A roma lányok korai továbbtanulási esélyeit növelő EFOP-1.4.4-17-2017-00167 „Luludya-Virágok” projekt pályázati kiírásakor nem pályázhattak köznevelési intézmények, csak egyesületek és alapítványok.

A kiskőrösi EGYMI abban a szerencsés helyzetben volt, hogy a Sziromnyi Művészeti és Oktatási Egyesület megkereste az intézményt, hogy az általuk megnyert pályázat kivitelezését az iskola szakmai hátterével szeretnék megvalósítani.
-Hirdetés-

A programban 20 lány került be, saját illetve más intézményekből fele-fele arányban, akiknek négy mentor nyújt segítséget. Fazekasné Tatai Renáta, Kunhegyesi Nikolett, Sztojka Bernadett és Viedner Mónika, akikhez a lányok a nap 24 órájában bármikor fordulhatnak segítségért. A családok az iskolák bevonása is szükséges, hogy a roma lányok korai iskolai lemorzsolódását megelőzzék. Országos probléma, hogy a roma lányok helyzete determinált, nagy részük az általános iskolát sem végezte el, arra vannak ítélve, hogy nagyon korán gyermeket vállaljanak.

A projekt egy modernkori női képet nyújt számukra, amit megkedvelhetnek. Alapja, hogy megismertessék a saját kulturális értékeiket, hagyományaikat. Egyrészt legyenek büszkék arra, hogy roma származásúak, de ugyanakkor alkalmazkodni kellene az össztársadalmi érdekekhez – tudtuk meg Schaffer István igazgatóhelyettestől.

A lányoknak különböző csoportos foglalkozásokat biztosítanak. Március 28-án délután vendégük volt Varga Heléna divattervező, aki előadást tartott a roma divatról, majd közösen roma motívumokkal díszített kiegészítőket készítettek, majd felkészítette a lányokat egy rögtönzött divatbemutatóra. A ruhákat a kiskőrösi Király divat biztosította.

Farkasné Balog Marianna műkörömépítő, illetve Farkas Annamária fodrász pedig a szakma szépségeiről meséltek. A jó hangulatot fokozta a Khamoró Budapest Band és a Romano Drom zenekar élő zenéje.

B.M

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS