A korábbi éveknek megfelelően az idén tavasszal is lakossági fórumokra várják Kiskőrösön az érdeklődőket. A városban 8 önkormányzati képviselői választókerület van, melyek közül az 1. számúban március 19-én várták a lakosokat.

-Hirdetés-

A KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájában megtartott eseményen az érdeklődőket Pohankovics András önkormányzati képviselő köszöntötte, aki mellett Domonyi László polgármester és a rendőrség részéről a közrendvédelmi osztály vezetője, Rapcsák Róbert alezredes várta.

Pohankovics András, Domonyi László és Rapcsák Róbert

A választókerületben végrehajtott fejlesztésekről, beruházásokról, tervekről Pohankovics András tartott beszámolót. Lejátszásra került a „Kiskőrös 300” című film, ami után a képviselő elmondta, hogy a város büszke lehet a felújított főterére.
Megemlítette, hogy végzett egy kis számadást az elmúlt években végrehajtott zöld növényzet-fejlesztő programokról, ami által közel 2.000 fa került elültetésre a városban egyéni kezdeményezés, önkormányzati beruházás és civil egyesületek által.

A városközponti fákra is nagy figyelemmel van az önkormányzat, amelyeket rendszeresen metszenek és már most elültetésre kerültek több helyen ostormén fák az elöregedők pótlására.

Az önkormányzat több új parkolót is kialakított már a városközpontban, amit tovább szeretnének fejleszteni. Megújult a kollégium és a Wattay középiskola épülete, ahol sportcsarnok is épül majd a közeljövőben 250 fő befogadására alkalmas lelátóval. Felújításra került a gimnázium épülete is, valamint a városi sportcsarnok, ami mellett a mai kor igényeinek mindenben megfelelő, modern sportudvar került kialakításra.

A Batthyány utca egyik oldalán teljesen új járdát és kerékpáros sávot építettek, valamint az itt található óvodánál parkoló készült el. Új színfoltja a városnak a polgármesteri hivatal előtt felállított elektromos autó töltő állomás, amely szolgáltatás a jármű tulajdonosok ingyenesen vehetnek igénybe.

A főtéren található „Petőfi vonal” fa burkolata nem váltotta be azokat a reményeket, hogy hosszú évekig tartós és szép legyen. Ennek a kicserélése még idén megtörténik térkő burkolattal.

Említést tett arról, hogy tervben van egy szökőkút megépítése az 56-os kopjafa előtti sétány valamely részén.

Kiemelte, hogy az országzászló és a „szomorú katona” szobra körüli területen egy új, impozáns közösségi teret alakítottak ki. Beszélt arról is, hogy szelektív hulladéktároló szigetek folyamatosan felszámolásra kerülnek. A szelektív hulladéktárolók iránti igényeket a társasházak jelezték és a szolgáltató ezeket rövidesen megoldja.

Megújult a Luther tér és az Attila utca közötti terület is, ahol bejárókat, térvilágítást, öntözőrendszert építettek ki, fasort ültettek és füvesítés is megtörténik. A város egyik látványos épülete lett a zeneiskola és annak hangjegyekkel ellátott kapuja a felújítása után. Az elmúlt években adták át a János Vitéz Látogatóközpontot és az előtte lévő teret.

A KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolája mögötti részen a Szarvas utcában rövidesen átadásra kerül egy új parkoló és ezen a területen még további járdaépítés lesz.

A tervek között szerepel a Coop üzlet melletti részen a társasházak előtt parkolók kialakítása és a Szolgáltató Ház főtér felé eső területén a parkolók újraaszfaltozása. A városközpont egyik legnagyobb beruházása lesz majd az Árpád úti óvoda és a Liget utcai társasházak által határolt területek felújítása, ahol parkolókat, bejárókat, park részeket alakítanak majd ki.

Megemlítette, hogy kérelemmel fog élni azzal kapcsolatban, hogy vasárnaponként a Tomori utcában az egyik oldalon engedélyezve legyen a járművek számára a parkolás.

A jövő elképzelései között szerepel az Árpád és Petrovics utcák közötti park, valamint a játszótér felújítása.

100 milliós beruházás a parkolók építése
A Kőrösszolg Kft. ügyvezetője Schaffer Tamás tájékoztatta a jelenlévőket az Árpád úti óvoda és a Liget utcai társasházak között kialakítandó parkolókról. Elmondta, hogy az ott élőkkel történt megállapodás szerint a társasházak a városnak adnák át az udvar részeiket, aminek fejében az önkormányzat a területen gyűjtőutat, bejárókat és nagyon sok parkolót alakítana ki.

A Kőrösszolg Kft. ügyvezetője Schaffer Tamás

Mindezek mellett a megújulás jegyében fásítás és zöld növényzet-fejlesztés is történne. Az elképzelések megvalósulása mintegy 100 millió forintos beruházással lenne megvalósítható, amelyet az önkormányzat éves ütemezésben, több lépcsőben szeretne kivitelezni a lakosokkal folyamatosan egyeztetve.

9,5 milliárdból gazdálkodik a város
Az önkormányzat költségvetéséről Domonyi László polgármester elmondta, hogy éves viszonylatban a város 9,5 milliárd forintból gazdálkodik.

Kiemelte, hogy nagyon erős a helyi vállalkozói háttér, aminek köszönhetően közel 1 milliárd forintos helyi adóbevétellel számolhatnak.

Kitért a városban tervezett nagyberuházásokra is, amelyekről úgy fogalmazott, hogy 2020-ra készülhetnek el. Felhívta a figyelmet az egymás mellett élés szabályairól szóló helyi rendeletre, ami kitér az ingatlanok környékének rendbetételére, az ebtartásra és a parkolási rendre is. Elhangzott, hogy az önkormányzat minden lakossági kezdeményezésre megvalósuló közterületi fejlesztés 50 %-os költségét átvállalja. A legtöbb ilyen irányú kérelem a csapadékvíz-elvezető csatornák lefedésének igényében mutatkozik.

Nagy gondot jelentenek a galambok
A lakossági hozzászólások során felmerült, hogy a Batthyány utca 12-14 szám előtti részeken nagyon rossz állapotban van a járda, és annak felújítását kérték.
A járdafelújítás mellett ebben az utcában fásítást is tervez az önkormányzat, a korábban kivágott platánfák tuskóinak eltávolítása után a Klapka és a Rét utcák közötti szakaszon.

Az Árpád utcaiak a gyorshajtókra hívták fel a figyelmet, ami miatt ezen útszakasz kereszteződéseiben már több baleset is történt. Az Árpád utca 10,12, 14 és 16 számban lakók az önkormányzattól kértek segítséget, hogy a nagymértékben elszaporodott galambok ellen közösen tegyenek valamit. Az állatok ürülékei rongálják az épületeket és közegészségügyi szempontból is veszélyesek már a nagy számban elszaporodott galambok.

A szakorvosi rendelőintézetben a vérvétellel kapcsolatos kérdésre Domonyi László elmondta, hogy az önkormányzat jelezte a problémát a szolgáltatónak. Egy új német cég végzi most a vérvételeket, amely Európa második legnagyobb ilyen jellegű szolgáltatója. Az észrevételek szerint több olyan személy kellene, aki a vérvételt elvégzi, és az elektronikus rendszer is fejlesztésre szorulna a gyorsabb adatkezelés miatt.

Többen hiányolták a sebességkorlátozó táblákat, mellyel kapcsolatban elhangzott, hogy évente mintegy 20 ilyen táblát pótol az önkormányzat. Új divat alakult ki, ami által 30-60-ig viszik el egyesek a sebességkorlátozó táblákat születésnapra az ünnepelt korának függvényében. Az egyik lakos javaslattal élt, hogy az önkormányzat komplex fásítási programot dolgozzon ki a város egész területére, és utcákra lebontva adjanak ki konkrét ajánlásokat a fafajtákkal kapcsolatban.

„Katonai emlékpark” a Tarnowi téren
A Kiskőrösi Helyőrség Nyugállományúak Klubjának elnöke, Fadgyas István egy bejelentéssel élt a fórumon. Elmondta, hogy a Tarnowi téren a klub 13 éve dédelgetett álma valósulhat meg. A városban korábban két fegyvernem is szolgált, és ennek szeretnének egy „katonai emlékparkkal” méltó emléket állítani.

Az egyesület felvette a kapcsolatot a honvédelmi miniszterrel, aki mindenben partner volt az elképzeléshez. A magyar Honvédség átvállalta a 1,5 millió forintos költséget, ami által a Tarkabarka Játszóház előtti zöld területre kerülhet egy B44-es típusú hadosztály besorolású löveg.

Jelenleg a löveg hatástalanítási munkálatai folynak. Erre a térre kerülhet még az a szobor is, ami sokáig a laktanyában volt elhelyezve. A parkot díszlánccal veszik majd körbe, mely ünnepélyes átadására a tervek szerint május 18-án kerül sor, amelyre a Kiskőrösre látogat a honvédelmi miniszter is.


Filus Tibor

MEGOSZTÁS