Az Ültess Fát Mozgalom Egyesület sikeres pályázatának, az önkormányzat támogatásának, valamint lakossági összefogásnak köszönhetően újulhat meg Kiskőrösön az Esze T.-Katona-Tüskös-Arany J. utcák által határolt terület. A mintegy másfél labdarúgó pályányi területen „közösségi park kialakítása” valósulhat meg.

-Hirdetés-

A munkálatok kezdetén a lakossággal egyeztetve kerültek még a tavalyi év folyamán kivágásra – az önkormányzat által – a park elöregedett nyárfái, amelyeket a Katasztrófavédelem is veszélyesnek nyilvánított. A területrendezési munkálatok után ivóvíz kiállással és villanyáram elosztóval látták el a területet.
Még az ősz folyamán megvalósult az önkormányzat önerős beruházása által, hogy a teljes területen a Kőrösszolg Kft. kivitelezésében öntözőberendezés került lefektetésre.

Ez a locsolóberendezés a továbbiakban egy automata program által fogja a továbbiakban öntözni a parkot.

Az Ültess Fát Mozgalom Egyesület, Filus Tibor elnök és Ba Irén alelnök munkájának köszönhetően sikeresen nyújtott be anyagot a Nemzeti Együttműködési Alap NEA-MA-18-M-0291-es számú pályázatára, aminek köszönhetően több, területrendezési munkálatokat, több mint 60 fát és a terület füvesítéséhez szükséges fűmagot sikerült megvásárolni.

Lakossági összefogással került sor március 9-én délután a fák elültetésére.

Az eseményre mintegy 50 aktivista jött el, akik segítségével olyan fák kerültek elültetésre a területen, mint szil, kései végzetfa, vérbükk, fekete dió, ezüstlevelű hárs, díszcseresznye, amerikai ámbrafa, díszes perzsafa, éger, tölgy, valamint a parkot körülölelve “raywood” – magyar kőris.
Az egyesület az idei évben is pályázott a park második ütemére, amely során a tervek szerint a terület középső részén egy sétányt szeretnének kialakítani „tanösvénynek” a fák fajtaismertetőinek kihelyezésével.

A park közepén a tervek szerint épülne egy olyan kiülő, pihenő rész, ahol mintegy 50 személy elférne, tetővel ellátott lenne, de oldalában nyitott kialakítással.

Mindezek mellett padokat, szemetes tárolókat és a továbbiakban évelő virágokat, cserjéket szeretnének még elhelyezni a parkban. Köszönet mindenkinek, aki társadalmi munkájával vagy egyéb módon segített a park megújításában és a fák elültetésében.
Külön köszönet jár az egyéb támogatást nyújtóknak: Kiskőrös Város Önkormányzata, Kőröszolg Kft., Domonyi László, dr. Nagy Gabriella, Balázs Mihály, Kecskés Tamás, Aszódi Pál, Schneider Zsolt, Fuchs Tibor, Adójel Könyvelőiroda, Boldoczki Sándorné, Pohankovics András, Szántai Gábor, Gyurján Róbert, Pethő Attila, Dénes István, Aszódiné Markó Teréz, Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubja, Somogyi Zoltán, Kiskőrösi Gazdakör Egyesület.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (33 db kép)
MEGOSZTÁS