Bajzáth Mária az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán végzett neveléstudományi bölcsészként. 1990 óta foglalkozik gyerekekkel, mesékkel és pedagógiával, tanárként és tanító néniként is diplomát szerzett. Szakmai napok keretében tanít szerte az országban és országhatáron kívül.

Meghívott előadóként előadásokat, képzéseket tart különböző egyetemeken, konferenciákon, bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és könyvtárakban.
Máriának több ismert könyve van
-Hirdetés-

Kiskőrösre is meghívást kapott, így április második hétvégéjén a Petőfi Sándor Művelődési Központ klubtermében várta az érdeklődő pedagógusokat kézműves foglalkozásra, elméleti képzésre. Mária mesélt egy kicsit a háromnapos előadássorozatról:

Mesélne erről az eseményről?

A program, amin a város pedagógusai részt vesznek egy mesepedagógiai képzés, óvodapedagógusoknak, tanítóknak, tanároknak. Ezen a programon részt vesznek a város minden intézménytípusából az alapítvány szervezésében, melynek vezetője Supka Éva.  Azért tartják velem együtt fontosnak azt, hogy 30 órát töltsünk el mesékkel, mondókákkal, játékokkal, dalokkal, mert egy 21. századi gyermek számára is ugyanolyan nélkülözhetetlen varázseszköz a mese, akár az olvasott, akár a szóban elmondott történet.

A Művelődési Központban volt a háromnapos esemény

Hogyan állítja össze ezeket a mesékből, mondókákból álló könyveket?

Mindent korosztály szerint válogatok össze. Nagyon fontos, hogy ahhoz, hogy egy gyereket megfogjunk, megszólítsunk egy mesében, szükség van arra, hogy az ő érdeklődési köre legyen, és korosztályának megfelelő. Ezek alapján. 

Ez egy valóra vált régi álom? Hogyan jött a mese, miért pont a mese?

Magam is óvodapedagógus, tanító, tanár vagyok, és azt tapasztaltam, hogy a gyerekkornak kettő olyan eszköze van, ami MINDEN gyerekhez elér, és megfogja őket, ez pedig a játék és a mese. A mese hidat teremt felnőtt-gyerek, gyerek-gyerek, felnőtt-felnőtt között. Amióta a gyerekekkel foglalkozom, megtapasztaltam, hogy a mese tényleg egy olyan varázseszköz, amelynek segítségével mindenki össze tud kapcsolódni egymással és a történettel egyaránt.

Mária három napon keresztül foglalkozott a kiskőrösi pedagógusokkal, zenés játékokkal, kézműves foglalkozásokkal fejlesztve képességeiket. Az előadások pedig nagyon jó hangulatban teltek el, és reméljük máskor is ellátogat hozzánk!

T.R.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (23 db kép)
MEGOSZTÁS