A kiskőrösi választókerületekben megtartott lakossági fórumokat követően, április 17-én a város vezetői közmeghallgatásra várták az érdeklődőket a képviselő-testületi ülést követően. A Városháza Dísztermében megtartott eseményre mindössze egyetlen lakos érkezett.
A település vezetőit és a megjelent intézményvezetőket, valamint a helyi rendőrkapitányság és a Katasztrófavédelem egységeit képviselő személyeket Domonyi László polgármester köszöntötte. A város első embere beszámolt az önkormányzat gazdálkodásáról, a fejlesztésekről, az elvégzett és a folyamatban lévő beruházásokról.

-Hirdetés-

Elmondta, hogy néhány hete lett hivatalos, hogy megyénk is részesül a bölcsődefejlesztési programból. Erre a lehetőségre szeretne pályázni a város, és a meglévő bölcsőde fejlesztésével 12 fővel szeretnék emelni az elhelyezhető gyermekek létszámát. Megemlítette, hogy a két helyi általános iskolában az elkövetkezendő hónapokban közel 1 milliárd forintos fejlesztések lesznek.
A KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolája mellett található „Lengyel házat” az önkormányzat megvásárolta és rövidesen megkezdődhet az elbontása. A mellette található ingatlan igen rossz állapotban van, amivel kapcsolatban majd jelzik a problémát a tulajdonosnak a balesetveszély elkerülése miatt. Ezen a területen az iskola fenntartója, az evangélikus egyház szeretne 6 tantermes épületrész kialakításával bővítést végrehajtani, mert a hatályban lévő törvényi előírások ezt megkövetelik.

A KT Bem József Általános Iskolában is lesz egy 6 tantermes épületrész bővítés. Az intézménynél a munkálatok közbeszerzési eljárása van folyamatban jelenleg. A képviselő-testület úgy döntött korábban, hogy a Bem iskola megközelíthetőségének elősegítése érdekében egy új utca kerül kialakításra az Ady utcát a Széchenyi utcával összekötve. Ennek érdekében egy lakóépületet megvásárolt az önkormányzat és így megoldott lesz a közlekedés az intézménynél, amikor a tantermek építésének idejére lezárják a Vasvári utcát.

Örömmel számolt be arról is a polgármester, hogy a Wattay iskolánál tovább folynak a fejlesztések, melynek egyik jelentős eleme lesz az új sportcsarnok megépítése. A város vezetése már nagyon várta az új tűzoltólaktanya megépülését is, amelynél az akasztói út mentén el is kezdődtek már a földmunkák. Összeségében elmondható, hogy a nem önkormányzati beruházások az elkövetkezendő hónapokban több milliárd forintot tesznek ki, ami tovább erősíti és szépíti a várost.

A Wattay iskola újítja fel a főtéri padokat

A tervek között említette meg a fürdőfejlesztés ügyének kezelését. Ezzel kapcsolatban mondta el, hogy sajnos 2006 óta nem volt Uniós pályázat az önkormányzatok részére fürdőfejlesztés vonatkozásában. Kiemelte, hogy az elmúlt négy év átlagában évente 44 millió forint veszteséggel üzemel a fürdő, melynek ismeretében visszafogottan kell kezelni ennek fejlesztését. A költségek ismeretében most azt fontolgatja a város vezetése, hogy visszavennék a fürdő üzemeltetését saját kézbe és a Kőröszolg Kft. keretén belül végeznék el ezt, mert nem szeretnék, ha a veszteség a továbbiakban még jelentősebb mértékben növekedne.

A város főterével kapcsolatban mondta el, hogy a gőzölt fából készített „Petőfi vonal” hibás tervezői gondolat volt. A fa deszkák nem bírták az időjárás viszontagságait és elkorhadtak, megrongálódtak. Sajnos a teljes „Petőfi vonal” cserére szorul, amelyet a főtér kivitelezői munkálatait végző cég saját költségén hajt végre a garanciális feladatok keretén belül. A fa burkolat helyett sárgás-drap színű térkővel lesz burkolva a kicserélt rész, ami a térrel egy szintben, de színében eltérő módon fogja jelezni majd a „Petőfi vonalat”. A városközpont padjait is megviselte az időjárás, ezért azok is felújításra szorulnak. Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a Wattay középiskolával, ahol asztalosokat képeznek és az intézmény vállalta, hogy felújítja a padokat, elvégzik a megfelelő felületkezelést a fa részeken.

Az önkormányzat mindezek mellett keresi a hiányzó utcanévtáblák pótlására a minőségben és árban egyaránt legjobb megoldást. Elhangzott, hogy a lakossági fórumok alkalmával a rendőrség tekintetében az észrevételek elsősorban a gyorshajtásról és a parkolási rend problémáiról szóltak. A polgármester ismertette a „közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló önkormányzati rendeletet”. Hangsúlyozta, hogy a lakosok éljenek az ebben foglaltakkal, mivel az önkormányzat is fogja alkalmazni a rendeletben foglaltakat a közterület felügyelő által.

Problémák a vérvétellel kapcsolatban

A közmeghallgatáson egyedüli lakosként jelen lévő Szemkeő Péter több témában is jelezte észrevételét. Elmondta, hogy nagyon örül a város szépülésének és fejlődésének. Kiemelte a civil szervezetek áldozatvállalását, amellyel mindenki javára dolgoznak az aktivisták. Beszélt a körzeti rendelőintézetben tapasztalt állapotokról. A vérvétellel kapcsolatban jegyezte meg, hogy az új szolgáltatónál nem a betegek érdekeit nézik. A tavalyi évben zökkenőmentesen ment akár 2-3 beutaló vérvétele is egyetlen szúrással. Mostanra azonban ez nem működik és ahány beutaló, annyi alkalommal kell elmenni a vérvételre. Kérte, hogy a város vezetése ebben tegyen valamit.

Kérdést fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a Batthyány-Dózsa Gy. utcák kereszteződésénél miért lett áthelyezve az elsőbbségadás tábla, ami miatt most a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is elsőbbséget kell adniuk a járműveknek. Továbbá javasolta, hogy itt esetleg egy gyalogátkelőt is fel lehetne festeni. Megemlítette, hogy az Izsáki úti „MÉH” telepen korábban bárki vásárolhatott egy darab vasat vagy egyéb már kidobott alkatrészt, melyre az új tulajdonosnál már nincs lehetőség. Kérte, hogy jelezze az önkormányzat a lakosok ilyen irányú igényét a vállalkozó felé.

A fürdővel kapcsolatosan elmondta, hogy Tiszakécskén, Makón vagy Kiskunmajsán élményfürdők létesültek az utóbbi években magán beruházások által és nem kellene-e megfontolni Kiskőrösön is vállalkozói tőke bevonását egy ilyen fejlesztésbe?

A Szilveszter Társulat tagjaként mondta el, hogy a próbákat mostoha körülmények között végzik, a ruháikat nincs hol tárolniuk és szeretné, ha valamilyen állandó helyiséget kapnának az önkormányzat segítségével.

160 szobás szálloda kellene, hogy a fürdő gazdaságosan üzemeljen

A felvetésekre reagálva mondta el Domonyi László, hogy a Szilveszter Társulat meghatározó kulturális értéke a városnak és a kiskőrösi szilveszter már elképzelhetetlen az ő előadásuk nélkül. Kiemelte, hogy a problémákat beszéljék meg közösen és segít az önkormányzat azok megoldásában. A fürdőberuházásokról elmondta, hogy egy GINOP által adott lehetőséggel éltek az említett városokban a pályázati források bevonásával, de ennek igénybevételére csak a magán befektetőknek volt módja. Az önkormányzatok 1998-2002-ig kaphattak jelentős támogatásokat ilyen tervek megvalósítására, amellyel az akkori városi vezetés nem élt.

Megjegyezte a polgármester, hogy az önkormányzat nem gondolkodik a fürdő magánkézbe adásáról és úgy érzik, a város közvéleménye sem venné jó néven az ilyen irányú dolgokat. A szakemberek szerint minimum egy 160 szobás szálloda megépítésével lehetne gazdaságos a fürdő üzemeltetése komoly wellness részleggel. Néhány hete szakembereke is megvizsgálták a fürdő gépészeti berendezéseit, hogy milyen módon lehetne gazdaságosabbá tenni a működést. A város vezetése a belépőjegyek árának emelését nem tartja járható útnak, mert az abból befolyó összeg csak a töredékét tenné ki a veszteség csökkentésének.

A „MÉH” teleppel kapcsolatos felvetést fájó kérdésnek nevezte a polgármester, hiszen a gazdálkodó emberek sokszor innen szerezték be az apró vasdarabokat, alkatrészeket. A vas vásárlásának igényét majd jelzik a vállalkozónak.

A Batthyány-Dózsa Gy. utcai kereszteződésről elmondta, hogy az elsőbbségadás táblát azért kellett áthelyezni, mert így a szabályos. A gyalogátkelő felfestésének lehetőségét már több alkalommal megvizsgálták, de a szakhatóságok nem engedélyezték.

A vérvétel problémáit már írásban is jelezték a kiskunhalasi kórház és a szolgáltatást végző cég igazgatójának is, akik egymásra mutogatnak és az informatikai rendszer hibájára hivatkoznak. Az önkormányzatnak ugyan nincs semmilyen befolyása erre a szolgáltatásra, de a lakosság észrevételeit jelzik és folyamatosan azon vannak, hogy a probléma megoldódjon.

A polgármester is kiemelte az önkormányzat és a civil szervezetek, egyesületek jó kapcsolatát, valamint köszönetét fejezte ki a rendezvényeken és a különféle fejlesztésekben való igen aktív részvételükért.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (14 db kép)
MEGOSZTÁS