Tegnap tartotta soron következő közmeghallgatással egybekötött ülését Kiskőrös Város képviselő-testülete, amelyen 16 napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők. Tájékoztatók érkeztek a Kiskőrösi Evangélikus Iskola, valamint a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum működéséről, a Magyar Baptista Egyház Filadelfia Integrált Szociális Intézményének és a Sorsfordító Szolgáltató Központ feladatainak ellátása keretében végzett tevékenységéről is. Ezt követően a Polgármesteri Hivatal 2018. évi tevékenységéről, a 2019. évi költségvetés módosításáról és többek között a Kiskőrösi Labdarúgó Club támogatási kérelmének elbírálásáról is döntöttek a képviselők.

-Hirdetés-

Az ülés kezdetén Domonyi László polgármester úr köszöntötte a képviselőket, a tévénézőket és a sajtó képviselőit, majd a beszámolók következtek.

Domonyi László polgármester úr

Az első napirendi pontban Szentgyörgyiné Szlovák Mária a KEVI intézményvezetője összegezte 2018. évi munkájukat.

Bár a mondás szerint „Senki nem lehet próféta a saját hazájában”, meggyőződésem, hogy többségében szakmailag felkészült, elhivatott pedagógusok, technikai dolgozók intézményünk munkavállalói, neveltségi szintje pedig – tanulóink a korosztályukra jellemző esetleges fegyelmezetlenségeikkel együtt is – az átlagosnál lényegesen jobb.

Ökumenikus szemléletmódunknak köszönhetően együttműködő a kapcsolatunk a helyi katolikus, református, pünkösdi és baptista gyülekezetekkel, vezetőikkel. Infrastrukturális hátterünk, felszereltségünk nagyon jó; pénzügyi mutatóink évek óta pozitívak, így komoly megtakarítással rendelkezünk; s éppen ezért további fejlesztéseket is tervezünk. Igaz, ez részben intézményünk egységének köszönhető, hiszen intézményegységeink közül az általános iskola finanszírozása a legkedvezőbb, s bár a többi intézményegységünk pénzügyi mérlege sem ment át eddig negatívba, azért mind az óvoda, mind a középiskola szempontjából megnyugtató érzés, hogy szükség esetén lenne kire „támaszkodni”. Ennek, illetve önálló gazdálkodásunknak és fenntartónk bizalmának köszönhetően így mindhárom intézményegységünknél gyorsan tudunk és merünk reagálni a külső körülmények változásaira.

De nemcsak az intézményegységek közötti együttműködésre törekszünk: véleményem szerint egymást segítő, támogató kapcsolatra törekszünk mind a városi és környékbeli társintézményekkel, szervezetekkel, vállalkozókkal, mind önkormányzatunkkal. Ami viszont alkalmanként ütközési pont, az a sportcsarnok használatának kérdése, ugyanis nagyon sokszor tanítási idő alatt is kiszorulunk belőle, s az sem szerencsés dolog, hogy udvarunk gyakorlatilag nyilvános parkolóként működik. Őszinte sajnálattal hallottuk, hogy egyelőre mégsem épül fel az új városi sportcsarnok, s csak abban reménykedünk, hogy a szomszédos középiskola ilyen jellegű beruházása hamarosan elindul és el is készül – összegezte Szentgyörgyiné Szlovák Mária, intézményvezető.

Szentgyörgyiné Szlovák Mária tájékoztatta a képviselőket

A következő beszámolóban Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának főigazgatója tájékoztatta a képviselő-testületet a tornacsarnok építéséről, emellett Franczia László igazgató úr beszámolójával is találkozhattak. A mellékelt dokumentum kitért az iskolában megvalósuló személyi és tárgyi feltételekre, a tanulókat segítő egyéb pályázati formákra, a duális és felnőttképzés feltételeire/lehetőségeire, valamint versenyeredményeikre.

Az iskolai oktatást biztosító épületeinket az utóbbi években – a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum jelentős segítségével – sikerült felújítani. Szükség is volt rá, mert a korábbi fenntartóink gyakorlatilag semennyit sem fordítottak épületkarbantartásra, felújításra. Sokat javult az oktatás, különösen a szakképzés eszközrendszereit, a gyakorlóanyagok ellátását tekintve is. Elértük, hogy gyakorlatilag a képzéshez minden szükséges gép, szerszám, eszköz, anyag rendelkezésünkre áll. A gyorsan változó képzési igények azonban folyamatos fejlesztési igényt jelentenek. Talán ebben a tanévben elkezdhetjük az új tornacsarnok építését. Sajnos a régi épület lebontásával 6 raktárhelyiséget, egy konditermet, két tantermet és két szaktantermet is el kell bontanunk, ez jelentős problémát fog jelenteni. De már nagyon szeretnénk ott tartani, hogy a bontással és építkezéssel járó gondok megoldásával foglalkozunk – Franczia László.

Opauszki György, Franczia László, Papp Gyula

A következő beszámolóban a Magyarországi Baptista Egyház Filadelfia Integrált Szociális Intézményének vezetője, Opauszki György mutatta be a szociális alapszolgáltatások 2018. évi szakmai tevékenységét. Részletes tájékoztatást adott az ellátások szakmai tartalmáról, az ellátottak összetételéről, az ellátottak számának alakulásáról is.

A különböző szakmai területeken dolgozó munkatársak egymással együttműködve látják el a feladatokat, így biztosítva a komplex ellátást az igénybevevők számára. Legfontosabb célunknak tartjuk, hogy az ellátást igénylők a személyre szabott szolgáltatások széles köre széles köre rendelkezésre álljon és azok igazodjanak az ellátottak szükségleteihez és anyagi lehetőségeihez. Fontos számunkra, hogy a szolgáltatásaink egymásra épüljenek és átjárhatóak legyenek, melyeknek középpontjában az ember, az egyén és a család szociális egyensúlyának helyreállítása álljon. A továbbiakban is fontosnak tartjuk az ellátások minőségének folyamatos szinten tartását igénybevevő központi szemlélet fejlesztését, a városban élők szükségleteinek felismerését és az adódó problémákban a hatékony segítségnyújtást. Az ellátottaktól kapott visszajelzések szerint a 2018-as év során a szakképzett és elhivatott munkatársainknak köszönhetően jó színvonalú, minőségi ellátást nyújtottunk az ellátottaknak.

Horváth Borbála és Hirsch Imre képviselők

A Sorsfordító Szolgáltató Központ a fenntartásában működő Sorsok Háza Szociális Intézményének vezetője, Hajdu Julianna is bemutatta a pszichiátriai és a szenvedélybetegek nappali ellátását, valamint a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat 2018. évi szakmai tevékenységét. Beszámolójában részletes tájékoztatást adott az ellátások szakmai tartalmáról, az ellátottak összetételéről, az ellátottak számának alakulásáról.

Szakmai küldetésünk az ellátottak egyéni igényeinek feltárására alapozott felhasználó központú és jogkövető szociális szolgáltatás biztosítása, az ellátotti jogok és az emberi méltóság messzemenő tisztelete mellett. Az intézmény által nyújtott szociális alapszolgáltatás központjában az igénybevevő személye és az ő jelenlétének biztosítása áll. Erre fókuszál a segítő. Szakmai célunk az intézményünk személyi és tárgyi feltételrendszerének fejlesztése áll, valamint a szolgáltatási minőségbiztosítása során az igénybevevők normalizáltabb életfeltételeinek és magasabb szintű életminőségének elérése. A Család-és Gyermekjóléti Szolgálat működése során a településen jó együttműködést tart fenn a helyi ellátórendszerrel, a gyermekvédelmi rendszerrel, a lakossággal és az ügyfelekkel is, akik bizalommal fordulnak szolgálatunkhoz segítségért, információért, támogatásért.

A hallgatóság

Elfogadásra került a Polgármesteri Hivatal 2018. évi tevékenysége, valamint a 2019. évi költségvetés módosítása is, majd fejlesztési célú hitel felvételéről döntöttek a képviselők. Mindemellett több sürgősségi napirendi pontot is megvitattak, majd két képviselő-testületi határozat is módosításra került.

A testületi ülésen a Kiskőrösi Labdarúgó Club támogatási kérelmének elbírálásáról is szavaztak, hiszen terveik szerint tovább folytatódna a sporttelep felújítása. Dulai János elmondta, hogy a támogatási összegből egy mobil lelátót szeretnének telepíteni és egy pályakarbantartó gépet kívánnak beszerezni. A támogatási kérelem elfogadásra került a képviselők által, mivel az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a kiskőrösi lakosok számára magas színvonalú sportolási lehetőségeket biztosítson, és a futball, mint tömegsport sok gyermeket és felnőttet mozgat meg.

Szedmák Tamás és Aszódi Pál képviselők

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgató beosztás magasabb ellátására pályázatot ír ki, mivel Kispálné dr. Lucza Ilona 2019. július 5-én nyugdíjba vonul. A képviselő-testület döntése értelmében az igazgatói magasabb vezetői beosztás ellátására szóló megbízást 5 év határozott időre adja a képviselő-testület, így a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatói megbízása 2019. július 06. napjától 2024. július 05. napjáig szól majd.

Ezt követően lakás és ingatlan bérbeadásokról, lakásbérleti szerződések meghosszabbításáról döntött a képviselő-testület, majd az „egyebek” következtek, ahol szerveződő események, rendezvények kerültek átbeszélésre a polgármester és a képviselők által.

Kutyifa Icu
Fotók: Kincses Szilvi 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (21 db kép)
MEGOSZTÁS