Nagy előrelépést jelentett a vállalkozás életében, hogy 2001-ben a Széchenyi Terv támogatásával felépítették a működés gerincét adó első üzemcsarnokot a legkorszerűbb gépekkel.

Az évek során több EU-s pályázaton vettek részt sikeresen. A cégnél jelenleg 100-nál is többen dolgoznak, mely a mostani beruházással tovább fog növekedni. A 6000 m2-es második üzemcsarnokban kapott helyet egy ötrétegű fóliafúvógép és nagyteljesítményű nyomdagép is. Megköszönte a magyar állam által nyújtott 1,4 milliárd forintos támogatást, amely nélkül nem valósulhatott volna meg az üzemcsarnok felépítése. A piaci kihívásokkal lépést tartva szállítana mostanra már négy földrészre csomagoló anyagokat. A tavalyi év árbevételének 30 %-a exporttevékenységből származott.

Beszállítói többek között olyan nagyvállalatoknak, világcégeknek, mint a Coca Cola, a Vajdapapír Kft., a Szentkirályi és a Kékkúti Ásványvíz Kft.-k, valamint az Aquarius-Aquának.

Kiemelte, hogy nagyon fontos a cég számára a környezetvédelem, ezért technikai újítás beépítésével, egy új oldószer utánégető berendezés üzembe helyezésével – az autók katalizátor rendszeréhez hasonlóan működve – a károsanyag kibocsátásuk szinte nulla. Mindezek mellett a gyártás során keletkező melléktermékeket 100 %-ban újrahasznosítják. Megemlítette, hogy a cég jövőjét a két lánya és vejei, valamint unokái fogják majd biztosítani. Köszönetét fejezte ki a beruházás generál kivitelezőjének a kiskőrösi Hun-Bau Holding Kft.-nek, valamint az alvállalkozóknak és mindenkinek, aki valamilyen formában részt vett a gyönyörű üzemcsarnok felépítésében.
Versenyképességi program 6 területen
Az eseményen jelen lévő Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszter elnök helyettes örömét fejezte ki, hogy a soltvadkerti vállalkozás egy újabb mérföldkőhöz érkezett. Elmondta, hogy az elképzelések szerint az elkövetkezendő 10 évben ennek a fejlesztésnek köszönhetően a cég megduplázhatja termelését. A beruházás a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel, valamint új munkahelyeket is teremt. Megemlítette, hogy a kormány az egyik legfontosabb feladatának tekinti a versenyképesség javítását.

Hazánk nem csak kilábalt a gazdasági válságból, hanem mára az Európai Unió egyik leggyorsabban fejlődő országává vált. A tavalyi év végén tapasztalt 5 %-os gazdasági növekedéssel az európai élmezőnyben van Magyarország.

Külön értéke a növekedésnek, hogy nem kellett igénybe venni külső anyagi forrásokat. Ma a nemzetközi hitelminősítő intézetek sokkal kedvezőbb véleményt állítanak ki az országról, mint korábban bármikor. Mindez megadja azt a lehetőséget, hogy a következő években is sok beruházás érkezzen Magyarországra, a hitelkamatok pedig alacsonyak legyenek, ami szükséges a gazdaság növekedéséhez. A versenyképességi program 6 területen kívánja erősíteni a hazai gazdaság lehetőségeit: adózás, foglalkoztatás, közszféra, egészségügy, oktatás, vállalati környezet javítása. A program részeként tovább kívánják csökkenteni az állami kiadásokat, erősítik a beruházási környezetet, ösztönzik a további beruházásokat és igyekeznek nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy a munkaerő tartalékokat milyen módon lehet jobban hasznosítani.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (41 db kép)
MEGOSZTÁS