Horváth János 1987 óta dolgozik a helyi gimnáziumban földrajz – történelem szakos középiskolai tanárként, emellett hosszú évek óta aktív tagja a kiskőrösi közéletnek önkormányzati képviselőként.

-Hirdetés-

Akárcsak édesapját, őt is már egészen fiatalon érdekelni kezdte a közéleti szerepvállalás, akitől azt is megtanulta, hogy saját elfoglaltságai mellett szakítani kell időt arra is, hogy másokat meghallgasson, szükség esetén pedig segítsen, ahol csak tud.

Mióta tevékenykedsz a helyi közéletben?

2006-ban választottak meg engem először önkormányzati képviselőnek, bár korábban, amikor 1998-ban megalakult Kiskőrösön a Német Nemzetiségi Önkormányzat, annak is tagja voltam.

Majd 2002-től külsős bizottsági tagként is dolgoztam, de települési önkormányzati képviselőként 2006 óta tevékenykedek. Akkor még 10 képviselő volt a városban és egészen másképp alakultak a körzethatárok is, mint most. Aztán 2010-ben megváltoztatták ezeket a körzethatárokat, így jelenleg 8 képviselő van.

Az én körzetem a 3. számú választási körzet, ami a József Attila út, a Klapka György utca és a Batthyány utca által bezárt területet jelenti, valamint a József Attila úttól Kalocsa irányába a Deák Ferenc, Mohácsi, Ifjúság, Esze Tamás, Mező, valamint a Katona utca az Arany János utcával bezárólag. Megközelítőleg 1600 választópolgár él itt.

Milyen változások történtek választókörzetedben az elmúlt 5 évben?

Ha az elmúlt 5 évet nézzük, ez a körzet a nagyobb fejlesztésekből kimaradt. Többnyire útaszfaltozások valósultak meg, többek között az Ifjúság és a Katona József utca között, a Gorkij utcában. Emellett volt néhány járdafelújítás is, míg a Batthyány utcában már folyamatban van a kritikus járdarész felújítása. Egyelőre nincs több ígéret járdafelújításra, de igazából igény se, mert ezekben a mellékutcákban nincs olyan nagy forgalom. Régen az én körzetembe tartozott a Budai-Nagy Antal utca is, ahol sokkal nagyobb a gyalogos és a kerékpáros forgalom is, ezáltal igény volt járdafelújításra is. A Mohácsi úti óvodánál mindig probléma a parkolás, ezért oda egy egyirányú utat építtettünk, így már két irányból is meg lehet közelíteni az óvodát. Mivel reggelente nagyon sok gyermek érkezik a Petőfi iskolába, az Okolicsányi és a Klapka utcák kereszteződéséhez szerettünk volna egy gyalogátkelőhelyet, de a közútkezelő úgy látta, hogy a kanyar miatt ez egy meglehetősen balesetveszélyes útszakasz.

Ugyanakkor sajnáljuk azt is, hogy a belterületi utak felújítására nincsenek pályáztatok. Magam sem tudom, hogy a problémás útszakaszok kijavítása mikor és milyen forrásból fog megtörténni.

A városvezetéssel eddig inkább többnyire az volt a célunk, hogy a még le nem aszfaltozott utakra kerüljön burkolat. Választókörzetemben állandó probléma az, hogy a közlekedést akadályozzák a fák, a bokrok és az út szélén parkoló autók is. Például a  Móricz Zsigmond és a József Attila útnál nehézkes kifordulni. A lakossági fórumon szóba került még a piacfejlesztés is, ahol egy helyi lakos sok-sok hasznos információval tudott szolgálni nekünk a piacfejlesztéshez, mely apróságnak tűnik, de rendkívül fontos tanácsokat kaptunk.

Milyen észrevételek, hozzászólások érkeztek a lakosok részéről a lakossági fórumon?

Állandó téma a közlekedési lámpák működése a József Attila és a Petőfi utcák kereszteződésében, mert nem követik jól a forgalmat. Akik a József Attila vagy a Bajcsy-Zsilinszky utcából jönnek ki, azoknak egészen rövid ideig zöld csak a lámpa. Jeleztük ezt már a közlekedésfelügyeletnek többször is, de eddig még nem történt érdemi változás ebben az ügyben. A lakosok megjegyezték azt is, hogy a közlekedési táblák nagyon ki vannak fakulva több helyen is, melyek karbantartása a helyi utaknál az önkormányzat feladata. A Batthyány utca környékén jelezte egy lakó, hogy a táblák rosszul láthatók, ezért ez balesetveszélyes is lehet. Szó volt még a csapadékvíz elvezetésről is, ami most kevésbé aktuális a szárazság miatt, de ebben a körzetben is vannak olyan mélyebben lévő területek, pl. az Okolicsányi utca vagy az Alkotmány és a Klapka utca kereszteződése, ahol nem tud elszivárogni az esővíz. Erre lesz majd jó megoldás az a víztározó, ami a MOL benzinkút mögötti részen fog megépülni, mert azzal szabályozni lehet majd a város csapadékvíz elvezető csatornáiba folyó vízmennyiséget. A közösségi együttélés szabályai annyiban kerültek szóba, hogy egy a Batthyány utcában élő lakost a saját háza előtt parkolva büntetett meg a közterület felügyelő, mert felállt a háza előtti részre, mely zöldterületként van nyilvántartva. Ő ezt sérelmezte.

A Bacsó Béla utca környékén aránylag sok kisgyermekes család él most, ahol tulajdonképpen korábban már volt egy játszótér. Most arról esett szó, hogyha már ilyen sok kisgyermek él ott, akkor hogyan tudnánk megvalósítani azt, hogy egy újépítésű, sokkal modernebb és biztonságosabb játszótér kerülhessen kialakításra ott.

A Katona József utca és az Esze Tamás, valamint a Tüskös utca által bezárt területen lakossági kezdeményezésre, egy közösségi parkot szeretnének kialakítanak a közeljövőben, de ez csak részben érinti az én körzetemet. Már korábban is kezdeményezték az itt élők, hogy a leendő park területén lévő nagy fákat kiszedjék és ezáltal egy olyan parkrészt építhessenek ki, ahol lehet futni, ugyanakkor szép padok is vannak, ahol egyidejűleg meg is lehet pihenni. Az én körzetemben nem okoz problémát a szemetelés sem. Korábban a dögkút okozott némi “fejfájást”, de mostanra az is rendeződött.

Kutyifa Icu 
Fotó: KincsesFotó 

MEGOSZTÁS