A korábbi éveknek megfelelően az idén tavasszal is lakossági fórumokra várják Kiskőrösön az érdeklődőket. A városban 8 önkormányzati képviselői választókerület van, melyek közül a 8. számúban március 21-én várták a lakosokat.
A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium épületében megtartott eseményen az érdeklődőket Markó Ferenc önkormányzati képviselő köszöntötte, aki mellett Domonyi László polgármester és a rendőrség részéről a közrendvédelmi osztály vezetője Rapcsák Róbert alezredes várta.

14 nap hőségriadó volt a városban

Az eseményen beszámoló hangzott el Domonyi László részéről az önkormányzat gazdálkodásáról és a városban tervezett nagyberuházásokról.
Megemlítette, hogy a Budai Nagy Antal utcában megépítendő új óvoda ügyében az ajánlatok feldolgozása van folyamatban. A 180 gyermek elhelyezésére alkalmas, 6 csoportszobás beruházás kivitelezőjét heteken belül kihirdetheti az önkormányzat. Amennyiben minden szerződést zökkenőmentesen tudnak megkötni, úgy májusban elkezdődhet az építkezés és jövő év szeptemberében már ott kezdhetik a tanévet a gyermekek, valamint az óvodapedagógusok.
-Hirdetés-

Az extrém időjárási körülmények tekintetében jelenthet majd bizonyos védelmet a városnak a választókörzetben megvalósuló záportározó a Vinum Hotel mögötti részen. A napokban egy klímakonferencia volt Kiskőrösön, ahol a szakemberek elmondták, hogy a tavalyi évben 14 nap volt hőségriadó a településen. Ennek figyelembevételével az észrevételek szerint a városban a záportározónak a vízmegtartás tekintetében is jelentős szerepe lehet a jövőben.

Az új piac megépítéséről látványterveket is láthattak az eseményen megjelentek, amivel kapcsolatban elhangzott, hogy annak átadása 2020-ban várható.

Felvetődött, hogy az önkormányzat egységes utcanévtáblákat kíván elhelyezni, amivel lakossági igényként merült fel, hogy volna olyan, aki vásárolna az egységes táblákhoz igazodó házszámtáblát is. A város első embere jó ötletnek tartotta a felvetést és az önkormányzat árajánlatot fog kérni erre vonatkozóan a házszámtáblák gyártójától és a lehetőségekről tájékoztatni fogják a lakosságot. A polgármester felhívta a figyelmet az közösségi együttélés szabályairól szóló önkormányzati rendeletre. Kérte a lakosokat, hogy tartsák rendbe a házuk, ingatlanjuk környezetét, mert azt a közterület felügyelő folyamatosan ellenőrzi.

Elhangzott, hogy a településen az ingatlanok előtti közterületen a fakivágás és a faültetés is önkormányzati engedélyhez kötött. A lakosok az ilyen irányú bejelentést követően szakmai javaslatot kapnak, hogy milyen növényeket ültessenek el.

Tájékoztatás hangzott el arról, hogy Kiskőrösön az ebtartás szabályai az országos törvényben foglaltak szerint vannak érvényben. A kóbor ebek kezelése éves viszonylatban 2,5 millió forint összegbe kerül az önkormányzatnak.

A korábbi lakossági fórumokhoz hasonlóan most is felhívta a polgármester a figyelmet a parkolási szabályok betartására, melyet szintén folyamatosan ellenőriz a közterület felügyelő és a szabálysértés elkövetők bírságra számíthatnak.

Ismét büdös szaga van az ivóvíznek

Az észrevételek, javaslatok között elhangzott, hogy járdaépítést kérnek a lakosok a Klapka utcában a Szabadkai-Thököly utcák közötti részen. Szintén a Klapka utcában élő egyik lakos kérte, hogy helyezzen ki az önkormányzat 40 km/h-ás sebességkorlátozó táblát, mert az utcában rendszeresen előfordul nagy sebességgel közlekedő jármű.

Emellett kérték az önkormányzatot, hogy akkreditált labor készítsen az utcában zajszintmérést, mert elfogadhatatlanul magas tartományban van a járművek hangja. A Kertész utcában lakok megjegyezték, hogy teherautók és nagy tömegű járművek közlekednek itt, ami miatt jelentősen megrongálódott az utca aszfalt útja.

Megemlítették, hogy a Kertész utcában több ingatlannál nincs hulladéktároló edény és az ilyen személyek égetéssel tesznek túl a felhalmozott szemetükön, illetve több ház sincs rákötve a szennyvízcsatorna rendszerre, valamint a csapadékvíz-elvezető árkokat sem tartják sokan rendbe. Az utcával kapcsolatban hangzott még el, hogy egyesek itt rendszeresen póráz nélkül sétáltatják kutyájukat és járda hiányában a gyalogos forgalom az úttesten bonyolódik le. A Piac tér környékén lakók jelezték, hogy ismét kellemetlenül büdös szaga van az ivóvíznek és kérték, hogy ezt az önkormányzat jelezze a szolgáltatónak.

 

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS