2019. április 06-án szombaton immáron negyedik alkalommal került megrendezésre az Iringó Gyermek Népdaléneklési Verseny az akasztói Faluházban, ahol most a kicsiké volt a főszerep.

-Hirdetés-

A verseny a kiskőrösi Töpörtyűk „Gyünnek a gyerökök” című műsorával kezdődött. Horváth Katalin és Kaponya László táncpedagógusok felkészítésével. Az előadásokhoz az élőzenei kíséretet Pogrányi Miklós, Vén Miklós és Fazekas Bálint biztosították.
A színpadra 12 akasztói tehetséges gyermek lépett, a nézők nagy örömére.

A délután folyamán az akasztói Csipetkék néptánccsoport (első osztályos gyermekek) és a szintén akasztói Mákszemek néptánccsoport (második osztályosok) lépett a színre, tovább színesítve a programot.

A fellépőket 5 tagú zsűri értékelte. A zsűri tagjai: Kákonyi Éva énekművész és magánénektanár, Némethné Nagy Nóra Akasztó Község Önkormányzatának Jegyzője, Horváth Katalin a Kiskőrösi SZÓLAM Alapfokú művészeti Iskola táncpedagógusa, Gallina Zsolt a Solti Vécsey Károly Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola zenetanára, Koósa Katalin a Ceglédi Zeneiskola szolfézs és furulya pedagógusa.

A zsűri bemutatása után Suhajda Antal polgármester úr is köszöntötte a rendezvény résztvevőit és versenyzőit. A versenyzők a közös éneklés után egyesével, korosztályonként léptek a színpadra és adták elő saját választott népdalcsokrukat, ami 3 dalból állt.

A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, hiszen egytől-egyig mindegyik kis művész elkápráztatta őket csodás ének hangjával és előadásmódjával. Hosszas tanácskozás után sikerült a zsűrinek meghozni a döntést. A zsűri elnöke, Horváth Katalin értékelte az amatőr kiselőadó művészeket. A díjakat és az okleveleket Suhajda Antal Polgármester úr és Csehi Zoltánné igazgatónő adták át.

Arany minősítésben részesült: Beszedics Petra, Lajkó Liza, Pecznyik Péter, Tóth Boglárka
Akasztó legszebb gyermekhangja: Beszedics
Petra
A Zsűri különdíja: Tóth Boglárka
Ezüstminősítésben részesült: Horváth Bence, Ujvári Anna, Varga Petra, VámosFarkas Bendegúz, Végh Edina
Bronzminősítésben részesült: Csengődi Lilla, Frei Laura, Odrobina Gréta

A házigazdák a szünetekben péksüteménnyel, hideg szörppel látták vendégül a résztvevőket.
A húsvéti ünnepre hangolódhattunk rá, az akasztói Fürge Ujjak Kézimunkakör tagjai által készített csodálatos, szemet gyönyörködtető alkotásaival, amivel gazdagították és felejthetetlenné tették a programot. Szebbnél-szebb húsvéti ajándéktárgyakat csodálhattak meg az érdeklődők.

A verseny egy családias hangulatú, közösségi élményt biztosított minden generáció számára, ahol nem a helyezésen volt a hangsúly, hiszen minden résztvevő nyertesként távozott.

Egy előadáson elhangzott gondolat jutott eszembe a versenyen: „A hagyományokat nem őrizni, hanem éltetni kell!” Ez az érzés kerített hatalmába, hiszen Akasztón tanúi lehettünk a régi hagyományok „éltetésének”. Megható volt látni a fiatal generációt, ahogy régi dalokat adnak elő, mély átéléssel. Egy kis időre megállt az idő… és daloltak az akasztói kis pacsirta madarak.

Fontos megemlíteni, hogy nagy sikerre való tekintettel, jövőre a népdalverseny megnyitja a lehetőséget a környékbeli települések diákjai számára is.

A szervezők külön köszönetüket fejezik ki a támogatóknak, akik hozzájárultak egy csodálatos esemény létrejöttéhez!

T.D.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (102 db kép)
MEGOSZTÁS