Szarvas Boglárka a Kiskunhalasi SzC Kiskőrösi Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának végzős tanulója Bács-Kiskun megyéből egyedüliként jutott be a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjébe, ahol ötödik helyezést ért el eladó szakmában. Mindenképpen dicséretre és elismerésre méltó teljesítmény ez, hiszen szakmájában ő az első, aki képviselhette a kiskőrösi Wattay iskolát ezen a versenyen.

-Hirdetés-

A 17 éves bócsai származású Bogival a versenyre való felkészülésről, annak feltételeiről, és jövőbeli céljairól beszélgettünk, sőt még azt is elárulta nekünk, hogy melyek egy jó eladó legfőbb ismérvei.  

Mesélj egy kicsit a versenyről…

Ezt a versenyt először 2008-ban rendezte meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) a nappali tagozaton végzős szakiskolás tanulók számára megszervezett megmérettetés. A verseny célja a szakmunkás pályamodell bemutatása és népszerűsítése, hogy minél több tanulóval megszerettessék az egyes szakmákat.

A budapesti döntőt a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban szervezték meg. A döntőbe való bejutáshoz szükséges volt egy írásbeli vizsga, melynek lebonyolítását minden évben a helyi kamarák vállalják. Az elődöntőn 60 % felett teljesített tanulók mentesülnek a szakmai záróvizsga írásbeli feladatának megírása alól. Azoknak, akik már a döntőben is teljesítik a szakmai vizsgakövetelményekben előírt gyakorlati és szóbeli vizsgarészek legalább 60%, azoknak nem kell záróvizsgát tenniük. Az a versenyző, aki minden feladatrészt 60% felett teljesítette, mentesül a teljes szakmai vizsga alól. A vizsga alóli, vizsgarészek alóli mentességégről és az elért eredményről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara igazolás megküldésével értesíti az adott versenyző iskoláját. A szakképesítő bizonyítványt az igazolás alapján a tanuló iskolája mellett működő szakmai vizsgabizottság adja ki.

A mi írásbeli válogatónkra Kecskeméten került sor, ahol két feladatsort kellett kitöltenünk. Országosan 252-en, Bács-megyéből 14-en indultunk és onnan már csak én jutottam tovább.

Eztán következett a középdöntő, ahol szóbeli megmérettetésen vettünk részt, valamint be kellett mutatnunk azt is, hogyan végezzük a bizonylatkitöltést. Itt még kevesebben, már csak 14-en voltunk versenyben, ahonnan az országos döntőre 7-en jutottunk tovább. Az országos döntőn már német és magyar nyelven is megmutattuk tudásunkat, ahol különböző gyakorlatokat kellett végrehajtanunk, pl. elő kellett készítenünk egy asztalt, melynek témája nemzeti ünnepünk, március 15. volt.

Ez azt jelenti, hogy jó tanuló vagy és a tanulmányi eredményed alapján választottak ki téged? Miért döntöttél úgy, hogy részt veszel a versenyen?

Igen, az osztályból 3 tanulót választottak. Általában mindig a legjobb tanulókat. Már 9. osztályos koromban, amikor legelőször jártam az SZKTV-n, -akkoriban még csak „nézőként”- már akkor eldöntöttem, hogy egyszer én is szeretnék ezen a versenyen indulni. Osztályfőnököm Kovács Ilona, mindig is mondogatta, hogy engem biztosan elvisz majd egyszer ide. Aztán úgy is alakult, hogy idén már részt vehettem versenyzőként is.

Ami külön öröm számunkra, hogy egészen idáig a Wattay iskolából a döntőbe még sosem jutott be eladó. Szóval tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy ezzel most egy kicsit történelmet is írtam.

Mennyire kellett tudatosan készülnöd erre a versenyre? Egyáltalán hogyan kell elképzelni a felkészülést?

Többnyire iskolai jegyzetekből készültem. Voltak kész tételeim, amiket megtanultam először magyarul, aztán németül is. Az elméleti részek mellett pedig gyakoroltam a csomagolást és a díszítést is. Felkészítő tanáraim Liszkai Magdolna és Kovács Ilona -aki egyben az osztályfőnököm is- voltak. Amit nehezebbnek mondanék, az a verseny írásbeli része volt, mert itt már nem csak arra voltak kíváncsiak, hogy mit tudunk, hanem a pluszokra is. Több olyan kérdéssel is találkoztam, amikkel úgymond a hétköznapokban nem biztos, hogy találkoznék.

Későbbi tanulmányaidra milyen hatása lesz az SZKTV-n elért eredményednek?

Csakis pozitív, hiszen ahogy említettem, azoknak a tanulóknak, akik már a döntőben is teljesítik a szakmai vizsgakövetelményekben előírt gyakorlati és szóbeli vizsgarészek legalább 60%-át, azoknak nem kell záróvizsgát tenniük. Aki minden feladatrészt 60% felett teljesített, mentesül a teljes szakmai vizsga alól.

Én ezen „szerencsések” közé tartozom.

Természetesen szeptembertől szeretném folytatni tanulmányaimat, sőt érettségi után szeretnék még egy boltvezetői képzést is elvégezni, valamint terveim között szerepel egy nyelvvizsga megszerzése is.

Hogyan fogadta környezeted a versenyen elért sikeredet?

A felkészülés alatt sokan támogattak, a verseny után pedig sokan osztoztak az örömömben.

Papp Gyula a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója személyesen is gratulált az eredményhez, még a Wattay iskola oldalára is felkerültem. Emellett több médium is megkeresett már, hogy adjak nekik interjút.

Áruld még el nekünk kérlek, hogy milyen a jó eladó?

Az eladó szakma nem könnyű pálya. Elhivatottság nélkül pedig még nehezebb. A jó eladó sokat mosolyog, segítőkész és kedves a vevőkkel.

„Csak légy olyan, akitől fordított esetben te magad is szívesen vásárolnál.”

Emellett ismernünk kell a vásárlási folyamatot, a vevőtípusokat, a teljes árukészletet, a termékelőnyöket és mindent, ami csak összefügg a kereskedelemmel. Ezeket viszont csak tanulás és gyakorlás útján sajátíthatóak el.

Kutyifa Icu 
Fotók: Kincses Szilvi 

MEGOSZTÁS