Gmoser András önkormányzati képviselő születése óta Kiskőrösön él, aki családjával elkötelezettséggel és szeretettel dolgozik városunkért.

-Hirdetés-

„Szüleinktől olyan neveltetést kaptunk testvéreimmel, amely alapjaiban meghatározta életünk. Így megtanultuk, hogy becsületesen, tisztességesen, de emellett küzdelmesen és kitartóan kell élnünk és dolgoznunk. Megtanultuk, hogy a saját elfoglaltságunk mellett szakítani kell időt arra, hogy meghallgassuk, és ha kell, segítsük embertársainkat. Megismertük, hogy érzékenynek kell lenni mások problémáira is, és megtapasztaltuk, hogy mindenkivel a lehető legjobb kapcsolatot kell kialakítani, mert ha egymás mellett elbeszélünk, akkor nem érhetjük el céljaink”-meséli.

Mióta tevékenykedsz a helyi közéletben?

A politika már a gimnazista éveim alatt erősen foglalkoztatott. Az évek során sok feladatban segítettem a jelenlegi városvezetést. A megyei önkormányzatnál Kecskeméten, majd itt Kiskőrösön külsős bizottsági tag voltam. Elmondhatom, hogy jó a kapcsolatom a városvezetéssel és Domonyi László polgármester úrral. Megválasztásom óta (2014), vagyok tagja Kiskőrös Város Önkormányzata, Költségvetési, Városfejlesztési és Mezőgazdasági Bizottságának.

Mit érdemes tudni a választókörzetedről?

Az én választókörzetem hozzávetőlegesen a Pennytől a Dózsa György úton kifelé haladva és az azt határoló utcák, illetőleg Erdőtelek és környéke. Körzetem, a 4. számú választókörzet két nagyobb részből áll: belső városrészből és külső városrészből, külterületekkel – úgy gondolom nem túlzás, ha azt mondom, városunk egyik legjobban fejlődő része.

Ebben a körzetben található Kiskőrös iparának és kereskedelmének jelentős hányada. Sok kisebb-nagyobb üzlet is működik, melyek a munkahelyeken túl az iparűzési adóbevételeink miatt is nagyon fontosak.

Lényegében elmondhatjuk, hogy városunk egyik leglátogatottabb, legforgalmasabb körzete a miénk. Az ipari területeken kívül itt találhatóak a legfontosabb sportoláshoz, kikapcsolódáshoz kapcsolódó létesítmények, mint a szabadidőpark, a városi sporttelep, a jégpálya, fürdő, tanuszoda, melyek nagyon sok kiskőrösi számára nyújtanak lehetőséget pihenésre és edzésre. Itt található a Közúti Múzeum, a Fröccs Kávéház és presszó, ahol a fiataloktól az idősekig mindenkinek kitűnő programokat szerveznek.

Gyógyvizünkre, turizmusunkra építve van kemping, több szálloda és szálláshely is, ami azért fontos, mert rengeteg hazai és külföldi vendég jön Kiskőrösre pihenni, kikapcsolódni, mellyel a munkahelyek mellett az idegenforgalmi adóbevételeinkhez járulnak hozzá.

A külső városrészben is egyre több vállalkozás van, de a helyi adottságokból adódóan elsősorban a mezőgazdaság adja sokak számára a megélhetést. A hagyományosnak mondható szőlőművelésen, borkészítésen túl, vannak gyümölcsösök, szabadtéri és fóliás művelésű növénykultúrák, pl. paprika, paradicsom, eper, különféle zöldségek, stb., melyek nem csak a helyi, hanem a nagybani piacon is megjelennek.

Véleményem szerint nagy lehetőség előtt áll Erdőtelek és környéke. Egyre többen költöznek ebbe a városrészbe az olcsóbb telekárak miatt, illetőleg az új üdülőkörzetben sokan választják a csendet és a nyugalmat. Bár az ott élők szerint lehet, hogy nem a leggyorsabban, de az infrastruktúra folyamatosan fejlődik. Villany, víz, gáz, kábel tv, stb… Bármely korosztálynak megfelelő. Itt megteremthetünk egy olyan környezetet, ahol a család minden tagja jól érezheti magát. Nagy jövőt álmodok Erdőteleknek, magunknak.

Milyen fejlesztések valósultak meg választókörzetedben az elmúlt években?

Szerencsére sok szép és hasznos, már régóta várt fejlesztés valósult meg az utóbbi időben. Ilyen például a Kiskőröst Erdőtelekkel összekötő kerékpárút, mely már évtizedek óta fennálló hiányosságot pótol. A Dózsa György úton és Akasztó irányába szintén elkészült a kerékpárút, melyen egészen a Halascsárdáig kerekezhetnek a kikapcsolódásra, sportolásra vágyók. Nagyon sokan szeretik, és a közlekedésbiztonság miatt is kiemelten fontos.

Erdőtelken is teljesen elkészült a szennyvízhálózat kiépítése. A Diófa utca sok éves hányattatott sorsa is rendeződik. A lakosság és az önkormányzat összefogásával csapadékvíz elvezető rendszer épült a belterületi részen. Zúzott kő útalap, murvás borítással készült a keresztútig. Itt szeretném kiemelni Csermákné Erzsike néni nevét, akinek ezúton is külön köszönöm a segítségét, illetőleg az ő hathatós közbenjárásának köszönhetően a Diófa utcában megvalósulhatott az áramhálózat fejlesztése is. Emellett a gázvezetéket folytatólagosan 250 méteres szakaszon bővítették, és minden igénylő tulajdonos részére ingyenesen építik ki a gázcsonkot. Ez a lehetőség itt nem zárul le, a bővítésre újabb igényt lehet majd leadni, mely fejlesztések még ebben az évben megvalósulhatnak. Ha már szóba került fontos kiemelnem, hogy kormányunknak köszönhetően díjmentessé váltak részben vagy teljes egészében a közműcsatlakozások és az ide kapcsolódó eljárási díjak is.

A fürdő is szépen épül, szépül és kerékpárút, járdafejlesztés valósult meg az előtte lévő útszakaszon, ami a családok, gyermekek biztonságát szolgálja. A lakosok jelzése alapján már régóta kért igény teljesült: a Szendrey Júlia utcában építettünk járdát, és gyalogátkelő helyet a Dózsa György út ezen részén. A katolikus temető és környékének rendezése is megtörtént. A lepukkant virágos bódé elbontásra került, míg helyette térköves parkolók kerültek kialakításra.

A Tai-Chi Egyesület tagjaival karöltve a Szabadidőpark mögött területrendezést végeztünk. Kivágásra kerültek a veszélyes és elöregedett fák és talajegyengetés történt, melyet követően a területre szabadtéri sporteszközöket helyeztünk ki. Fákat, valamint sövényt ültetettünk. A helyszínen elkezdődött az új játszótér kialakítása is.

Ahogyan városunk szinte minden pontján a mi városrészünkben is további zöldítés valósult meg, Ba Irénkének és Filus Tibornak, valamint az Ültess Fát Mozgalom Egyesület tagjainak köszönhetően. Kiskőrös-Erdőtelek között a kerékpárút mentén csodasövényt ültettünk, és további fásítás is történt.

Az Erdőtelki Óvoda fejlesztése is folyamatos. Csővári Andrásné Gitta, az Erdőtelki tagóvoda vezető tájékoztatása alapján elmondhatom, hogy a belső terek megújulása után jelenleg a tető felújítását végezzük. Az épület teljes cserépcseréje készülhet el hamarosan. Az óvoda udvarán a kültéri játékok felújítása, karbantartása szeptemberben a Kőröskom Kft. segítségével megtörtént. A szülők kérésére és a gyerekek örömére Vlcskóné Csatlós Erzsébet, a Kiskőrösi Óvodák intézményvezetőjének és az önkormányzatnak köszönhetően az óvoda udvarán láncos lépegető és esőház készül. Külön öröm számomra az is, hogy immáron harmadik éve, sikerült a szülőkkel és az óvodapedagógusokkal karöltve megszerveznünk a Szülők-nevelők bálját, ahol felajánlásképp keresztfiammal Gmoser Istvánnal mi szolgáltattuk a zenét. A bál bevételéből természetesen az óvodát építjük-szépítjük, így az udvaron további kényelmi eszközök és játékélmények várják az óvodásainkat, így homokozó árnyékoló, fali kút és fészekhinta kerül kihelyezésre, melyet a Kiskőrös-Erdőtelekért Alapítvány is támogat.

Milyen észrevételek, kérdések hangzottak el a lakossági fórumon a lakosok részéről?

A lakossági fórumokról készült korábbi cikkeitekben már részletesen olvashatóak voltak a felmerülő problémák, kérések, így most inkább csak nagyvonalakban mondanám el az általános helyzetet. Mint ahogyan említettem két nagyobb részből, egy belső és egy külső városrészből (külterületekkel) áll az általam képviselt körzet, ezért a felmerülő problémák is széles skálát ölelnek fel.

A belső városrészben, ahol a közművek és utak már sok helyen évtizedek óta elkészültek inkább a javításokra és karbantartási munkálatokra irányultak a kérdések. Így pl. a csapadékvíz elvezető rendszer eltömődése, járdák, utak egyenetlensége, kátyúzása. Régóta megoldandó feladat lenne a Batthyány utcai Király ABC előtti járda és terület rendezése, melyre évekkel ezelőtt a cég is ígéretet tett. A Tavasz utcában parkolási rendet kellene szabályozni, mert a sok parkoló autó miatt akadályozva van a közlekedés. Erre az a javaslatunk, hogy először próbálják megbeszélni az ott élők, hogy mindenki bosszankodás és fennakadás nélkül elérhesse a lakását. Ezúton kérem én is a lakosokat, hogy lehetőség szerint álljanak be az udvarukba, garázsukba. Új járdaépítésre több utcában lenne igény, melyekre sajnos most nem tudunk forrást biztosítani.

A külső városrészekben inkább a közművek és szilárd burkolatú utak részleges, vagy teljes hiányának megoldása a legégetőbb feladat. Olcsóbbak a telkek, ezért érthető módon sok fiatal család költözik ide, így az ingatlanokat érintő közműhálózatok megoldandó problémái: víz, villany, gáz, közvilágítás, stb. mind sűrűbben jelentkeznek. Ahogyan az utak minősége, karbantartása, betonozása is egyre égetőbb feladat elé állítja az önkormányzatot. Több utcában van igény ivóvíz hálózat kiépítésére is. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy az önkormányzat 50%-ban támogatja az ilyen kezdeményezést, ha a lakosok összefognak és jelzik az igényüket.

Sok helyen a földes utak járhatatlansága okoz problémát. Valamikor a víz, máskor a szárazság miatt akadnak el az arra járók.

A polgármester úr ígérete szerint a földutak gréderezésére, a folyamatosan járhatatlan utak szakaszos útjavításra van csak lehetőségünk, a már több helyen is jól bevált és alkalmazott zúzott köves útalap készítésével.

 

Viszont fontos megjegyezni, hogy az elkészült murvával borított útalap csak akkor marad jó állapotú, ha vigyáznak rá az arra lakók és közlekedők! Nem szántanak, tárcsáznak bele az ott gazdálkodók. Azoknak, akik súlyos teherautóikkal arra járnak, illendő lenne időnként helyreállítani az általuk okozott kárt az úton, főleg ha az éppen a portájukra való beforduló szakaszon van. Ilyenkor nem földdel kellene feltölteni a kátyút, mert azzal csak az út állapotát még tovább rontják! Egyesek locsolják, sőt elárasztják vízzel az utat, ami azért baj, mert a járművek kerekei kihordják a sarat és hatalmas gödrök alakulnak ki. A murvával borított út nagyon sokáig jó, ha vigyázunk rá!

Az Erdőtelki út mentén, valamint a külterületi részeken található egyes ingatlanoknál elhanyagolt a terület, amelyek gazosak, parlagfüvesek. Vannak olyanok is, akik már 15-20 éve nem tartják rendben a portájukat, illetőleg jelezték, hogy közterületen alkalmanként illegális szemétlerakás fordul elő. Az elhanyagolt ingatlanok esetében az egymás mellett élés szabályairól szóló önkormányzati rendelet részletesen kitér az ilyen ügyek kezelésére. Az ügyben érintett tulajdonosokat első körben felszólítják a kialakult állapotok megszüntetésére, mely elmaradása esetén bírságot szabhatnak ki.

Fontos kitérnem még Erdőtelken, Ökördin, és a külterületi lakott részeken, illetőleg a kerékpárút mentén a közvilágítás hiányosságaira is. Korábban pályázati megoldásokban bíztunk, melyek sajnos nem nyertek. Várhatóan lesz új közvilágítás fejlesztésére irányuló pályázat, de addig is szükséges lenne megvalósítani az Erdőtelki óvoda előtti rész közvilágítását, mert téli időszakban nagyon veszélyes szokott lenni, főleg a sajnálatosan túl gyorsan hajtó autósok miatt.

Mint ahogyan az olvasók is észrevették az Erdőtelki részen sokkal több a megoldandó feladat, de bízom abban, hogy a lakossággal közösen sok mindent meg tudunk oldani.

Elmondhatom, hogy egész életemben a családommal együtt a közösségért dolgoztunk, kulturális tevékenységeinkkel igyekszünk örömet szerezni mindenkinek. Gondjaikkal, ötleteikkel gyakran megkeresnek az emberek. Számomra nagyon fontos, hogy a város ügye jól alakuljon, és elégedettek legyenek az itt élő emberek. Közéleti emberként mindig keresem a lehetőségeket, hogy Kiskőrös még szebb és élhetőbb legyen.

 

Kutyifa Icu 
Fotók: Kincses Szilvi 

MEGOSZTÁS