Pethő Attila Kiskőrös város 5. számú választókerületében 2006 óta önkormányzati képviselő. Jelenlegi körzete 2010 óta áll fenn, ez a Liget utcától egészen Akasztó irányába a Szendrey Júlia utcáig tart, az alsó részét a Kassai, míg felső részét a Baross utca határolja. Lélekszámban és területileg is az egyik legnagyobb körzet. Sok intézmény és vállalkozás is található a körzeten belül, valamint a város egyik lakótelepi része is, tehát a városközpont jelentős része.

Az eltelt több mint egy évtized során igen sok változás történt körzetében, melyek közül legjelentősebb a Petőfi tér közösségi térré történő átalakítása és az Országzászló park megépítése, valamint körzetében több utcában is megvalósult járdaépítés, csatornarendszer valamint vízelvezető kialakítása.
Pethő Attila, Kiskőrös város 5. számú választókerületének képviselője

Mióta tevékenykedsz a helyi közéletben?

-Hirdetés-

2006-ben jelentős változások történtek a város életében, hiszen új polgármester került a város élére. A képviselő helyek megválasztásánál is megjelentek konkrétan a mostani testületi többség jelöltjei. Abban az időszakban még 10 önkormányzati körzet volt Kiskőrösön. Az első ciklusban 2006-tól 2010-ig, mint a Pénzügyi Bizottság tagja dolgoztam, majd 2010-től 2019-ig a Költségvetési, Városfejlesztési és Mezőgazdasági Bizottságnak vagyok az elnöke. A 2006-2010 közötti időszak után voltak olyan körzetek, amelyeket egy törvénymódosítás miatt összevontunk így maradt meg gyakorlatilag a mostani 8 választási körzet. Lélekszámban és területileg is az egyik legnagyobb körzet az én választókörzetem, melyen belül igen sok intézmény és vállalkozás is található.

Gyakorlatilag, ha a városközpontot nézzük, a körzeten belül itt található a város egyik lakótelepi része is, ezért körzeten belül oda kell figyelni mind a vállalkozásokra, mind a közintézményekre és természetesen az egyik legfontosabb, a lakosság képviselete, problémáinak megoldására is.

Úgy érzem, hogy eddig mindezt sikeresen tudtam teljesíteni, hiszen 2006 óta minden választási évben újraválasztottak ebben a körzetben. Továbbra is szeretném képviselni az 5.számú választókerületet a képviselő-testületben. Bizottságunk gyakorlatilag a testületi ülésen tárgyalandó napirendi pontokat veszi végig és tárgyalja meg bizottsági szinten is a képviselő-testületi ülés előtt egy nappal. Minden bizottsági ülésünkön részt vesz a jegyző vagy az aljegyző, és gyakran meghívjuk a napirendi pontokhoz kapcsolódóan az adott előadókat is, vendégeket. Tehát elmondható, hogy gyakorlatilag a szakmai munka nagyobb része a bizottsági üléseken zajlik.

2006 óta milyen fejlesztések történtek a választókerületedben?

Az 5. számú választókörzetben a beruházások gyakorlatilag, a Kossuth utca, a Petőfi tér elejének a lezárása volt az, mely közvetlenül a körzetünket érintette és természetesen a Petőfi tér felújítása is, mellyel az volt a célunk, hogy egy élhetőbb környezetet alakítsunk ki, mely vonzza a lakosokat. Az autómentes térre, ahol nyugodtan lehet sétálni, és ahol a gyerekek is biztonságosan játszhatnak, szaladgálhatnak, illetve a nagyobb rendezvényeknek is helyszínt biztosíthassanak, tehát egy közösségi tér kialakítása volt a cél. Jelenleg azt látjuk és tapasztaljuk, hogy mindez megvalósult, az emberek szabadidejükben is visszatérnek a főtérre, mint évtizedekkel ezelőtt. Természetesen ezt szeretnénk még bővíteni, szépíteni- ahogyan most is látszik az Árpád utca és Kossuth utca sarkánál, az Országzászló park átépítésénél.

A Kossuth utca elejének lezárása értelmében a teherautó forgalmat is kitiltottuk, az érintett útszakaszt csak célirányosan vehetik igénybe a nagyobb járművek. Amit fontos megemlíteni még az a Rákóczi utca járdaépítése, térkövezése. Ez egy régebbi beruházás volt az előző időszakokban. Amit most láthatunk az pedig a Kassai utca járdaépítése, a csatornarendszer és a vízelvezető kialakítása. Ez több utcában is megtörtént: az Ady Endre, a Kassai és a Szendrey Júlia utcában is, mely többnyire a lakosok kényelmét és a balesetmentes közlekedést szolgálja. A lakosság kérésére és igényeire, velük egyeztetve kerülnek az érintett útszakaszok felújításra. Természetesen tudjuk, hogy van még mit fejleszteni, ezeket igyekszünk minél hamarabb pótolni.

Az útburkolati munkákon felül, nagyon fontos lenne a Liget utcai lakótelep rekonstrukciója, amelynek keretében a lakótömbök közötti területek parkosítása, átalakítása fog megtörténni hamarosan, illetve az ott lévő garázssorok biztonságos megközelíthetősége lesz még a rekonstrukció része.

Mindemellett a Liget utcában is sor kerül majd aszfaltozásra és egy új járda, valamint csatornarendszer kiépítésére is, azonban még a munkálatok megkezdése előtt az utcában lévő platánsort ki kell vágni és helyüket új fákkal kell pótolni. Minderre amiatt van szükség, mert az évek múlásával be kellett látnunk, hogy ez a fafajta teljesen tönkretette az utat és a járdát, valamint a vízelvezető csatornarendszert is. Tervünket még pontosítjuk majd a lakókkal és a város főkertészével is, de elképzeléseink szerint a platánok helyére kőrisfák kerülnek majd.

Az átalakítás előreláthatólag már csak a következő önkormányzati ciklusban, valamikor a 2019-es októberi választások után fog megvalósulni.

Amit fontos megemlíteni még, azok az új beruházások. A Mészáros Lőrinc utcánál található Schwartz udvar átalakítása, amelyről tudni kell, hogy az épületek egy része nem önkormányzati tulajdonban van, és ezeket kívánja az önkormányzat megvásárolni a közeljövőben. Előreláthatólag ebben az évben sor fog kerülni az adásvételi szerződések aláírására is az örökösökkel. Itt nagyobb, jelentős átalakítások várhatóak. Ami nagyobb változás még és szintén a körzetünket érinti, az az Ady Endre utcanyitás a Bem József Általános Iskola mögötti Széchenyi utcai részre, melyre azért van szükség, mert az iskola épületének bővítése az épület utcafronti szakaszán valósul meg, valamint a rendőrség épületeinek felújítása, energetikai korszerűsítése szintén a Vasvári Pál utca utcafronti szakaszát érinti. Mindezek figyelembevételével, a beruházások volumene indokolja a Vasvári Pál utca közforgalom elől történő részleges lezárását. Terveiket még az építkezés kezdetéig szeretnék megvalósítani, ezért az érintett ingatlanok megvásárlása jelenleg már egyeztetés alatt áll, folyamatban van. A beruházás önköltségen valósul majd meg, a kivitelező nagy valószínűséggel a KŐRÖSKOM Kft. lesz. A beruházás az ingatlanvásárlásokkal és az út kialakításával együtt előreláthatólag 20-30 millió forintba fog kerülni. Az alábbi átalakításról bővebben ITT írtunk. 

A lakossági fórum kapcsán milyen kérdések, hozzászólások merültek fel a lakosok részéről?

A mostani lakossági fórumon kérdés volt, például a Liget utcával kapcsolatos problémák, gondok. Ezt az új beruházással kívánjuk majd kijavítani. Szóba került még szintén a Liget utcában, hogy a háztömböknek jelöljük ki a konkrét körzeteit, hogy egyes háztömböknek mekkora területet kell rendben tartania. A hóeltakarítást, a szemét és a kerti hulladékok összeszedését értem alatta. Ezeket át fogjuk vizsgálni és kijelöljük minden lakótömbnek a konkrét körzetét. Szintén érdeklődtek és jelezték azt, amit már említettem is, hogy indokolt lenne a platánfák kivágása, hiszen ők is érzékelik azt sajnos, -habár nyári időszakban jó és hűvöset adnak a fák-, hogy tönkreteszik az utat,a járdát és a csatornát is, ezért ők is kérték a fák kivágását és a terület új fákkal történő beültetését.

A Liget és a Damjanich utcai sarokrésznél a parkolás felülvizsgálata is meg fog történni hamarosan, mert többször is előfordul, hogy nem szabályosan parkolnak az autósok, ezért egy új parkolási rendszert szeretnénk kialakítani itt.

A Petőfi Gimnázium előtt, a Mészáros Lőrinc utca felől szeretnénk kialakítani két buszmegállót is, ezáltal biztonságosan tudnak majd megérkezni a helyi járatok is, illetve innen fogják akkor az uszodába és a helyi jégpályára is elszállítani a gyerekeket.

Sebességkorlátozásokkal kapcsolatosan is voltak kérdések/kérések.

Ezeket a jövőben megvizsgáljuk majd és szükség esetén sebességkorlátozó táblákat fogunk kihelyezni az érintett utcákban. Itt még fontos megemlíteni, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy a házuk előtti területek, a ház és az ingatlan közötti területek karbantartása a lakók feladata. Kérjük, hogy erre figyeljenek oda! A Kossuth Lajos és a Damjanich utca sarkánál szintén szeretnénk kialakítani még egy parkoló részt, közvetlenül a volt régi bölcsőde épületénél.

Ezt az épületet pályázat útján kívánjuk felújítani, átalakítani, melyből egy rendezvényházat szeretnénk kialakítani. A projekt már folyamatban van, a továbbiak a pályázat elbírálásának függvényében alakulnak majd.

Szintén parkolót alakítanánk ki és járdát építenénk a Liget utca és a Mészáros Lőrinc utca között lévő útszakaszra az Evangélikus Óvoda mögötti területre. Volt továbbá egy olyan kérdés, amely nem csak a mi körzetünket érintette: a Bajcsy-Zsilinszky- Petőfi Sándor- József Attila utcasaroknál található lámpás kereszteződésre vonatkozóan, mely lámpák működésénél a rövid zöld jelzések jelentenek leginkább problémát. Az önkormányzat ezt folyamatosan jelzi a közútkezelőnek, de néhány hét jó üzemelés után újra elállítódik a program.

A fórumon azt a visszajelzést kaptuk a lakosoktól, hogy nagyon örülnek annak, hogy folyamatosan szépül és fejlődik városunk, ugyanakkor felvetették azt is, hogy sajnos van egy-két olyan lakos, aki nagyon elhanyagolja az ingatlanját, ezért arra kérik az önkormányzatot, hogy segítsen betartatni a közösségi együttélés szabályait.

Lakossági kérdés volt továbbá az is, hogy kerül-e kialakításra a városban valahol úgynevezett futókör. Terveink szerint a záportározónál, a MOL benzinkút mögött megépülő záportározó körül fogunk kialakítani egy futópályát a közeljövőben, mely munkálatok már az idei évben elkezdődnek.

Kutyifa Icu
Fotók:Kincses Szilvi

MEGOSZTÁS