A 2009-ben hívták életre az Európai Hulladékcsökkentési Hetet melynek célja, hogy egyéni és önkéntes akcióötletek megvalósításán keresztül a hulladékokkal való tudatos bánásmódra irányítsa a figyelmet, különösen a hulladékképződés megelőzésének fontosságára és lehetőségeire.

-Hirdetés-

Ennek a magyar megfelelője a TeSzedd!, Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma; idén immár nyolcadik alkalommal valósul meg.

A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. A mozgalom célja minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb, illetve tágabb környezetünket.

Ehhez az akcióhoz Akasztó község lakosai is nagy számban csatlakoztak. 2019. március 23-án szombaton több, mint százan voltak azok, akik nem féltek bepiszkolni kezüket a település tisztaságának érdekében. A reggeli 9 órás gyülekezőnél az Akasztói Önkormányzat udvarán Suhajda Antal polgármester és Némethné Nagy Nóra jegyző asszony várták az önkénteseket péksüteményekkel, teával és szörppel.

Az akasztói mozgalom koordinátora, Németh Nóra tartott rövid munkavédelmi oktatást, majd kiosztották azokat az útvonalakat, amelyek leginkább takarításra szorultak. A résztvevők munkájukhoz gumikesztyűt és a TeSzedd! által biztosított szemeteszsákokat kaptak. Ahogy azt a koordinátor is elmondta, az önfeláldozó munka meghozta gyümölcsét, hiszen a mozgalom által biztosított 500 zsák nem volt elegendő, így a felmerülő hiányt az önkormányzat saját készletéből, további 100 zsákkal pótolta.

A nagy mennyiségű szemetet nem sikerült volna összegyűjteni, ha nincs nagyszámú  önkéntes résztvevő és traktoros segítség (Turú Tamás és Akker-Plus Kft.).

Az Önkormányzati dolgozók mellett számos magánszemély, család és egyesület is csatlakozott a programhoz már az előző napokon is. Köztük az akasztói Kunszt József Katolikus Általános Iskola tanulói és pedagógusai, az akasztói Ritmika Sportegyesület, az Akasztói Polgárőr Egyesület. 

Említésre méltó még, hogy a Trizoli Jótifuti Egyesület és az EGYMI diákjai, tanárai egy biciklitúrával kapcsolták össze a szemétszedést, és tisztították meg a Kiskőrös-Akasztó bicikliút mentét. Az Akasztói Horgászegyesület pedig elvállalta a csatorna részek tisztítását.

Remek alkalom volt, hogy rádöbbenjünk a szemetelés és a szelektív hulladékgyűjtés hiányának problémájára. Megdöbbentő volt látni, hogy egy távolról tisztának látszó árok mennyi zsákot töltött meg szeméttel.

Ismét megmutatkozott, hogy egységben az erő és ha összefogunk akkor nincs számunkra lehetetlen.

A szervezők ezúton is köszönik a fáradtságos munkát. Becsüljük meg, hogy tisztább környezetben élhetünk és tegyünk is érte. Tiszteljük azoknak a munkáját, akik erőt, fáradtságot és szabadidejüket nem féltve mozdultak meg a hívó szóra!

T.D

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (32 db kép)
MEGOSZTÁS