Az idén 23. alkalommal rendezték meg a Kiskőrös Városi Borversenyt, melynek április 11-én a Szentpéteri Borház adott otthont. Az eseményen összesen 84 bort kóstoltak a zsűri tagjai különböző kategóriákban.
Az eseményt Kiskőrös Város Hegyközsége, Kiskőrös Város Önkormányzata és a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend rendezte. A versenyre nevezett borok között 52 fehér, 15 rozé, 1 siller, 16 vörös és 6 biobor volt. A 8 cég, 7 magántermelő és 8 diák mintái közül 31 indult a „Kiskőrös Város Bora” megtisztelő címért.

A borokat kóstoló csúcsbizottság elnöke Járvás Mónika, a bíráló bizottságok elnöke pedig Kiss György, Faragóné Opauszki Ildikó, valamint Szőgyi János voltak.

Az eredmények tekintetében a borok közül 4 nagy aranyérem, 38 arany, 36 ezüst és 6 bronzérem díjazásban részesült.
-Hirdetés-

Az eseményen a kiskőrösi KEVI középiskolájának vincellér tanulói működtek közre segítőként Biácsiné Lucza Erika és Filus János tanárok vezetésével.

„Kiskőrös Város Bora” címet nyert el:
-Fehér bor kategória: Vass Bor Kft. – Generosa ’2018
-Rozé bor kategória: Szentpéteri Borpince Kft. – Néró rozé ’2018
-Vörös bor kategória: Szentpéteri Borpince Kft. – Cabernet Franc ’2017
Szentpéteri Attila:
-A 2018-as évről el kell mondani, hogy az első hónapokban sok csapadékkal indult, majd aszályos volt. Rendkívül sok volt a napsütéses órák száma, ami alkalmanként „égette” a szőlőt és a szüret nagyon gyorsan lezajlott. A szüretelő kombájnok gyűjtőtartályai nagyon sokszor nem voltak kitisztítva, nem feleltek meg a higiéniai követelményeknek, ami problémát okozott a feldolgozás során. Az átlagtermés kiugróan magas volt, ami kihívás elé állította a betakarítást végzőket és a feldolgozókat egyaránt. Elmondható, hogy mostanra már Kiskőrösön viszonylag kevesen készítenek bort és még kisebb számban foglalkoznak forgalmazással. Jó lenne, ha a borkészítés és a feldolgozás szélesebb körben jelenne meg, amely során olyan fajtákat helyeznének előtérbe, ami a Kunsági Borvidékre jellemző, megfelelő minőséget, valamint mennyiséget is ad, mint a Generosa, Kékfrankos vagy a Cserszegi Fűszeres. A borversenyre leadott minták jó minőségűek voltak és jó eredményeket produkáltak, hibás bor pedig nem került a poharakba. A borverseny szempontjából fontos, hogy minél többen nevezzék be a jó minőségű boraikat, mely során a bírálatban pozitív a zsűri tagjainak hozzáállása a mintákhoz. A nevezett borok tekintetében a térségre jellemző fajták jelentek meg. A fehér borok között nagyén szép Kövidinka, Ezerjó, Cserszegi Fűszeres, Irsai Olivér, Olaszrizling, Arany Sárfehér és Pozsonyi Fehér volt. A vörös fajták tekintetében megjelent a Kékfrankos, a Kadarka, a Néró és a Cabernet Farnc. A rozéknál széles választékban kerültek a poharakba Kékfrankos, Néró, Cabernet és Kadarka borok. A jövőben arra kell törekedni, hogy a versenyen legalább 120 minta kerüljön a zsűri elé.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (20 db kép)
MEGOSZTÁS