Napjainkban folyamatosan napirendre kerül a tejtermékek fogyasztásáról szóló vita. Juhász Zsolt dietetikus abban a nehéz helyzetben volt március 11-én, hogy próbálta kibillenteni a mérleg súlyát. Előadása végén kiskőrösi közönsége eldönthette vajon helyes-e ha tejterméket fogyaszt!? Úgy érezte eleve halálra van ítélve, hiszen a téma olyan, mintha arról kellene meggyőzni az embereket, hogy a rántott hús jó e vagy sem.

Tudta Ön:
  • hogy a tejtermékben lévő zsiradék telített zsírsav összetételű
  • hogy kalcium forrásunknak több mint a fele a tejtermékek fogyasztásából adódik
  • hogy a tehéntej tartalmazza a felnőtt ember számára szükséges összes tápanyag típust
  • minden napos fogyasztása bizonyítottan hozzájárul az egészséges csontrendszer kialakulásához és megőrzéséhez?
-Hirdetés-

A szakma a tej tápanyag összetételével igazolja is ezeket, viszont azt is, hogy a zsiradék, a só és koleszterin tartalma is jelentős.

Juhász Zsolt dietetikus 

Kevesek által ismert tény, hogy ha a kutatók a tejfogyasztást szembe állítják a különböző csonttörésekkel (comb,csípő), akkor kiderül, hogy minél jobban növekszik az állati eredetű tejtermékből származó fehérje fogyasztás annál jobban emelkedik a törések száma. Az egyes típusú cukorbetegség kialakulására is van egy ugyanilyen statisztika. Továbbá a daganatos megbetegedésekért is felelős lehet, mert a daganat kialakulásakor nem csak a fehérje mennyisége számít, hanem a származása is. Nem mindegy, hogy állati vagy növényi eredetű fehérjét fogyasztunk-e.

Sokan kíváncsiak előadására

A mai modern állattartás döbbenetes tényeket ad nekünk. Egy szarvasmarha napi 30-40 liter tejet ad le naponta, ehhez kb. 40 ezer vért kell átpumpálni a tőgyein, hiszen a vérből állítja elő a tejet. Ehhez megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyag kell. Folyamatosan mesterséges megtermékenyítést végeznek rajta, és antibiotikumokat kap, hogy jobb legyen a tejhozam. Minden tápanyag, gyógyszer, amit kap az a tejben is benne lesz. Egy átlagos tehén 25 évig él ezek a tehenek, akiket erre tartanak 5 évig élnek. Tiszta tehéntej nem létezik, pasztőrözéssel teszik tisztává. Van egy érték ami, meghatározza a tejben lévő baktériumok számát, ami ez fölött van, azt kivonják a forgalomból, de ez csak egy szám, ami megközelíti a kritikus értéket, az átcsúszik a szitán. Tehát nem pusztul el minden baktérium a pasztőrözés során. Gondoljuk át a kérdést, hogy biztonságos-e a tejfogyasztás!

Juhász Zsolt utolsó elgondolkodtató előadása március 25-én a Zsinagógában lesz „Miért nem tudunk tartósan lefogyni?” címmel.

Kiemelt kép: illusztráció 

B.M

MEGOSZTÁS