A korábbi éveknek megfelelően az idén tavasszal is lakossági fórumokra várják Kiskőrösön az érdeklődőket. A városban 8 önkormányzati képviselői választókerület van, melyek közül az 5. számúban március 7-én várták a lakosokat.

-Hirdetés-

A KT Bem József Általános Iskolában megtartott eseményen az érdeklődőket Pethő Attila önkormányzati képviselő köszöntötte, aki mellett Domonyi László polgármester és a rendőrség részéről a bűnügyi osztály vezetője, Horváth Attila alezredes volt még jelen.

A város gazdálkodásáról, költségvetéséről és a megvalósítandó tervekről Domonyi László tájékoztatta a lakosokat. Elhangzott, hogy az utóbbi években mintegy 1.000 fővel csökkent a város lakossága, amely így a 2006-os felmérésekhez viszonyított 15.300 fővel szemben jelenleg 14.250 főre tehető.

Éves viszonylatban mintegy 100 fővel vannak kevesebben Kiskőrösön úgy, hogy a születendő gyermekek száma az utóbbi években folyamatosan növekszik.

A város első embere kiemelte, hogy az önkormányzat anyagi háttere stabil és az intézmények nyugodt működéséhez biztosított az anyagi háttér. Elhangzott, hogy a városban több nagyberuházás veszi kezdetét az idei évben, amelyek átadására 2020 közepére, végére kerülhet sor.

A lakosok látványterveket is láthattak a Budai nagy Antal utcában megépülő új óvodáról és az új piacról is.

A választókörzetet érintendően hangzott el, hogy a Mészáros Lőrinc-Árpád utca kereszteződésénél a gimnázium épületének oldalán két busz parkolását biztosító megállóhelyet építenek ki. Ez elsősorban a középiskolás tanulók mindennapi busszal történő utazásait fogja segíteni. A tervek szerint lebontják az iskola kerítését és az épület előtti udvar részen kerül kialakításra az új parkoló és járdaszakasz. Ez a parkolóhely jó célt szolgál majd a sportrendezvények alkalmával is az ide érkező csapatok buszainak elhelyezésében.

A lakossági hozzászólások során volt, aki megemlítette, hogy a Liget utcában egyes társasházak nem tartják rendbe az ingatlanjuk környezetét. Elhangzott, hogy a városközpontban esetenként kaotikus dolgok fordulnak elő az autók parkolásánál. Mindezekkel kapcsolatban az a tájékoztatás hangzott el, hogy az egymás mellett élés szabályairól rendeletet alkotott az önkormányzat, amelyben szerepel az ingatlanok és azok környékének megfelelő ápolása.

A közterület felügyelő ezeket ellenőrzi, mellyel kapcsolatban 15.000-200.000 forintig terjedő bírsággal sújtható a szabályszegést elvégző személy.

A rendelet alkalmazásra kerül a lakatlan és az eladásra szánt ingatlanok esetében is. A városközponti parkolásokat is folyamatosan ellenőrzik, mely türelmi időszaka lejárt és a továbbiakban a „mikulás csomagok” már a bírság díját tartalmazó csekket is fogják tartalmazni. Fontos megjegyezni, hogy az önkormányzatnak nem áll szándékában parkolási díjakat bevezetni a városban. Talán új információ sokak számára, hogy egyazon jármű a közterületen legfeljebb 24 órát tartózkodhat (parkolhat) ugyanazon helyen. Amennyiben hosszabb ideig parkoló járműről szerez tudomást az önkormányzat, úgy intézkednek annak elszállításáról.

Tűzgyújtás a belterületen
A tűzgyújtásról megtudhatták a lakosok, hogy jelenleg az ország teljes területén tűzgyújtási tilalom van. Év közben – amennyiben nincs az egész országra kiterjedő tűzgyújtási tilalom – belterületen a lakóingatlanok, illetve az azt határoló közterületen keletkezett avar, száraz kerti-és egyéb hulladék az alábbi időszakokban égethető:
március 1 -április 15-ig csütörtökön, pénteken és szombaton 16.00-18.00 óráig
szeptember 20 -október 20-ig csütörtökön, pénteken és szombaton 16.00-18.00 óráig.

Kóbor ebek: 18.000 forintért kaphatja vissza kutyáját a gazdája
Felmerült, hogy a városban nagy számban fordulnak elő kóbor ebek vagy olyan kutyák, amelyekre a gazdájuk nem figyel megfelelően és az állatok szabadon járják az utcákat. Amennyiben ilyen esetet észlelnek a lakosok, akkor azt jelezni kell az önkormányzatnak, akik intézkednek az állatok begyűjtéséről. Miután a kóbor ebet befogták, az állat a keceli menhelyre kerül, ahonnan 18.000 forint megfizetése ellenében hozhatja el a gazdája.

Közműfejlesztések 50 %-os támogatással
Az önkormányzat az idei évtől jelentős mértékben kívánja segíteni a lakossági kezdeményezéssel megvalósuló közműfejlesztéseket.

Az elképzelés szerint amennyiben a lakos szeretne szennyvíz, ivóvízfejlesztést véghezvinni vagy az ingatlanja előtti árkot lefedni, úgy a költségek 50 %-át átvállalja az önkormányzat.

Észrevétel hangzott el, hogy a Bajcsy-Zsilinszky és Petőfi Sándor utcák kereszteződésénél a lámpa nem engedi megfelelően a járműforgalmat az egyik, illetve másik oldalról. Mint kiderült, az önkormányzat ezt folyamatosan jelzi a közútkezelőnek, de néhány hét jó üzemelés után újra elállítódik a program.

Elhangzott, hogy a lakosok kérnék a Rákóczi utcában néhány ház előtt a térkő járda kijavítását, mert néhol már balesetveszélyessé vált. Igényként merült fel, hogy épüljön járda a Kacsóh Pongrác és a Lehet utcákban. Megemlítették a lakosok, hogy a Mészáros Lőrinc utcában többen sétáltatnak kutyát és az ebek ürülékével van tele a járda és a házak előtti részek. Kérték, hogy az önkormányzat ellenőrizze a kutyasétáltatást és hívja fel ennek elkerülésére az állat tulajdonosokat.

Elhangzott, hogy kutyát kizárólag szájkosárral és pórázon lehet sétáltatni, amit szintén kívánatos lenne ellenőrizni és betartatni.

Parkolóépítés a Liget utcában
A választókörzethez tartozó Liget utcában komoly beruházáshoz készül az önkormányzat a lakossággal összefogva. A KEVI Harangvirág Óvoda mögötti társasházak lakói beleegyeztek abba, hogy átadják a házak melletti ingatlan részeket az önkormányzati közterületnek, melynek fejében a város rendezett parkolókat épít ki.

A 30 millió forintos beruházás által megszépülne és élhetőbbé válna a városközpont ezen területe. A tervek között szerepel a Liget utca járdájának és aszfalt útjának teljes felújítása is, de csak abban az esetben, ha az elöregedett platánfákat a lakosság hozzájárulásával ki tudják vágni.

Pethő Attila önkormányzati képviselő

Filus Tibor

MEGOSZTÁS