Tegnap délután Kiskőrösön a Pátria emeleti termében Font Sándor országgyűlési képviselő vendége volt Győrffy Balázs a NAK elnöke, ugyanis a NAK munkatársai országjárás keretében vitatják meg a magyar gazdákkal, hogy miként lehet még versenyképesebb a magyar mezőgazdaság.

-Hirdetés-

A kormány a párbeszédre alapozza közéleti munkáját, kikéri a polgárok véleményét, köztük az agráriumban élőkét is, ezért országjárás keretei közt tájékoztatást adnak arról, hogy az agráriumnak milyen kihívásokkal kell szembenéznie az elkövetkezendő időkben.

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Győrffy Balázs, a NAK elnöke

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Magyarország gazdasági erejének növekedésében jelentős szerepet játszik a hazai agrárium. Elmondta, hogy a magyar gazdák termékei egyre keresettebbek a külföldi piacokon is, mindez bővülő lehetőségeket, javuló életszínvonalat jelent a mezőgazdaságból élők számára. Tovább hangsúlyozta azt is, hogy a magyar kormány a gazdák mellett áll.

Font Sándor országgyűlési képviselő meghívására Győrffy Balázs, a NAK elnöke is részt vett a gazdafórumon, aki a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány határozottan kiáll a nemzeti érdekek védelméért, és elfogadhatatlannak tartja a közös agrárpolitikai források csökkentését, mivel ez komoly kockázatot jelentene.

A NAK elnöke beszédében hangsúlyozta: a magyar kormány stratégiai partnerének tekinti és továbbra is kiemelten támogatja a magyar gazdákat

A magyar agrárágazatnak a legnagyobb kihívással az Európai Unió szintjén kell szembenéznie, az Európai Bizottság ugyanis 2020 után 15-20 százalékkal csökkentené az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat – fejtette ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a kiskőrösi gazdafórum sajtótájékoztatóján.

Győrffy Balázs szerint ez veszélyeztetné a magyar mezőgazdaság további fejlődését, csökkentené az élelmiszer-előállítás biztonságát és az ágazat munkaerőmegtartó-képességét, amennyiben a brüsszeli tervek megvalósulnak. Példaként említette, hogy emelkednének az élelmiszerárak, szűkülne a választék, romlana a minőség, az élelmiszerbiztonság. Ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy a NAK és a MAGOSZ a források megvédése érdekében egy petíciót indított útjára, amelyet már több mint 150 ezren támogattak.

A NAK elnöke beszédében hangsúlyozta: a magyar kormány stratégiai partnerének tekinti és továbbra is kiemelten támogatja a magyar gazdákat. Nem csökkenteni, hanem növelni kívánja a nekik jutó hazai és uniós forrásokat és a maga eszközeivel és lehetőségeivel az agrárkamara is ezt kívánja elősegíteni.

A tájékoztató kiadvány

A Szövetségben a magyar gazdákért című tájékoztató kiadványból továbbá azt is megtudhattuk, hogy 2010 óta a magyar mezőgazdaság teljesítménye folyamatosan emelkedett, 2010-2018 között 1800 milliárd forintról 2700 milliárd forintra, másfélszeresére növekedett az agrárium kibocsátása, amivel sikerült közelebb kerülni a nyugat-európai versenytársakhoz. Az agrárexport 2010 óta szintén a másfélszeresére emelkedett, a magyar gazdák termékei egyre keresettebbek a külföldi piacokon is. A magyar agrárium kiemelkedő teljesítményének köszönhető, hogy 2014 óta számos élelmiszer áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkent. Céljuk, hogy helyreállítsák a hazai élelmiszer-gazdaságot, hogy megszűnjön a kettős mérce és, hogy a multinacionális cégek ne forgalmazhassanak rosszabb minőségű élelmiszereket hazánkban, mint tőlünk nyugatra. A 2010 óta hozott döntéseknek köszönhetően ma már országszerte 309 új termelői piacon juthatunk egészséges, hazai élelmiszerhez. Tovább azt is olvashatjuk a kiadványban, hogy az élelmiszer-bűnözés visszaszorításán is dolgoznak, mellyel céljuk az, hogy a magyar családok asztalára egészséges, biztonságos, jó minőségű és lehetőleg magyar élelmiszer kerüljön.

Tudta, hogy a Hungarikumok Gyűjteményében már 70 hungarikum található, mely jelentős része, a magyar gazdák kivételes teljesítményét és tudását dicséri?

 

Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS