Tényleg évről évre több a kullancs Magyarországon? Az apró vérszívók a fák ágain leselkednek ránk? Melyik a legjobb eltávolítási módszer? Csipesszel álljunk neki, vagy kenjük be olajokkal, esetleg krémekkel a bőrünket az élősködő körül?

-Hirdetés-

Mindezekről dr. Gínál Judit házi gyermekorvost kérdeztük, hogy eloszlassuk a hiedelmeket.

Milyen kullancsfajok ismeretesek hazánkban?

A kullancsok igen szívósak, képesek akár több évig is életben maradni táplálék nélkül. A nőstény egyedek 2-9 évig élnek, és ezalatt több ezer petét raknak. Jelenleg körülbelül 20 kullancsfaj él Magyarországon, ezek közül a legelterjedtebb az 1-4 mm-es közönséges kullancs.

Melyek a magas rizikójú területek?

Egyedül Csongrád megyében nincsenek fertőzött kullancsok, habár Bács-Kiskun megyére sem volt jellemző eddig, de most már egyet-egyet azért itt is találnak.

A Dunántúl, a Mecsek, az Északi hegyvidék, Ausztria széle, ezek a területek már jócskán fertőzöttek. Manapság már nem csak a kullancsszezonnak kikiáltott hónapokban érdemes odafigyelnünk a vérszívókra, így fontos alaposan felkészülnünk az apró pókszabásúak elleni védekezésre, főként, ha szabadidőnket legszívesebben a természetben töltjük. A közönséges kullancsok legnagyobb számban a gazdag, sűrű aljnövényzetű erdőkben, bokros-fás területeken fordulnak elő, de megtalálhatóak városi parkokban, játszótereken, kiskertekben is.

Milyen betegségeket terjesztenek?

A két legveszélyesebb kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór és a kullancs encephalitis. A Lyme-kórt a kullancs gyomrában  lévő baktérium okozza, míg a vírus agyvelőgyulladást okoz. A vírus ellen nincsen gyógyszer, de van ellene hatásos védőoltás, amivel meg lehet előzni az agyvelőgyulladás kialakulását. Ez a védőoltás 3 alapoltásból áll (0, 1 és 12 hónap) a második oltás után két héttel alakul ki  a védettség. Az oltást meg kell ismételni 3, majd 5 évenként.

Hogyan tudjuk eltávolítani a kullancsokat? Bízzuk szakemberre?

Mindössze egy jól záró csipeszre van szükség, amivel az élősködőt egészen a bőrnél kell megfogni, ahol belénk fúródott.

Mielőtt kiszedjük, nagyon figyeljünk arra, hogy a potrohát semmiképpen se nyomjuk meg, majd egy csavaró mozdulattal távolítsuk el azt.

A kullancs szájszerve olyan, mint egy horog és ha ezt csak húzom, akkor le fog szakadni a feje. Mondjuk ezzel sincs különösebb teendő, mert a feje nem fertőz, emiatt nem kell kétségbeesni, illetve idővel az „idegen test” úgyis kilökődik. Végül nem árt egy kis Betadine oldattal lefertőtleníteni. Itt szeretném kihangsúlyozni, hogy maga a csípés nem fertőz.

Milyen tünetek vagy jelek esetén kell vagy ajánlott orvoshoz fordulni?

A kullancs által okozott vírusfertőzés lappangási ideje körülbelül 3-10 nap. Fejfájással, hányingerrel, szédüléssel, rossz közérzettel, magas lázzal, sugárhányással jelentkezik, mely mindenképpen kórházi kezelést igényel. Legtöbb esetben tünetmentesen gyógyul, de előfordulhat, hogy bénulás marad vissza.

A kullancs nem azonnal fertőz, nem a csípése fertőz. Az élősködő akkor fertőz, hogyha valamilyen oknál fogva nem kap levegőt, úgyhogy szigorúan tilos lefújni, bekrémezni, valamint a potrohát megnyomni, ugyanis a baktériumok és a vírusok is a gyomrában élnek.

A baktérium onnan ugyanúgy jut be a szervezetbe, mint a vírus. Ilyenkor a csípés helyén lesz egy kokárdaszerű kiütés, ami 5cm-nél nagyobb. A közepe világos, míg a széle piros. Ez az, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ezt antibiotikummal kell kezelni. Olyan is előfordul, hogy valaki nem veszi észre, hogy megcsípte egy kullancs, ugyanakkor jelentkezhetnek nála is ízületi problémák, bizonytalan lázas állapot vagy akár emésztési zavarok is, ilyen esetben a fertőzés kimutatása ellenanyag vizsgálattal lehetséges. A vérvizsgálatot többször meg kell ismételni.  

Mi a véleménye a patikákban kapható kullancstesztről?

Szombaton vettem részt egy parazitákról szóló képzésen, ahol direkt kihangsúlyozták, hogy sok az álnegatív, ugyanakkor az álpozitív reakció is ezeknél a teszteknél.

Nem érdemes a tesztre hagyatkozni, sokkal inkább arra kell figyelni, hogyha 3-7 nap múlva lázas állapot jelentkezik, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

A kullancscsípés helyét érdemes bekarikázni filctollal, mert lehet, hogy egy hét múlva már nem emlékszik arra, hogy pontosan hol is csípte meg a kullancs, így jól megfigyelhető az is, hogy az érintett területen van-e bármilyen változás.

Hallottam már arról is, hogy nem minden kullancs veszélyes az emberekre? Ez igaz?

Nem, hiszen minden kullancs lehet veszélyes.

A fertőzött kullancsnak nincs ismertetőjele, ugyanakkor az időben eltávolított kullancs, még ha fertőzött is, nem okoz betegséget.

Mint már említettem, előfordulhat, hogy a kullancs eltávolításakor a bőrben marad az apró, visszahajló horgocskákkal rögzült szájszerv. Ez azonban már a kórokozó átvitel szempontjából nem jelent veszélyt, így ha nem tudtuk kiszedni, akkor is magától kilökődik majd a bőrből. Célszerű a befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét a naptárba feljegyezni, hogy az esetleges betegségtünetek megjelenésekor az orvost tájékoztathassuk a kullancscsípés időpontjáról. Amennyiben nem sikerül 24 órán belül eltávolítani az élősködőt, akkor figyelni kell a jeleket, különösen a Lyme-kór jeleit, melyek könnyen felismerhetőek.

Hogyan védekezhetünk a vérszívás és a kórokozók átvitele ellen?

Nagyon fontos, hogyha kirándulni megyünk, egyrészt a ruházatunk legyen zárt: csuklónál a blúz, a nadrágra rá kell húzni a zoknit, míg a fejünkre érdemes sapkát, kalapot tenni. Rendkívül fontos, hogy miután hazaérkeztünk tüzetesen nézzük át a testünket.

Ha találunk kullancsot, azt minél előbb ki kell venni, ugyanis az időfaktor rendkívül sokat számít. Ha 24 órán belül eltávolítjuk a kullancsot, akkor kicsi az esélye annak, hogy megfertőz minket.

Régebben Poly-B vitamin komplex tablettát adtunk a gyermekeknek, emellett lehet még használni különböző riasztószereket is, de mindezek nem helyettesítik azt, hogy amikor hazaérünk, az első és legfontosabb dolgunk mindig az legyen, hogy alaposan nézzük át testünket.

 

Kutyifa Icu
Fotók: Kincses Szilvi 

MEGOSZTÁS