Soltvadkert klasszis úszója a 13 éves Kiss Virág. 2018-as teljesítménye alapján már megjósolható volt az idei sikerszéria. Legutóbb az úszók legrangosabb eseményén, az ezúttal Debrecenben megrendezett felnőtt országos bajnokságon szerepelt jól. Több hazai bajnok(jelölt) is rajtkőre állt, köztük a Kiskunhalasi Úszó és Gyógyúszó Egyesület legjobbjai, ahol Virág sportol. Novotny Attila és Csontos Kristóf tanítványai között több utánpótláskorú versenyző is lehetőséget kapott. A csapat meglepetésembere ezúttal Kiss Virág volt.

Kiss Virág úszó és Bányai Gábor országgyűlési képviselő. Virág egy hónapja vette át Kiskunhalason az utánpótlás női sportoló díjat
-Hirdetés-

Az 50 méteres hátúszás előfutamában 0:29,36-os idővel, elsőként csapott a célba, ezzel beállította az olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina 1988 óta fennálló korosztályos rekordját. A döntőben aztán a 8. helyen ért célba. Virág e mellett még 200 vegyesen 20., 100 és 200 háton sikeresen a B-döntőbe verekedte magát, ahol 6. és 4. lett.

A kiskunhalasi— köztük számos soltvadkerti — versenyzők úszóedzője a már ismert „nagy öreg”, Novotny Attila mellett Csontos Kristóf, aki a fővárosból került a kiskunhalasi uszodába. Éveken keresztül Gyurta Dániel olimpikon edzőpartnere volt.
A soltvadkerti versenyzőket heti több alkalommal hordják át a szülők a rendszeres edzésekre, melyhez a helyi iskola órakedvezményt ad. Így együtt van a családi és intézményi áldozatvállalás.

Soltvadkerti úszók Ujvári Gábor testnevelővel

Kis Virág mellett meg kell említenünk az ugyancsak vadkerti Kiss Panna, Schmél Edina és Tóth Benjámin nevét, akik bár fiatalabbak, de korosztályi versenyeiken ugyancsak jól szerepelnek.

Csontos Kristóf edző és a soltvadkerti Kiss Panna

A fő kérdés persze az: hogy lehet rávenni a szülőket és a gyerekeket, hogy aktívan sportoljanak? Mindenképpen kell a családi indíttatás, az aktív és vonzó testnevelés óra a megfelelő pedagógussal. A számítógépet pedig bizonyos életkor alatt be sem kell kapcsolni! Legalábbis játékra biztos nem…

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS