Kiskőrös 1848-ban még csak egy alig 6000 fős alföldi mezőváros volt. Ma mégis úgy tekinthetünk vissza városunk múltjára, hogy egy sikeres, fontos és összetartó település volt.

Megemlékezés az 1848-as műemléknél
-Hirdetés-

Március 15-én, Kiskőrösön is megemlékeztek a 1848-49-es forradalom és szabadságharcról. A nap 8 órakor az 1848-as emlékműnél és a Batthyány emléktáblánál kezdődött. Koszorút helyezett el Domonyi László polgármester és Pohankovics András alpolgármester.

Az önkormányzat 14 díjat osztott ki

Mint minden évben, idén is egy oklevéllel díjazta az önkormányzat azokat a kiskőrösieket, akik a gazdaságért, oktatásért, kultúráért, közéletért sokat tettek. A díjátadó után a Petőfi Sándor Művelődési Központban a KT Bem József Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort a városi megemlékezésen. Közreműködött Kiskőrös város Fúvószenekara.

KT Bem József Általános Iskola műsora

A műsor előtt Domonyi László mondta el ünnepi gondolatait, emlékezett vissza az 1848 március 15-i eseményekre. Kiskőrös sokat adott Magyarországnak. Itt született, itt keresztelték és innen indult útjára Petőfi Sándor, a nemzet költője. Kiskőrösön létrejött nemzetőrkiképző központ is, ahova a kiskőrösi ifjak aktívan csatlakoztak. Kiskőrös akkor és ma is egy igazán összetartó település, így mondhatjuk, hogy nem volt hiábavaló az a sok áldozat.

Koszorúzás

Az ünnepi műsort követően a helyi szervezetek, intézmények koszorúkat helyeztek el Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, Jókai Mór és Bem József szobránál valamint a Petőfi Sándor szülőháznál.

A nap folyamán lehetőség volt meglátogatni költőnk, Petőfi Sándor szülőházát, aminek udvarán 1848 márciusa és júliusa között íródott verseit hallgathattuk meg.

Sz.Á.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (112 db kép)
MEGOSZTÁS