Kiskőrös Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2019. március 20-án szerdán tartotta soron következő rendes ülését a Városháza Dísztermében, ahol 8 napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők.

Többek között az önkormányzat működési szabályairól, a szociális és gyermekjóléti ellátások térítési díjáról, a KT Bem József Általános Iskola átszervezéséről és a gyepmesteri telep működtetésével kapcsolatos megállapodás felülvizsgálatáról is szavaztak. Az ülés kezdetén egy beszámoló is elhangzott a közrend, közbiztonság helyzetéről, ezt követően pedig szó esett még a Kiskőrös-Tabdi kerékpárút nyomvonalát érintő Tabdi ingatlanrészek tulajdonba vételéről is.
Horváth Barbara és Hirsch Imre képviselők
-Hirdetés-

Az első napirendi pontban Csizovszki László alezredes, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság parancsnoka számolt be a rendőrkapitányság illetékességi területén működő települési önkormányzat képviselő-testületének a 2018. évben végzett munkájukról, a település közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról.

A 2018-as év a korábbi évekhez hasonlóan kihívásokkal teli év volt, erőink és eszközeink felhasználását ismételten újragondoltuk. Az értékelt évben is fontosnak tartottuk, hogy a lakosság részére minél magasabb színvonalon biztosítsuk és garantáljuk a közrendet, a közbiztonságot, ezért a közbiztonsági és a bűnügyi helyzetet folyamatosan elemeztük. Alapvető célkitűzéseinket megvalósítottuk – mesélte.

Idegenforgalomból adódó feladataik 2018-ban is voltak. A közutak forgalmi viszonyaira az előző évekhez hasonlóan jellemző volt a nagy átmenő forgalom, a sok kerékpáros, lassú jármű és mezőgazdasági vontató. Az átmenő utasforgalom jogszerű, gyors és megbízható ellenőrzését a tavalyi évben is folyamatosan végrehajtották.

Az értékelt időszakban a regisztrált bűncselekmények számának csökkenést prognosztizáltunk a 2017. évhez képest. Összességében elmondható, hogy Kiskőrös város a területén regisztrált bűncselekmények számát tekintve, a hasonló lélekszámú városokkal összehasonlítva, bűnügyileg nem tekinthető fertőzöttnek. A 2018-as évben nagy hangsúlyt fektettünk az egészséget veszélyeztető bűncselekmények kategóriáján belül a kábítószerrel összefüggő elkövetési magatartások feltárására, felderítésére –mondta Csizovszki László.  

Kiskőrös város közigazgatási területén 2018-ban is a legjellemzőbb jogsértő magatartások a vagyon elleni bűncselekmények voltak. Ezen bűncselekmény kategórián belül a legmeghatározóbb törvényi tényállás a lopás volt. A város területén elkövetett ilyen jellegű jogsértések vonatkozásában megállapítható, hogy számuk 36,6 % – kal csökkent. A nyomozás eredményesség terén kapitányságuk a 2018-as évben 79,4 %-ot ért el a 2017. évi 69,9 %-al szemben. Ezen a területen elért eredményünkkel rendőrkapitányságuk a megye kapitányságai között a harmadik legeredményesebb volt.

Fontos kiemelni, hogy kapitányságunk illetékességi területén regisztrált, közterületen elkövetett bűncselekmények nyomozás eredményességi mutatóját sikerült a 2017-es évben elért (89,1 %) eredményhez hasonlóan teljesíteni, az értékelt időszakban 89,5 %-os nyomozás eredményességet teljesítettünk. A település közbiztonságának fenntartása és javítása érdekében mindent megteszünk, ezért a látható rendőri jelenlétet mindenképpen erősíteni kívánjuk-mesélte az alezredes.

Nikléczi Gábor, Markó Ferenc, Horváth János és Pethő Attila képviselők

Elfogadásra került az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendelet módosítása, melyet a képviselő-testület döntései valamint a jogszabályi változások indokoltak. Az önkormányzat kötelezően ellátandó és vállalt tevékenységeinek számát és megnevezését tartalmazza, amelyet az önkormányzati beruházások és pályázatok megvalósítása miatt volt szükséges módosítani.

Szedmák Tamás és Aszódi Pál képviselők
Szavaztak a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások térítési díjáról szóló önkormányzati rendelet módosításáról is, hiszen a szolgáltatási önköltséget a tárgyévre tervezett adatok alapján a tárgyév április 1. napjáig kell megállapítani.

Az Önkormányzat Kiskőrös Város 2019.évi költségvetésében 20 millió forinttal támogatja az idősek otthoni ellátást, mivel emelkedtek a szakdolgozói bérköltségek, a meleg étkezés (ebéd) térítési díja. Fentiekre tekintettel az alábbi intézményi térítési díjat havi 93.000.-Ft/fő, napi 3.100.-Ft/fő összegben javasolják megállapítani. Kiskőrösön az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény Idősek Otthonán kívül még két intézményben biztosítanak bentlakásos ellátást. A Jó Pásztor Evangélikus Szeretetotthonban az intézményi térítési díj 99.000,- Ft/fő/hó. 2019. április 1. napjától 102.000,- Ft/fő/hó összegre tervezik emelni. A Magyarországi Baptista Egyház Filadelfia Integrált Szociális Intézmény Idősek Otthonában az intézményi térítési díj 111.000,- Ft/fő/hó. 2019. április 1. napjától 120.000,- Ft/fő/hó. A Soltvadkerti Református Idősek Otthonában 175.500,- Ft/fő/hó az intézményi térítési díj, melyet 2019. április 1. napjától 186.500,- Ft/fő/hó összegre kívánnak emelni.

A jogszabályoknak megfelelően a bölcsődei és bentlakásos ellátást biztosító intézmény, az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény elvégezte az önköltségszámítást. A fenntartó dönthet úgy, hogy a szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözeteként kiszámított intézményi térítési díjat a kiszámítottnál alacsonyabb összegben határozza meg. A rendeletben az önköltséghez képest a bentlakásos ellátás havi intézményi térítési díja alacsonyabb összegben, de a hatályos rendelkezéséhez képest 3000,- forinttal magasabb összegben került meghatározásra.

Pohankovics András alpolgármester, Domonyi László polgármester, dr. Turán Csaba jegyző

A Kiskőrösi Tankerületi Központ 2019. február 28-án kelt levelében kérte Kiskőrös Város Önkormányzatának véleményét a KT Bem József Általános Iskola átszervezésével kapcsolatban.

Kérelmében a Kiskőrösi Tankerületi Központ leírta, hogy az átszervezés az Iskola nevének megváltoztatását jelenti. A jelenlegi névben a KT rövidítés a Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulásra utal, azonban az Iskola már nem tartozik ezen intézményhez, így a KT rövidítés helyett a székhelyintézmény településének megnevezésével Kiskőrösi Bem József Általános Iskola megnevezésre módosítás javasolt. Az Iskola új neve: Kiskőrösi Bem József Általános Iskola.

Szavaztak a Gyepmesteri Telep működtetésével kapcsolatos megállapodás felülvizsgálatáról is. Még a 2012-ben aláírt megállapodással az önkormányzatok 2012. január 1. napjától határozatlan időre átadták egyes állategészségügyi feladataikat a Társulásnak, mely a Kecel külterületi 0446/11 hrsz-on nyilvántartott ingatlanon kialakított kistérségi gyepmesteri telep üzemeltetésével Kecel Város Önkormányzatát bízta meg. Az időmúlásra és a körülmények változására tekintettel javasolt és szükséges a megállapodás felülvizsgálata és átdolgozása.

A 2012. évi megállapodásban megállapításra kerültek a fix és változó költségek pontos értékei. A lakosságszámhoz kötött fix költségek a népesség csökkenéssel arányosan folyamatosan csökkentek. Az gyepmesteri telep növekvő működtetési költségeit jórészt fedezte a változó költségek folyamatos emelkedése, a telep által befogadott ebek száma folyamatosan növekszik és a finanszírozáson belül a változó költségek aránya is ezzel párhuzamosan nő. A 2012. évi megállapodás a jogszabályi változások és az elmúlt időszakban bekövetkezett gazdasági változások figyelembe vételével átdolgozásra került. Az új megállapodásban rögzítettek szerint a folyamatosan változó-növekvő költségek felosztásának módja garantálja a hosszú távú finanszírozást és működést. Az új megállapodás 2019. április 1. napjával lép hatályba.

Pohankovics András alpolgármester

Ezt követően szavaztak még a Kiskőrös-Tabdi kerékpárút nyomvonalát érintő Tabdi ingatlanrészek ingyenes tulajdonba vételéről is. Kiskőrös Város Önkormányzata a TOP-3.1.1-16-2017-00024 azonosító számú „Kerékpárút hálózat fejlesztés Kiskőrös és Tabdi között” című projekt keretében kerékpárutat épít. A pályázati kiírás feltételeinek megfelelve a fejlesztéssel érintett terület tulajdonosi viszonyait rendezni szükséges. Kiskőrös Város Önkormányzata az érintett területrészeket, mint helyben biztosítható közfeladatot, településfejlesztés, településrendezés, céljára kívánja igénybe venni. Mivel a helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon tulajdonjoga ingyenesen átruházható más helyi önkormányzat javára jogszabályban meghatározott közfeladat ellátásának elősegítése érdekében. Az ingyenes tulajdonba vételhez kapcsolódó költségeket Kiskőrös Város Önkormányzata viseli.

Ezt követően lakás és ingatlan bérbeadásokról döntött a képviselő-testület, majd az „egyebek” következtek, ahol szerveződő események, rendezvények kerültek átbeszélésre a polgármester és a képviselők által.

Kutyifa Icu
Fotók: Kincses Szilvi 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (23 db kép)
MEGOSZTÁS