Az ENSZ székházában, Genfben járt Kiskőrös város delegációja az ún. Városok Napja (Day of city) rendezvényen. Az „okos város” (Smart City) fejlesztések közös platformon való egyeztetése és megbeszélése volt Genfben április 8-án.
A delegációt Domonyi László polgármester, Pohankovics András alpolgármester és dr. Bakonyi Péter a műszaki egyetem professzora alkotta, akik az ENSZ gazdasági bizottságának meghívására látogattak el a megbeszélésre.

Az eseményen Magyarországot, mint egyetlen hazai várost Kiskőrös képviselte, melyen több, mint 400 fő vett részt, valamint 50 polgármester, összesen 33 országból.

-Hirdetés-

A jelenlévő települések között olyan nagyvárosok voltak, mint Moszkva, New York, Bonn, Baku, Milánó, stb. Az egész napos konferencia alkalmával a városokat képviselő személyek elmondták okos városokkal kapcsolatos innovatív megoldások, stratégiák témában az elképzeléseiket és fejlesztési irányaikat.
Az ott halottakról Domonyi László elmondta, hogy nagyon sok érdekes és jó gondolat vetődött fel, amelyeket akár a kiskőrösi fejlesztésekbe is be lehet építeni. Reményét fejezte ki, hogy a Genfben megszerzett tapasztalatokat és kapcsolatokat tudják majd kamatoztatni a jövőben. Kiemelte, hogy Magyarországon a Smart City fejlesztésekben úttörőszerepe van Kiskőrösnek, hiszen a település a hazai városok közül elsőként készítette el az integrált városfejlesztési stratégiába beillesztett és elfogadott „okos város” stratégiát. Ezért kapott meghívást a város delegációja a genfi egyeztető megbeszélésre, hogy számoljanak be, hogy hol tart most a település ilyen irányú fejlesztése.

A Smart City stratégia kiépítéséhez segítséget kértek és kaptak is a budapesti műszaki egyetemtől, melynek vezetője is a delegáció tagja volt.

Végtelenül nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy Magyarország genfi nagykövete dr. Horváth Zsuzsanna is fogadta a kiskőrösi delegációt és a közös megbeszélésen elmondhatták neki, hogy miért jöttek el az ENSZ-hez. A nagykövetasszony nagyon érdeklődően hallgatta őket és átbeszélték vele az „okos városok” programjának fontosságát. Meg kell említeni, hogy a nagykövetség egyik titkára mindenben segítségére volt a delegációnak a Genfben töltött idő alatt. Az ott-tartózkodás idején személyesen velük volt, intézte az elhelyezést és az egyéb napi dolgokat, amiért külön köszönetét fejezte ki a polgármester. Megemlítette, hogy bízik abban, hogy ez a megjelenés és képviselet érdeklődést vált ki a kormány részéről is. Nem titkoltan szeretné elérni azt Kiskőrös városa, hogy a Smart City városok egyik bemutató minta projektjeként, az „okos város” fejlesztésekhez kormányzati segítséget kapjanak.

Domonyi László polgármester és Magyarország genfi nagykövete dr. Horváth Zsuzsanna

„Okos” energia és növény-egészségügyi előrejelzés a városban
Az „okos város” projekt több témakört felölelő fejlesztés lenne a településen. Ennek a tervei tartalmazzák az okos energetikát (közvilágítás) és kitérnek a közbiztonságra (integrált kamerarendszer) is. Tartalmazzák az elképzelések az okos mezőgazdaság témakörét is, amelyben dűlő szintű adatközlés valósulhat meg a gazdák részére a meteorológiai és a növény-egészségügyi helyzetről. Az idősgondozásban is szerepet vállalna a rendszer az IT fejlesztések bevezetésével az idősek életébe (orvosi ellátás, gyógyszeradagolás, sürgősségi ellátás, stb.). Szerepel a programban a környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése, a modern önkormányzati ügyintézés és az „okos” közlekedés rendszerének kiépítése.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (6 db kép)
MEGOSZTÁS